Pages

30 October 2009

Demokratski mrak

Dva nagoveštaja obračuna sa slobodom govora i jedan bahato očigledan kafkijanski proces nagoveštavaju da cenzura kuca na velika vrata uvodeći demokratski mrak.

Nakon patetične epizode sa predsednikom i šampanjcem, republički javni tužilac je pronašao uzrok svog zla na tribinama i u okolini fudbalskih stadiona. Naravočenije je da pazite kako se oblačite jer se može desiti da se ne svidite javnom tužiocu. Da dalje komentarišem nema potrebe, optuženi izgrednik je odgovorio bolje nego što bih ja to uradio.

Pored novopečenog cenzora, stari i provereni cenzori iz RRA otkrili su da je emisija Trenutak istine problematična. To je i logično u Srbiji u kojoj je laž vrhunska vrednost, gde mitovi skrajnjuju stvarnost, gde postoji virtuelna i stvarna Srbija... U takvoj zemlji nema mesta činjenicama da su ljudi pohlepni, da muževi biju žene, da ima seksa mimo pravoslavnog, da požuda pokreće mnoge stvari, da je strah utkan u mnoge odnose. Nažalost, kada se našoj mediokritetskoj i ambivalentnoj javnosti servira istina, tu je RRA da razbije ogledalo jer je slika ružna. A da je ne bih bio moralista koji uvodi moral koji je po mojoj meri, a nije po meri već pomenute ambivalentne Srbadije, zadržaću se na jednostavnom argumentu - a ko tera one koji se zgražavaju nad onim što znaju da je istina koja se gura pod tepih da gledaju Pink?

Inače i Raja Rodić je u zatvoru, pa na zdravlje. Nadam se da će i drugi koji su zaboravili da plate dažbine državi tokom 1990-ih imati isti tretman, mada možda ostanemo bez pola vlade.

3 comments:

sasatomic23 said...
This comment has been removed by the author.
sasatomic23 said...

Aleksandre,

Za "ko tera one koji se zgražavaju nad onim što znaju da je istina koja se gura pod tepih da gledaju Pink" si 100% u pravu i tu se nema šta oduzeti ili dodati. Međutim, to sa Lukićem je problematično. Naravno da čovek ne treba da odgovara pred zakonom zato što je glup. To je pravo svakog čoveka i treba tako i da ostane, ali bih mu ja barem slatko lupio šamarčinu i onda sam otišao u policiju, prijavio se i platio kaznu, ako me ne bi strpali u mardelj. Možda nije u duhu slobode, ali preuzimam odgovornost za svoja dela i spreman sam da snosim posledice :-)
To je odluka doneta na osnovu aticipacije izemđu troškova i koristi i stoga je na neki način legitimna. Za mene naravno.

nedeljka said...

nikad više ds, nikad više g17