Pages

28 September 2009

Vrhovni vladin sud

Ministar policije poziva partnere u vladi da razmotre odluku suda. Da nije strašno bili bi smešno. Još gori su oni iz izvršne vlasti koji se upuštaju u raspravu na tako opasnu i besmilenu temu, osim da mu daju odgovor da je podela vlasti osnov civilizovanog društva.

8 comments:

Saša said...

Da, uloga Dragiše Cvetkovića je zbilja diskutabilna! Kao i većina srpskih političara imao je problema sa anticipiranjem događaja iz tog perioda! Dodajmo tome i "hinjsku" politiku Karađorđevića, kao i zajedničku "alavost" na vlast, i dobićemo čudan razvoj događaja! Da je Dragiša Cvetković bio častan čovek, kao što nije, mogao je da da ostavku na mesto predsednika vlade, a da prepusti knezu Pavlu da se svojeručno potpiše na sporazum! Što se tiče Dačića, njegovo nerazumevanje prirode odnosa između sudske i izvršne vlasti i stavovi koje zastupa su u potpunosti posledica njegove ideološke ostrašćenosti, koja nam je svima poznata!

Marko Paunović said...

Nisam siguran sta da mislim....

Meni se licno cini da i inace nema previse smisla to sto je rehabilitacija "pravno pitanje" i sto je Zakon o rehabilitaciji predvideo sudsko odlucivanje o necijoj rehabilitaciji. Odluka da je neko "drzavni neprijatelj" je bila potpuno politicka, pa verovatno i odluka o rehabilitaciji treba da bude politicka.

U tom smislu, meni ima logike da politicari komentarisu presudu suda.

Sa druge strane, ko ih je terao da pitanja rehabilitacije prepuste sudovima (vidim da je Zakon o rehabilitaciji donet marta 2006, znaci u periodu kada je SPS podrzavao Kostunicinu vladu i verovatno glasao za ovaj zakon)? Ko brani Dacicu da predlozi izmenu Zakona o rehabilitaciji, i da prenese odlucivanje o rehabilitaciji na neku vladinu komisiju? Ili, moze u zakonu da dodatno precizira ko tacno moze da se rehabilituje, a ko ne.

Goran Rakić said...

Ne treba ni zloupotrebljavati instituciju nezavisnosti. To što su sudstvo, razne agencije i komisije, pa i mediji nezavisni ne može biti izgovor za zabranu političke i svake druge diskusije u javnosti.

Nedopustivo bi bilo da Vlada ili resorni ministar preinači odluku suda, ali transparentna politička diskusija bi verujem morala da bude dopuštena.

Crni said...

Ma Dragisa Cvetkovic je OK, samo je hteo da budemo na strani Trojnog pakta, a ne sa saveznicima...i on spada u najbolje sto je Srbija imala.

Saša said...

Slažem se da je odluka bila potpuno politička! Međutim, situacija je bila vrlo kompleksna! Imate kneza Pavla koji je bio v.d. funkcije kralja Petra II. Umesto njega sporazum je potpisao Dragiša Cvetković! Suviše je to krupno pitanje da bi o tome odučivao Okružni sud u Nišu! Osim toga, Ivica Dačić, iz svoje ideološke perspektive, uopšte nije kompetentan da polemiše o tome, a kamoli da vrši nekakav pritisak na sudsku vlast! Priroda "političke" odluke o tome da li je ili nije Dragiša Cvetković izdao državne interese, je ono što mene zanima! Takođe, nisam siguran šta da mislim... Jedino što znam je da bi razvoj događaja bio potpuno isti da se Dragiša Cvetković uopšte nije ni rodio...

Aleksandar Stevanović said...

Uopste nije bitan sadrzaj presude, ni na koga se ona odnosi, ministar policije ne treba da se bavi raspravama u okviru vlade o odluci suda i da to pusta u medije.

Ako je do tehnikalija, potpuno je besmisleno rehabilitovati bilo koga koga su sudovi posle rata osudili zbog politicki stavova. Oni su svi u sustini nevini jer ih je osudio sud bez ikavog legaliteta i legitimiteta. Ostaje da ima sudi istorija.

Saša said...

Kao što sam rekao, ili možda nisam,Ivica Dačić iz svoje ideološke perspektive, uopšte nije kompetentan da polemiše o tome, a kamoli da vrši nekakav pritisak na sudsku vlast!

Crni said...

Nevini poput sobarica u vecim gradovima Evrope...