Pages

19 October 2009

Broadband Internet - ljudsko pravo

U Finskoj.

1 comment:

Andrej Đ. said...

Meni je ovo bilo vrlo interesantno, moram da priznam, potaklo me je na razmišljanje o raznim društvima i raznim viđenjima čoveka, različitim definisanjem fenomena čoveka.
Recimo, u nekom primitivnom plemenu ne možeš postati čovek ako ne preskočiš svoju visinu. Među nekim nomadima/jahačima, verujem da nisi čovek ako nemaš konja. Danas, u Finskoj, Francuskoj, i još ponegde, tvoj život nije onaj pravi život ukoliko nemaš 1MB broadcast. Verujem da će gledati na tebe sa sažaljenjem uskoro ako ne budeš imao internet sa minimum tolikom brzinom. Danas je očito "slobodno" tržište ono koje određuje ljudski fenomen, oblikujući čoveka po svojoj slici i redukujući ga na ono što je poželjno, a eliminišući ono što nije.

Naravno, definicija ovako nečeg kao ljudskog prava, ako postane naširoko rasprostranjeno i ozakonjeno, će dati za pravo raznoraznim "donosiocima Napretka", levičarima, borcima za ljudska prava i ostalim kretenima, da traže da se u svaki kutak ove planete instalira makar po jedan PC sa sve pratećom infrastrukturom, jer, bože me prosti, to je ljudsko pravo i bez toga ljudski život nije dostojan življenja.

Masovna Proizvodnja&Potrošnja će da nastave svoj progresivni put. Drugari sa TR će rutinski da nas informišu kako smo uznapredovali kao čovečanstvo i kao vrsta zahvaljujući nesebičnom trudu inovatora i kompanija, a levičari će opet da stanu u sopstveni izmet.
I svi srećni i zadovoljni.;)