Pages

18 November 2009

O strukturi GDP i socijalnoj zaštiti u MNE 18. i 19. veka

Da ne bude da nalazim citate koji omalovažavaju "dostignuća" u Srbiji, ovaj put jedan koji govori o "preduzimljivosti" Kuča i još nekih plemena Crnogoraca u 18. i 19. veku.

***
Niko nije više slavljen kao razbojnici iz plemena Kuči, koji su u teškim vremenima „živeli gotovo isključivo od pljačke i ratnog plena“. Kuči, međutim, nisu čekali glad. Za njih, razbojništvo je bilo dobro organizovan posao. Ono je čak obezbeđivalo primitivnu socijalnu zaštitu jer se deo plena namenjivao kao pomoć udovicama i siročadi.

***
...kako se jedan Crnogorac „bezazleno“ poverio posetiocu: „Kada ne bi bilo Turaka, ne znam kako bismo živeli“. U svakom slučaju, nikada nisu bili posebno izbirljivi što se tiče meta. U 18. veku, Dubrovnik, a ne otomanske provincije, bio je glavna meta jer su mete bile bogatije i potvrđeno je da su Crnogorci otimali dubrovačke devojke da bi ih prodali Turcima. U 19. veku bande Kuča kao plen su videli sve i svakoga, uključujući i sunarodnike Crnogorce.

3 comments:

Slaviša Tasić said...

Izvor?

Vlada said...

Glavne mete u 20 veku:
Beograd 1945 - do dana današnjeg
Novi Sad 1945 - do dana današnjeg
Dubrovnik 1991...

itd..

Saša said...

Oko Kuča postoje sporenja. Iako se većina njih danas izjašnjavaju kao Crnogorci, postoje mišljenja da je u stvari reč o albanskom plemenu koje je pobeglo u crnogorska brda zbog straha od krvne osvete u matici. Naravno, to ne umanjuje efektnost citata.

Inače, evo i šta jedan Rus misli o današnjim Crnogorcima :-) :

"Tu je i njegova ruska poznanica, koja je u Crnoj Gori prodavala jagode za jedan evro po pakovanju. Kada su se meštani požalili na tu cenu, ponudila im je da sami naberu voće iz bašte, i dobila odgovor "što, za jedan evro da se saginjem"?!"