Pages

15 April 2010

Grčka

1) Razmere pomoći su neverovatne, Grčka će dobiti 30 milijardi evra. Zemlje kao Južna Koreja i Indonezija su krize krajem 1990-ih dobile i više, ali mislim da je ovo sada najveća pomoć jednoj zemlji po glavi stanovnika -- to je oko 4.000 evra po stanovniku ili 18% grčkog GDP-a.

2) U paket pomoći Grčkoj uključen je i MMF. Da li to EU polako postaje zemlja trećeg sveta?

3) Iznenađujuće je retka upotreba public choice argumenta u medijima ili kod ekonomista. Grčka je dužnik, a kome je u najvećem interesu da dužnik ostane solventan? Tačno je da bi grčki bankrot imao uticaja na evro, na kamatne stope, da bi se kriza možda prelila i u neke druge evropske zemlje. Ali primarno su za spasavanje Grčke zainteresovane banke i investitori koji su vlasnici njenog duga. Spasavanje Grčke je na prvom mestu spasavanje njenih poverioca.

2 comments:

Lazar Antonić said...

Meni se cini da default manjih evro drzava kao sto je Grcka ubuduce ne bi trebalo da ima velikog uticaja na vrednost valute. Sada je to slucaj jer je u pitanju prva drzava u krizi. Ako ne kupuju obveznice Grcke kupice obveznice neke druge pouzdanije evro zemlje. Zasto bi neko gubio poverenje u Nemacku ako Grcka defaultira?

Sa druge strane razumem zasto odgovornije evro nacije ne zele da im se kvari imidz ali ne vidim zasto bi default male zemlje predstavljao razlog za veliku depresijaciju valute.

Slaviša Tasić said...

Može da ima nekog uticaja ako kapital iz grčkog duga pobegne ne u ostatak evro zone (nemačke obveznice) nego u dolar ili jen. A ako se kriza širi i na ostatak EU onda to postaje verovatnije. Ali slažem se da je taj scenario prenaduvan, posebno kad se uporedi sa pravim razlogom za bailout, sa vađenjem banaka.