Pages

05 March 2010

Grčka i Letonija

Obe su u sličnim problemima, Letonija malo više zbog svetske krize, Grčka malo više zbog neodgovornosti sukcesivnih vlada i nagomilanog duga. Ali u suštini obe su u situaciji da moraju da smanje standard.
Tipičan odgovor na ovu vrstu kriza bila bi devalvacija valute. Kad bi još uvek imala drahmu umesto evra, Grčka bi devalvacijom mogla da jednim potezom realno smanji domaću potrošnju i standard i da usmeri resurse u izvoz, što bi onda pomoglo u otplati duga. Ako zemlja nema svoju valutu, ona i tada ipak mora da u nekom smislu devalvira, odnosno smanji potrošnju, plate i cene u zemlji (što još i zovu "unutrašnja devalvacija"). A to je teško.

Letonija ima svoju valutu, ali nije izabrala njenu devalvaciju, nego je izabrala upravo ovaj teži put unutrašnje devalvacije. U poslednje vreme plate u Letoniji opadaju a počela je i deflacija cena.

Ali jedna stvar je tu posebno zanimljiva. Grčka bi volela da može da devalvira, ali ne može; Letonija može ali neće. Glavni razlog zašto se Letonija odlučila na teži put je to što bi devalvacijom pokvarila izglede da zadovolji mastriške kriterijume za priduživanje evro zoni. A kod Grčke ne samo da to ne igra ulogu jer za Grčku kriterijuma više nema, nego je situacija potpuno obrnuta -- upravo zato što pripada evro zoni Grčka je mogla da se ponaša neodgovorno i dođe u ovu situaciju. Pripadnost evro zoni znači da su troškovi vaše neodgovornosti socijalizovani jer ih dele svi u evro zoni. Isti podsticaji zbog kojih je došla u ovu situaciju važe i sada kad se traži odgovor na nastalu krizu. Pošto nema spoljne, reklo bi se da je unutrašnja devalvacija za Grčku nužnost, ali postoji i dodatna mogućnost da se čeka i traži pomoć Nemačke i ostalih u evro zoni.

Ispada da je pridruživanje evru dobra stvar -- a sam evro i ne toliko. Možda isto važi i za Evropsku uniju.

6 comments:

perica said...

Nema kraja mojoj sreći što se najzad pominju Grčki problemi. Zanima me sledeća stvar: da li je Grčka u većoj makroekonomskoj krizi nego Srbija? Ko je tu u većoj buli? Unapred zahvalan!

(jm) said...

Good point.

Ampak vseeno jaz osebno mislim, da je precej bolje, da nam monetarno politiko določajo iz Bruslja, kot pa da bi se frajerišali naši lokalni pomembneži.

Lighthouse said...

@(jm)

Potpuno se slažem. U Briselu postoji politika "duplog ključa" (u stvari, petnaestostrukog) koja štiti evro od političkih zloupotreba. Čini mi se da do ovoga s Grčkom ne bi ni došlo u ovoj meri da nisu direktno lagali EU u svojim izveštajima. Grci treba da budu zadovoljni što za te falsifikate nema u propisima EU predviđene bilionske kazne, a ne da, poput grčkog vicepremijera, još i šire šovinizam prema Nemačkoj i Nemcima.

Što se tiče Letonije, dobro da ne devalviraju nego obaraju plate, cene i potrošnju. Time ne samo stiču veće šanse za ulazak u evro-zonu, nego i čuvaju poverenje u novac (što je po meni najvažnije). Uopšte, ja sam užasnut time što se devalvacija smatra legitimnom političkom opcijom, umesto da se smatra jednokratnom mega pljačkom svih onih koji su verovali domaćoj valuti, i onome što im je država otvoreno i bezočno tvrdila, tj. da je jedan dinar danas isto što i jedan dinar sutra.

Slaviša Tasić said...

"Zanima me sledeća stvar: da li je Grčka u većoj makroekonomskoj krizi nego Srbija?"

Zavisi šta gledaš - Grčka ima mnogo veći državni dug, što je kriza u direktnom smislu; ali ima dobru valutu, nema inflaciju, veći dohodak kojim će platiti krizu. Ne očekujem poplavu grčkih imigranata na jug Srbije.

Dejan said...

Mozda ce vam biti zanimljiv jedan nedavni osvrt na "Euro kao neuspesni eksperiment" iz lista The Australian (autor je Oliver Marc Hartwich, Centre for Independent Studies, Sydney).

Pavle Mihajlović said...

da nije vezano za ovu temu ali mislim da je vredno pažnje.
http://www.b92.net/video/videos.php?nav_category=905?yyyy=2010&mm=03&dd=05&nav_id=415898

Napišite nešto o pretstojećem "srpskom Davosu"