Pages

24 February 2010

Dekret o ukusu

I komentator Spider Jerusalem šalje link iz Politike:

"Kvalitet vina najbolje čuva staklena ambalaža i pravilnicima na kojima radimo biće propisano da vino može da se prodaje samo u takvoj ambalaži. Nemci čak i senf pakuju u staklenim posudama, pa je jasno da taj materijal najbolje čuva ukus i kvalitet – kaže Svetlana Nol, načelnica Odeljenja poljoprivredne inspekcije za alkoholna i bezalkoholna pića."

A posao države je da čuva kvalitet i ukus?

Da su se pozvali na bezbednost ne bih im verovao ali bih razumeo -- ali zabrana pakovanja zato što je manje ukusno?

Ovo inače spada u grupu antisocijalnih mera velike države. Zabranimo jeftinije da bi se bolje prodavalo skuplje.

Novinari gde ste? Socijalisti? Ustavni sude?

11 comments:

Marko Paunović said...

Sta mislis da pocnemo i burek da pakujemo u staklenu ambalazu? Em sacuvamo ukus, em se ne umastimo.

Vlada said...

Od većine građana možemo često čuti rečenicu "država mora da reguliše...."

Чокањ said...

Пошто волим да попијем, а сиротиња сам, често конзумирам македонски Вранац из балончета од 3 л, од двеста и кусур динара. У праву су кад кажу да је квалитет у пластици лош, али то је мој избор. Неки људи и мокраћу пију да би се њоме лечили.

Државо, курво, до сад ниси, а од сад ме директно угрожаваш!
Грађани либертаријанци, помажите!
Боље ми је да живим и умрем у Хакслијевској држави него у Орвеловској.

Davor Nikolić said...

Plastični čokanj?

Pošto je prošlogodišnjim zakonom država zabranila prodaju rakije svima koji nisu u registru proizvođača rakije i pošto sada donose pravilnik o vinskoj ambalaži, ostaje ti plastično pivo. Do sledeće godine...

Чокањ said...

Мисим да би требало и куртоне да забране, јер и ону ствар кад ставиш у пластику квалитет опадне.

Miodrag Ristic said...

Kao gradjanin iskreno zabrinut za ono što je još ostalo od naše prirodne okoline, moram da podržim svaku akciju koja ide u pravcu POTPUNE zabrane PET-ambalaže, i svakog sličnog jeftinog i sveprisutnog SMEĆA u koje se polako pretvaramo. Ne znam da li ste primetili da se polako istiskuje i papir (kao što se već odavno dešava sa staklom) i zamenjuje sa folijama koje se u najboljem slučaju razgradjuju za par stotina godina (ko poživi posvedočiće)...
Inače potpuno podržavam ovu (tržišnu) priču, ali ovde "silazim"! Otidjite bilo gde u prirodu i videćete svojim očima o čemu govorim: Nema mesta gde je "ljudska noga kročila" gde ne možete naći plastičnu flašu, ili omot od čokolade...

perica said...

A šta je sa staklenim đubretom?

perica said...

I stakla ima na sve strane, i ono se razgrađuje jako dugo. Šta je s tim?

mileusna said...

A šta je sa Coca Colom iz plastične boce? Hoće li da se vraćaju one staklene od 1L, jer u njima koka kola ima mnogo lepši ukus?

I Evrokrem je mnogo ukusniji iz teglice nego iz plastične kantice ili onih malih plastičnih pakovanja, to svi obožavaoci krema znaju, ja mislim da bi i to trebalo regulisti, pre nego ovo, jer vino ne pijem (često) a Evrokrem bogami jedem.

mileusna said...

@MiodragRistic Uh Miograže?! Ispade da se vino iz plastične ambalaže loče na sve strane pa je ovo zbog očuvanja okoline?! A šta je sa Coca Colom, Fantom, kiselom vodom, običnom flaširanom vodom, pivom..? Nemojmo brkati babe i žabe, PET ambalaža se nigde ne pominje u ekološkom kontekstu u ovome.

Vlada said...

Miodraže,

to o čemu pričaš ima veze sa kućnim vaspitanjem. Kao što se ne baca đubre na sred sobe, ne bi trebalo ni da se baca u prirodi već u kante za smeće.