Pages

16 March 2010

Najbesmisleniji aerodrom na svetu

LA Times piše o aerodromu u kineskom gradu Libou:

Upravljanje sa samo dva leta nedeljno nije previše motivisalo pedesetak zaposlenih na aerodromu. Ove večeri ekran veličine garažnih vrata pokazuje jedan jedini let.

To nije u skladu sa očekivanjima iz 2007. godine kada je otvoren aerodrom vredan 57 miliona dolara. Lokalni zvaničnici su bili toliko ubeđeni da će turisti nagrnuti u ovaj prelepi planinski region u jugozapadnoj Kini da su napravili terminal koji je dovoljno veliki da primi 220.000 putnika godišnje i pistu na koju može da sleti Boing 737 sa 140 mesta.

Ali, samo nekoliko čartera i jeftinih avio kompanija je uopšte počelo ovamo da leti. Za celu prošlu godinu je iz Liboa odleteo i u Libo doleteo 151 putnik.

7 comments:

Goran Rakić said...

Toliko o toj plemenitoj ideji da aerodromi kao magneti privlače investicije i turiste. Ali karakteristično za ljude je da često mešaju kauzalitet i korelaciju, u mnogim, pa i u ovom primeru.

RainDog said...

Nisu to Kinezi izmislili. U Boru takođe postoji aerodrom sa pedesetak zaposlenih. Izgrađen je mnogo pre pomenutog kineskog, i nisam siguran da ima više od dva leta godišnje, a ne - nedeljno. :)
Dobro, pista nije baš pogodna za Boing 737, ali zaposleni ipak (ponekad) primaju platu.

Marko Paunović said...

Svaki dan covek nesto nauci.

Da me je neko pitao da li Bor ima aerodrom, samo bih se nasmejao...

Marko Paunović said...

Evo je i vest od pre par meseci...

Zamenik generalnog direktora Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije Goran Jovičić izjavio je danas da borski aerodrom ima mogućnost da bude "generator privrednog razvoja" Timočke krajine.

"Ako imamo u vidu povezanost sa evropskim magistralnim pravcima koji prolaze kroz našu državu i integrisanje tih pravaca, onda postoje velike šanse za privredni razvoj ovog dela Srbije", izjavio je Jovičić tokom posete borskom aerodromu.

On je rekao da je interes Direktorata da razvija civilno vazduhoplovstvo, jer je saobraćaj generator razvoja Srbije i regiona.
Dodao je da će se na nivou Srbije uskoro objediniti svi potencijali civilnog vazduhoplovstva i sačiniti generalni projekat.

Predstavnici opština u Timočkoj krajini su se složili da bi od borskog aerodroma imali zajednički interes, ali i da im je želja da aerodrom preraste u međunarodni, jer Rumunija i Bugarska blizu granice nemaju sličan aerodrom.
Borski aerodrom je udaljen desetak kilometara od Bora. Do sada nije korišćen za civilni već samo za sportski saobraćaj, a na pisti su organizovane reli i karting trke.

Saša said...
This comment has been removed by the author.
Saša said...

Nije to ništa. U Bijeljini, Vlada Republike Srpske najavljuje modernizaciju aerodroma koji btw i ne postoji. I ljudi naravno veruju u takve stvari. Inače, surčinski aerodrom je udaljen od Bijeljine otprilike sat i 15 minuta lagane vožnje, pa se postavlja pitanje, čemu će da služi aerodrom u Bijeljini, sve i da postoji.

Željka Buturović said...

uvek jedno te isto. "if you build it, they will come". sto je najbolje, i hiljadita generacija kojoj to padne na pamet i dalje sebe vidi kao vizionare koji su se prvi toga setili.