Pages

25 March 2010

Kapitalista

Bivša ministarka telekomunikacija Aleksandra Smiljanić argumentovano podvlači: Nisam za socijalizam, ali preduzeća kao što su „Telekom", EPS, „Železnice" treba da ostanu državna, naročito kada je u pitanju mala država kao što je naša.

Čuo sam odličan kontra argument. Nisam za kapitalizam ali preduzeća kao što su Telekom, EPS i Železnice treba privatizovati, naročito kada je u pitanju mala država kao što je naša.

11 comments:

Goran Rakić said...

Ako se pre prodaje vecinskog paketa ne odvoji lokalna petlja (telefonske instalacije od lokalne razvodne tacke do korisnika po ulicicama i zgradama) ne mozemo ocekivati pojavu nove konkurencije. Najavljena prodaja 40% paketa obezbedjuje vecinski paket jedino DT-u, i jasan je signal ostalima da ne ulaze u trku.

thePACE said...

ne treba ignorisati cinjenicu da su odredjena preduzeca monopolisti i izuzetno profitabilna. kako onima koji su rukovodioci u njima ( treba ih sve redom pohapsiti) tako i drzavi punjenjem drzavne kase. ako sva preduzeca treba privatizovati manjak para u budzetu koji je i ovako prisutan bicee povecan jer prodata preduzeca ne ostvaruju drzavi prihod. razliku ce svake godine morati da placaju gradjani VECIM porezom. bolje je da imamo par monopolista koji donose prihod drzavi nego da zivimo losije zbog toga sto su preduzeca privatizovana. problem drzavnih preduzeca su losi zakoni i selektivna primena postojecih a ne vlasnicka sturktura.

Lazar Antonić said...

Profitabilni drzavni monopolisti zaradjuju na propisanim visokim cenama (benzin u srbiji). Uvodjenjem konkurencije smanjuje se cena proizvoda sto znaci vise novca za gradjane.

Privatizovani drzavni monopolisti ce zbog efikasnosti poslovanja ostvarivati veci prihod sto dugorocno znaci i veci prihod za budzet kroz oporezivanje prometa i profita.

Privatizacija preduzeća nikako ne znači manji prihod za budžet. Prvo privatizacijom se dobija velika količina novca koja u ovom konkretnom slučaju prodaje telekoma može da znači ne povećavanje poreza. Drugo, pitanje je koliko dugo bi telekom bio profitabilan pošto je država generalno loš menadžer. Bolje je prodati ih dok su profitabilna nego kada postanu gubitaši.

thePACE said...

Da je tacno to sto govoris svedoci moj racun za mobilni telefon koji se i dalje krece oko 50e , imamo 3 operatera a cene nisu pale ( kombinacije sa razlicitim tarifnim paketima ne priznajem, svi su napravljeni tako da su samo uske grupe korisnika na dobitku).
Profitabilni drzavni monopolisti ce uvek zaradjivati jer ne dele trziste ni sa kim. Vece trziste -> veci profit -> manje cene . Rekoh vec da sve problematicne rukovodioce treba pohapsiti (izvlacenje para iz firme, namesteni tenderi, davanje fiktivnih radnih mesta). Problem su losi zakoni i selektivna primena postojecih.

Privatizacija ne znaci manji prihod za budzet samo na krace staze , narocito ako se obrati paznja na planiraono trosenje novca od te privatizacije, ne moze niko da me ubedi da ce pare biti bolje potrosene ne samo zbog najava trosenja istih nego i zbog dosadasnje prakse trosenja para iz privatizacije.

