Pages

25 September 2009

Najbolji idu napred

Napredna stranka se približava centru. Karlovac Virovitica via Karlobag se više ne pominje već se diskutuje o saradnji na zapadnom Balkanu i to ni manje ni više nego u Woodrow Wilson centru. Dok je to sve jako pohvalno ja bih voleo da čujem Tomu ili Vučića da kažu da je hapšenje Mladića problem svih građana Srbije (i njih dvojice) a ne samo Borisa Tadića. Ne sumnjam da bi ga Toma izručio Hagu da je kojim slučajem premijer ili predsednik u trenutku njegovog hapšenja, ali bi bilo lepo da to i javno kaže.

Konačno, ne bi bilo zgoreg da predstave i program, ekonomski ili bilo koji. SNS još uvek nema nikakav program ali imaju preko 30 procenata glasača. Ja stvarno ne znam što se ostale stranke maltretiraju i predlažu neka rešenja kada to očigledno uopšte nije bitno.

18 comments:

Marko Paunović said...

Kako nemaju program? Evo ja cu da ti ga sazmem u nekoliko teza...

- hocemo u EU, al ne damo Kosovo
- privreda treba da napreduje, treba oziveti proizvodnju
- mladima treba da se obezbedi posao
- lopove treba pohapsiti
- poljoprivrednicima treba pomoci
- penzije i plate treba da budu sto vece
- porezi treba da budu sto nizi

Tako nekako...

Vlada said...

Nema program, a prema sajtu nema ni glavni ni izvršni odbor, ni odbore po opštinama. Naprednjaci imaju samo Tomu i Vučića.

I ja pripadam razočaranim DS-LDP glasačima, tako da ću dobro razmisliti za koga da glasam na sledećim izborima. Najradije bih glasao za stranku "Tržišno Rešenje". Znam da je Ivan Janković radio ekonomski program za LDP, ali mislim da je Čeda dovoljno ministrovao. U stvari, možda Biljana Cincarević za premijera :))

Lazar Antonić said...

Nemaju napismeno. Oni svakim intervjuom onda izlaze sa novim programom. Program stranke je ustvari ugovor sa glasacima. Obavezuje stranke da ga primenjuju ukoliko osvoje vlast. Ne mozes da ih drzis za rec ako nemaju napisan program.

Posledično, izgleda da u Srbiji ljudi pristupaju strankama čak i ako nisu svesni za šta će se stranka zalagati. Nije da sam razočaran neprincipijelnošću političara ili wannabes, nisam baš toliko naivan, ali mi je interesantno kako neke osnovne stvari uopšte nisu bitne.

Marko Paunović said...

Ja se, naravno, zezam...

Zaista je strasna cinjenica da Toma i SNS mogu lako da dodju na vlast a da niko nema ni blagu predstavu sta ce oni onda tacno da rade.

Marko Paunović said...

Lepo bi bilo da, ako neko cita TR u DC-ju, ode tamo i da nam posle preprica sta je Vucic pricao.

Lazar Antonić said...

Preneće to već mediji.

mileusna said...

To će biti još poraznije za DS & co. Pobediće ih stranka koja nudi... NIŠTA! Kakva je to onda ocena vaše politike kada izgubite od nekog ko ne nudi ništa. :)

kika said...
This comment has been removed by the author.
kika said...

mileusna,

tacno je da SNS ne nudi nista,ali ovi koji su sada na vlasti nudili su sve,a dobili smo nista.Ili ja mozda gresim

kika said...

Marko,dok je bila predizborna kampanja ni ja nisam imao blagu predstavu kako ce sadasnja vlast lose da radi.Znaci program je na papiru,forme radi, dok traje kampanja pricaju se bajke ,a posle nikom nista,svi su naprasno zaboravili sta su rekli.Zbog toga ce SNS i bez programa dobiti naredne izbore,nazalost.

