Pages

14 February 2010

Film "Kapitalizam"

Upravo je postavljen na youtube film "Kapitalizam" koji su ljudi sa Katalaksije u saradnji sa FMC i nekim drugim free market pojedincima napravili negde 2004. Autor je Andreja Vražalić. Film je svojevremeno bio dva puta prikazan na RTS-u. :) Kao što ćete videti, u filmu se, osim seniorske ekipe na čelu sa Steveom Pejovichem, Miroslavom Prokpijevićem i Veselinom Vukotićem pojavljuju i mlađe libertarijanske snage. Recimo, dvojica blogera sa sadašnjeg Tržišnog Rešenja, a nešto manje komentatori Brut i Breme. :)




Ovde su linkovi:

01 Kapitalizam - Trzisna privreda, deo 1-5

I deo
II deo
III deo
IV deo
V deo

02 Kapitalizam - Politika protiv privrede, deo 1-5

I deo
II deo
III deo
IV deo
V deo

03 Kapitalizam - Poredak slobode ili put u ropstvo, deo 1-5

I deo
II deo
III deo
IV deo
V deo

5 comments:

Vukašin Stojkov said...

super je film. bilo bi kul kada bi se mogao gledati u celosti / iz tri dela, u visem kvalitetu.

Anonymous said...

Odlican film , svaka cast !

Nesto sa slicnom tematikom :

http://video.google.com/videoplay?docid=1501841691540599090#

Sa zanimljivom poukom :

The market also requires something else: legitimacy. But here it faces an ethical conundrum. It is based upon contracts, rules, and choice -- in short, on self-restraint -- which contrasts mightily with other ways of organizing economic activity. Yet a system that takes the pursuit of self-interest and profit as its guiding light does not necessarily satisfy the yearning in the human soul for belief and some higher meaning beyond materialism. In the Spanish Civil War in the late 1930s, Republican soldiers are said to have died with the word "Stalin" on their lips. Their idealized vision of Soviet communism, however misguided, provided justification for their ultimate sacrifice. Few people would die with the words "free markets" on their lips.

Strile said...

Al smo bili mladi i pametni :D

Chicha, da, to je i meni jedna od najvecih zagonetki, kako su tako prizemne materijalisticke i antiintelektualne ideologije, poput marxizma ili fasizma, koje su coveka svele na "bice rada" ili rasnu "plavu zver", tokom istorije zadobijale toliki broj sledbenika medju intelektualcima, koji su u tome nalazili nekakvu visu spiritualnost, dok se trgovina, kao svakako najspiritualnija ljudska delatnost, prezirala i tumacila kao grubi materijalizam i sledjenje pukog interesa. Mislim da je teza kako je prava vrlina liberalizma to sto je radikalno individualisticki, pa po defaultu ne moze da bude "ideologija", novijeg datuma i podrazumeva samo jednu (milovsku) verziju liberalizma, koja sa klasicnim liberalizmom ima veze taman toliko koliko i Markiz de Sad sa Kantom. (Ona je uz to i samoprotivrecna - kako se moze snazno afirmisati "radikalna razlicitost" ili "individualizam samoostvarenja" unutar jedne liberalne "kulture tolerancije" koja ne moze da se pomiri s tim da su neki oblici zivota iznad ili autenticniji drugih?) Setimo se skotskih prosvetitelja ili bas Kanta, koji su gotovo opsesivno pokusavali da shvate tu spiritualnu dimenziju trzista (Invisible Hand, Leitfaden, etc). Hajek je medju prvima uvideo potrebu da se ponudi filozofsko opravdanje slobodnog trzista, upravo reafirmisuci ideje osamnaestovekovnih liberala i moralista, kao sto je video - tj. upravo zbog toga - i paradox neodoljive privlacnosti tih prizemnih kolektivistickih ideologija za intelektualce. Commanding Heights sjajno opisuje tu njegovu peontu. (Mislim da je 3. deo u pitanju.)

Karijes said...

Bravo za film i vama sto ste postavili link i ljudima koji su ga realizovali. Primeti se nepripremljenost učesnika u emisiji, pa nisam siguran da oni koji nisu na ovoj strani mogu da shvate o čemu se tu radi.

Чокањ said...

Каријесу, ја нисам на тој страни, али разумем о чему се ради, није то физика нуклеарна, мајку му.

Добар је филм, све похвале ауторима и дискутантима. Чак сам и научио понешто што нисам знао.