Pages

11 December 2009

Talentovani političar

Moja baba Dragica mi je rekla jednom tokom devedesetih "Ivica je najbolji političar. On jedini ima završen Fakultet političkih nauka". Nisam ni probao da joj objasnim da to nema baš mnogo veze jedno sa drugim.

A onda sam danas pročitao tekst u Vremenu, i shvatio da je moja baba sve vreme bila u pravu, mada iz pogrešnih razloga:

Za razliku od većine koja se aktivira prema potrebi, Ivica Dačić se svakog dana ponaša kao da su izbori sutra. A to je odlika talentovanog političara, kakav god on bio ministar i šta god mislili o njegovoj ideologiji.

I to je, sa žaljenjem moram priznati, tačno. Činjenica je da Jočić (ili njegova stranka) nije znao da politički "unovči" hapšenja i borbu protiv kriminala. Iako je hapšenja i borbe protiv raznoraznih "mafija" bilo i u Jočićevo vreme, on to prosto nije znao da iskoristi. Ili to, ili Dačić iz raznih drugih razloga uživa podršku medija. Ali, čak i da se o tome radi, opet iza toga stoji činjenica da je Dačić talentovani političar, kome je jasno kakva se igra igra i šta je bitno - da se uvek javljaš na telefon kada zovu novinari.

Poenta je da talentovani političar zna da iz bilo čega napravi politički profit, da li je to hapšenje navodno korumpiranih ljudi, zaštita Brankice Stanković, ili borba protiv droge. Takođe, a to je možda i bitnije, zna da minimizuje štetu od loših poteza i neurađenih stvari. Ko krivi Dačića što vozovi ne mogu da prođu kroz Srbiju ili što US Steel nema pristup svojim postrojenjima u Šapcu, zbog štrajka radnika potpuno druge firme? Manje-više, niko.

Zato je predsednik studentskog parlamenta u pravu kada kaže "ukoliko izazovete krizu, Vlada Srbije će učiniti nešto da tu krizu reši". Zna i on da SPS neće opet da šalje policiju na studente, pa makar i blokirali ceo grad u zahtevima za pečenjem jarećim.

2 comments:

Saša said...

E taj predsednik studentskog parlamenta je tek talentovan političar. Već ga vidim kao budućeg predsednika ili premijera.

Unknown said...

Iako nisam ljevičar,niti podržavam politiku i program SPS,ipak ne mogu a da ne pohvalim nesumnjivu političku vještinu Ivice Dačića. Čovjek je od jedne mrtve stranke (ne samo zbog njenog bekgraunda iz devedesetih,i,uopšte,komunističke prošlosti,nego i zbog činjenice da je biološki bila pregažena,s obzirom na prosječnu starost svog članstva) napravio hit,partnera sa kojim bi danas svi,a do prije par godina nije htio niko...Sam Dačić,kako autor teksta ispravno primjećuje,svuda se pojavljuje kao dio rješenja,a ne problema,on je taj koji "rešava posao"...dakle,ako se posmatra isključivo ta politička vještina,onda on zaista i jeste br.1 u Srbiji,i to bez premca...