Pages

23 October 2009

Da ja vas nešto naučim

Pretpostavljam da je većina ljudi čula za nebuloznu (najblaže rečeno) odluku Srbijagasa da otkupi akcije Informatike. Nije mi bilo jasno zašto i kako, ali za novi Ekonomist objašnjava Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa:

Da ja vas nešto naucim. Za razliku od neoliberalnog modela koji je propao, danas nije važno samo koliko nešto vredi na berzi vec koliki je to resurs.

Što vam to smeta? Uopšte ne razumem zašto je nužno da nešto bude privatno da bi bilo uspešno. U redu, to je vladajuci model, ali šta rade Barak Obama i Angela Merkel? Države intervenišu da bi sacuvale resurse. Zašto bi mi Srbi bili gori?

E sada, istine radi, Informatika nije bila na granici stečaja, pa da je firma spasena preuzimanjem. Radilo se o tome da je neko hteo da "neprijateljski preuzme" Informatiku. Srbijagas znači NIJE spasao firmu od propasti, već nije dozvolio da dođe do promene vlasničke strukture. Pretpostavljam da je kupac hteo da bude neki stranac.

Šta god ja mislio o Obami i Merkelovoj, Obama je pomogao da se realizuje dil između FIATa i Krajslera, kao što je i Merkelova pomogla da se Opel proda kanadsko-ruskom konzorcijumu. Kod njih je motiv bio socijalni, očuvanje radnih mesta, a kod Bajatovića, u najboljem slučaju nacionalistički.

Jasno je meni da "treba sačuvati resurse", samo što uopšte nisam ubeđen da će Bajatović bolje "očuvati resurse" od nekog stranog privatnika.

10 comments:

Веља said...

Марко, мотив Србијагаса (Бајатовића) није био националистички, већ "управљачки"... Део акционара је, незадовољан пословним резултатима покушао да смени директора Срећковића (који је такође мали акционар), али будући да је директор добро политички повезан, преко Тадића је замолио Србијагас да купи 30% нових акција, па је сада постигнута, парафразирам: "много стабилнија власничка структура која ће обезбедити несметан развој компаније".
А Србијагас је и неликвидан и у дуговима до гуше и одржава се допингом од стране пореских платиша. Јавно (партијско) предузеће је још једном злоупотребљено, а грађанима ће нешто дубље (за 2,4 мил. евра) бити завучена рука у џеп и то је то.

Marko Paunović said...

Pretpostavio sam da se radi o tako necem.

Zato sam i rekao da je motiv "u najboljem slucaju" nacionalisticki.

Vlada said...

Strašno, šta više reći. Još jedan argument za privatizaciju državnih firmi. A od SPS kadra se i ne može očekivati ništa pametno

Goran said...

Samo da kazem, da nista ne verujem likovima kao sto je ovaj bajatovic, i verovatno, mada zbog nedostatka informacija mozemo samo da nagadjamo, je u pitanju neka brljotina.

Ali, orijentacija kompanije kao sto je Srbijagas na interni razvoj u domenu IT projekata je potpuno ispravna. Kada bi sve bilo ok, investicija od 2.5 miliona bilo cega bi se isplatila kroz godinu dana, jer IT projekti za kompanije tih velicina kostaju jako mnogo i nije uopste preci tu cifru. Stavise,u IT-ju je to prosto kao pasulj.

Lazar Antonić said...

Umesto da se stidi on je jos i arogantan. Pretpostavljam da to tako mora.

Slaviša Tasić said...

Ali nije naivan. Zna da ako počneš rečenicu sa "Za razliku od neoliberalnog modela koji je propao", šansa da ti poveruju ti odmah duplo skače, ma šta rekao.

BluesRocker said...

@Goran
Zašto bi se firma koja se bavi gasom orijentisala na IT projekte? To je siguran način da bace pare. Za bilo kakav projekat (za IT pogotovo) ti je pored kapitala neophodan know-how, a mislim da firma koja se bavi distribucijom gasa to nema.

Saša said...

Koliko je meni poznato, neoliberalni model nije propao zato što skoro nigdje nije dosledno ni primenjivan. Tamo gdje je primenjivan u većoj meri rezultati su odlični (Singapur, Hong Kong, Novi Zeland, Estonija itd.)... ili su barem bili dok država nije počela svojim merama socijalne pravde da reguliše tržišne odnose.

Goran said...

@BluesRocker

Nece se preorijentisati na IT projekte, ali koliko sam ja shvatio iz intervjua, ideja je da se od Informatike napravi interna IT divizija. Prirodno je da firma te velicine ima svoj IT.

Pazi sve je to ok i znam da sam u pravu sam kada pisem sve ovo, ali to sto ja pisem je i dalje sve opis stanja kakvo bi trebalo da postoji, sto nikako ne znaci da je takav slucaj u drzavnoj firmi u jednoj Srbiji i moguc...

BluesRocker said...

Firme tog tipa i veličine obično pazare neko ERP rešenje.