Pages

04 November 2009

Tamo daleko

Teofil Pančić je fasciniran sposobnošću evropske birokratije da sprovede u delo kontraproduktivan plan centralizacije kojem se protivi većina gradjana. U zaključku podrcrtava kako bi EU mogla korisno da utiče na Srbiju:

"E sad, ako vam je do zabave, zamislite da je Srbija već u Evropskoj uniji, a njen predsednik, recimo... Velja Ilić. Ili tako neki lik za kojeg je teško poverovati da nije animiran, i da se nije rodio u South Parku. Ala bi to bilo veselo! Samo, kažem vam, dobro je podmazana ta mašinerija, zato i jeste tako potrebna i važna: kad si jednom unutra, sve se lakše podnosi, jer ona tiho i neosetno neutrališe pokušaje animiranih likova da usmeravaju živote stvarnih ljudi".

Bojim se da se ovde radi o pomalo provincijalnoj fascinaciji Evropom te hroničnom precenjivanju mudrosti odluka koje donosi njena "podmazana mašinerija".

10 comments:

tiki said...

.....štetočinski ekscentrični Vaclav Klaus....
več mi se smučio . ovi likovi ko Teofob Pančić su isti likovi kakvi su se nekad oduševljavali Brozom i KPJ. Žižek (skoro raspravljano) Pančić , peščanici razni "liberali" kojima je liberalizam gej&životinje&bukve frendli. Gotovo sektaški zadrti likovi. Iako su zadrti Antimiloševićevci oni ideje isisavaju iz istog Jajca . Njihova antiKulturna agenda je isključiva prema svim kulturnim i građanskim pojavama što ne ulaze u njihov kanon provincijalnog rokerskog puritanizma.Otpustili bi kritičara ako je napisao negativnu kritiku Rolling Stonesa: u neke se svetinje ne smije dirati!Oni više od "Miloševićizma" mrze Republikanizam, slobodno društvo i građanski konzervativizam, što misle o Velji to misle i o Reganu. Njihova demokratičnost je isto ko i subotarsko hriščanstvo
dajte im vlast i vidječete ljepo dizajnirani lenjinizam

tiki said...

na You Tube imate dokumentarac o Azri "kad Miki kaže da se boji"
ima dosta takvih 68maških likova
"KOSIJANERI TRUNU U PATIKAMA , MUDA IM OPRAŠUJU CESTU"

Željka Buturović said...

".....štetočinski ekscentrični Vaclav Klaus....več mi se smučio."

iskreno, to je ono sto mi je prelilo casu. odavno mi je jasno da teofil ima problem i sa liberalizmom i sa parlamentarnom demokratijom, pa se oko toga ni ne uzbudjujem preterano.

ali, bar je imao jedan tekst u kojem se zakleo kako eto nece da pise tekstove o stvarima o kojima pojma nema (kao sto je globalno zagrevanje). sad vidimo da se ni toga ne pridrzava.

Ivan Jankovic said...

Nazalost, ovo sto je Zeljka napisala je ne samo tacno, nego verovatno i potcenjivanje. Pancic se po izvestaju nekih mojih prijatelja koji su i njegovi silno naljutio na mene (iako se nismo poznavali) kad sam 2000 na jedan njegov tekst gde je velicao antiglobaliste odgovorio da je to samo nalicje srpskog provincijalnog sindroma - nismo vise narod najstariji a svet nije skup zaverenickih lobija, nego je sve lepo i sjajno sto dolazi sa Zapada, ukljucujuci i komuniste i anarhiste koji bacaju molotovljeve koktele na ulici, i njihove intelektualne advokate.

Ovo je na istoj liniji nazalost. I posebno je zalosno, jer za razliku od vecine ljudi u Drugoj Srbiji Pancic ima neku sposobnost da stvari posmatra sire, van te njihove ludacke kosulje. Recimo tog istog Klausa je hvalio u jednom tekstu pre godinu dana koji smo mi preneli ovde kao starinskog klasicnog liberala koji se ne povodi za pomodnim strujanjima, i da srpski nacionalisti nemaju mnogo prava da se u svom "evroskepticizmu" pozivaju na njega.

Ali, izgleda da kad mu dirnes u EU ko da si ga cacnuo u oko. Voli ih vise nego sto su svojevremeno voleli druga Tita.

Saša said...

Ma jako je zanimljivo to meni sa EU. Svojevremeno su kod mene na fakultet došli neki likovi da nam drže predavanje o EU. Sve bi to bilo OK, da mene to predavanje nije podsetilo na takmičenje na koje su me svojevremeno slali u osnovnoj školi ("Titovim stazama revolucije"). Na tom takmičenju morao si da znaš sve o Titu, uključujući i ime njegovog konja. Tako su i ti likovi pričali gomilu bespotrebnih stvari i guslali hvalospeve o EU. Između finog "brain washing" titoizma i finog EU "brain washinga" ima suviše sličnih stvari, a najviše mi smeta potpuno nekritički, skoro dogmatski, odnos prema evrointegracijama.

Željka Buturović said...

"Recimo tog istog Klausa je hvalio u jednom tekstu pre godinu dana koji smo mi preneli ovde kao starinskog klasicnog liberala koji se ne povodi za pomodnim strujanjima, i da srpski nacionalisti nemaju mnogo prava da se u svom "evroskepticizmu" pozivaju na njega."


tacno znam o kom tekstu pricas. taj tekst je bio glavni razlog zasto sam pocela ponovo da ga citam, iako mu je redundansa 90%.

tiki said...

O provinciskom sindromu
Interesantna je jedna stvar da su razni teofobi i prazilukovići uredno pozivani na HRT od notornih filofašista , motrištaraca i pravaša i da su omiljeni likovi u takvim emisijama kod Čuljkuše, (umešana u pujdanje vojnika hvo u bosni da ukokaju neke Muslimane), bojnice SISa Novk-Srzić i sličnih. Ok složio bi se da učestvuju u emisijama istomišljenika , ali oni dele stavove sa Pravašima i genima kamenim , iber seljacizam a ne samo provincijalizam

tiki said...

Saša
Tito , Revolucija , Mir
to ti se sad zove
Multikulturalnost, poticaj poljuprivredi , čuvanje radnih mijesta

Slaviša Tasić said...

Da i ja sam se setio tog teksta ali mi je palo na pamet da su mu tu prava meta ustvari bili srpski konzervativci i narodnjaci. Sada se vidi da je Klausa hvalio ne zbog njega samog nego da bi napravio kontrast sa Veljom Ilićem i Tomom Nikolićem. Što opet nije daleko od tog provincijalizma, jer eto, tamo kod njih su čak i ovi što ne valjaju dobri.

Dejan said...

Jezičko sitničarenje - ne mislim da je u pitanju "provincijalizam" (to je ili A. nesofisticiranost ili B. izdizanje interesa svoje provincije iznad šireg interesa), već pre možda nešto kao provincijski kompleks niže vrednosti (provincial inferiority complex).