Pages

19 February 2010

Dve dobre vesti

Prvo, izgleda da će uskoro zaista doći do profesionalizacije vojske. Teško je ukratko reći koliko je to dobro, pa evo kratke rasprave između Miltona Fridmana i generala Vestmorlenda, tadašnjeg komandanta američkih snaga u Vijetnamu.

U svom svedočenju pred komisijom Vestmorlend je rekao da ne želi da komanduje armijom plaćenika. Fridman ga je prekinuo "Generale, da li biste radije komandovali armijom robova?"

Drugo, izvod iz matične knjige će važiti večno!

4 comments:

Lighthouse said...

Strogo uzevši, naša vojska neće biti profesionalna, već mešovita, profesionalno-dobrovoljačka. Naime, ako Tadić to nije rekao samo da se nekom od prastare garde dodvori, kad je rekao da "nikom neće biti zabranjeno da služi vojsku ako zadovoljava uslove", valjda to znači da će služenje vojske ostati pravo, iako više neće biti obaveza svakog građanina. Možda je tako bolje - svakome ko je sposoban i to želi pružiti vojnu obuku i osećaj da je doprineo unapređenju odbrambenih snaga zemlje, najsposobnijima mogućnost da to rade profesionalno u dužem periodu, a onima kojima nije do vojske ne nametati ropsko služenje, gubljenje vremena, maltretiranje i sve ostalo. Ovo sve, naravno, kad bi naša vojska bila idealna, što nije, pa je pravo da je se ne služi istovremeno i obezbeđenje od metka u leđa, sloboda od klerikalističkog ispiranja mozga i izostanak obaveze da slušaš, gledaš i slediš likove problematične zbog svoje (ratne i neposredno poratne) prošlosti.

BluesRocker said...

U vezi sa ovom drugom vesti, čekam dan kada će lična karta da važi neograničeno, vozačka do 65 godina starosti, i kada će bilo koji dokument sa slikom biti alternativa ličnoj karti (vozačka, pasoš, indeks, ...). I kada će obuka u auto školi biti neobavezna.

Marko Paunović said...

Polako BluesRocker... Bice i to za 20-ak godina. :)

BluesRocker said...

Jes' kad mi dodjemo na vlast :)