Umesto da se drzava pozabavi pitanjem monopola i sprovodjenjem zakona, samo gledaju kako da potrpaju jos para u svoje dzepove ( procenat od privatizacije ide u neciji dzepic ;) )

tiki said...

pošto imam iskustva sa DTom (HTom) moji saveti su sledeći. "Zadnja milja" iliti petlja do korisnika mor a bit korisnikovo vlasništvo i dtk kanali moraju biti vlasništvo grada /države . Skloni su korumpirat političare i u aneksima ugovora.
Isto tako iz Hrvatske za Ameriku pozivi idu sad preko Frankfurta. Cena interkonekcije Zg- Frankfurt je veča od tržišne zg ny.
uglavnom Mrzim DT ,njegove cene , njegova ucenjivanja i uništavanje svake konklurencije
a i postaćete filijala HT a Mudrinič je smrad neviđeni . čak i u Rvackoj ga mrze

Slaviša Tasić said...

thePACE -

Da onda uvedemo monopole i na sve ostalo - državne firme su jedine koje zarađuju a mi ne plaćamo nikakav porez. Ali to je već isprobano, zove se komunizam, logično je zvučalo baš kao i ova tvoja ideja, ali nije radilo u praksi.

Zato što su državne firme neefikasne, neinovativne i ne takmiče se ni sa kim. Tu leži glavni gubitak - i to je NETO gubitak, čist minus, a ne samo prelivanje od potrošača prema državi.

Javašluk i korpucija su samo mali deo državne neefikasnosti, a čak ni samo taj deo se ne može rešiti sve dok ima kolektivne svojine. Ti kažeš:

"Rekoh vec da sve problematicne rukovodioce treba pohapsiti"

Zašto ih do sada nisu pohapsili? I ko da ih pohapsi, ista ona vlada koja ih postavlja? To je u suštini utopijsko razmišljanje, da će neki bolji ljudi raditi bolje stvari, samo te bolje nikako da nađemo, ali ne odustajemo od ideje i nastavljamo da ih čekamo.

Btw, da li je tačno da cene mobilne telefonije nisu pale, šta misle ostali?

Marko Paunović said...

Tesko je reci... Uveden je prosle godine dodatni porez od 10% na te usluge.

Ali, ja mogu da primetim da mi racun za mobilni (ako ne putujem u inostranstvo) ne prelazi 1600 dinara.

Lazar Antonić said...

Koliko je meni poznato racuni za mobilni su pali jos pre par godina.

Kazete profitabilni drzavni monopoli ce uvek zaradjivati jer ne dele trziste. Oni zaradjuju zbog cena koje su vece od trzisnih. Ta razlika je nista drugo nego drzavni porez.

Gresite i po pitanju budzetskih prihoda. Na krace staze ce prihodi biti mnogo veci (milijarda plus evra).

Slavisa ideja cak i ne zvuci logicno a da ne radi u praksi nije iznenadjenje.

mileusna said...

Ja se sećam da se ranije razgovaralo samo po par sekundi preko mobilnog jer su računi bili skupi ko Đavo. SMS je bio majka, iako je na našim mrežama kasnio i po nekoliko sati, ali je bar bio jeftin. Tu je bilo i čuveno "cimanje" kad neko ko nema baš puno kredita "cimne" onog drugog što ima više, pa ga ovaj pozove.

Danas za 500 din +PDV +"privremeni" porez na moblinu može da se razgovara do mile volje, a sa novim poskupljenjem fiksne telefonije pravo je pitanje da li nekome treba fiksni uopšte?!

I da napomenemo da mobilna telefonija u Srbiji i nije neki svetli primer slobodnog tržišta jer je tržište i dalje poprilično zatvoreno. Rumunija za to vreme ima 38 operatera fiksne telefonije.

Strile said...

"Rumunsko tržište fiksne telefonije sa velikim brojem igrača se nalazi pod nadzorom Nacionalne uprave za regulaciju u sektoru komunikacije i informacionih tehnologija, koja ima za cilj da predupredi zloupotrebe jedne dominantne pozicije (monopola) i da
omogući lojalnu konkurenciju."

Slobodan ulaz, lojalna konkurencija, antimonopolsko regulatorno telo...hm, nisam bas siguran da je ova cifra od 38 operatera proizvod slobodnog trzista a ne birokratske regulacije. Ili to u Rumuniji ovoliki kvantitet, pod paskom revnosnih zastitnika trzista i dogme o savrsenoj konkureciji, sasvim ocekivano daje i kvalitet.

Lazar Antonić said...

Citam opet post posto ga je Slavisa linkovao. Sta ce nam uopste socijalisti kada imamo ovakve kapitaliste.