Vanja said...

ja nasao iz prvog pokusaja: http://www.sns.org.rs/sr/o-srpskoj-naprednoj-stranci.html ?

Lazar Antonić said...

Vanja sve je to trla baba lan. Programom ne govoriš samo šta želiš da postigneš već i kako. Šta ćeš konkretno da uradiš da bi postigao zacrtane ciljeve. Uostalom pogledaj sam, samo par komentara na prvu rečenicu svake tačke njihovog ekonomskog programa:

Економско благостање, снажна привреда уз рационално коришћење природних богатстава у складу са највишим интересима грађана Србије и сузбијање незапослености биће основни циљеви напредњачке политике.

Šta je ekonomsko blagostanje? Veći BDP-capita, više plate ili nešto treće? Šta znači racionalno korišćenje prirodnih bogatstava i koja su to bogatstva? Šta su najviši interesi građana Srbije? Kako će suzbiti nezaposlenost, javnim radovima, smanjivanjem porezea, povećavanjem administracije, akcijom početna šansa?

Српска напредна странка створиће државу социјалне правде, јер „правда држи земљу и градове“.

Ovde moram da dodam još neku rečenicu.

То значи да у свим сферама друштвеног живота можемо и морамо да обезбедимо услове за нормалан живот најугроженијим слојевима нашег друштва, од деце, лица са посебним потребама, до наших пензионера које је држава у претходним деценијама брутално опљачкала, а често и преварила.

Šta su to uslovi za normalan život dece, lica sa posebnim potrebama i opljačkanih penzionera? Stanovi, nove škole, besplatne proteze, nove bolnice, medicinske sestre za svaku porodicu sa osobom sa posebnim potrebama, veće penzije, više penzionerskih klubova, više programa za penzionere na RTSu?

To što si linkovao nije program. To je loše sastavljen wish list.

Vanja said...

Zaista znam sta program treba da predstavlja i da ovo nije program normalne stranke, ali mislim da oni to smatraju programom. Sve za sve i sve najbolje, ma ima da ide, sto da ne ide...

Saša said...
This comment has been removed by the author.
Saša said...

Pored šta i kako, dodao bih da je jako važno i KAD! Za 4 godin, 8 godina 57 godina? Npr. kažeš smanjićemo stopu nezaposlenosti sa 28% na 20% za 4 godine, tako što ćemo uraditi to i to...

nagnatron said...

Ovo sve nije ni malo čudno. Ne moraju oni da imaju program. Dovoljno je da su opozicija i ima da glasamo za njih kada nam ovi na vlasti više ne budu lepi.

Marko Paunović said...

Ne radi se tu toliko o tome da li imaju program ili ne.

Radi se o tome da bi bilo lepo da imaju neka konkretna obecanja iza kojih stoje, kako bi smo sutra, kada dodju na vlast, mogli da procenimo sta i kako su uradili u odnosu na ono sto su obecali.

Cak se kod radikala i moze tvrditi (mada ni oni nisu imali konkretan program) da se zna otprilike sta ce raditi, jer vec dugo postoje, a i vec su bili na vlasti. Ali, kod naprednjaka zaista postoji velika neizvesnost, jer se ni od Tome ni od Vucica (a drugih tamo i nema, ili barem ne komentarisu glavne teme) ne moze cuti kakvi su im tacno stavovi. Na primer, jel podrzavaju aranzman sa MMF-om? Ja verujem da velika vecina njihovih biraca (makar onih koje to zanima, ako ih ima), misli da SNS ne podrzava sporazum. Ja nisam bas siguran, ali mislim da postoji velika sansa da, ako bi sutra dosli na vlast, da bi nastavili sprovodjenje sporazuma.

Ima zaista mnogo ovakvih pitanja, ali izgleda da nece skoro biti izbora, pa ostaje vremena da se opredele.

U stvari, ja cak i ne zameram naprednjacima. Nijedan politicar zeli da "zakucava" svoje pozicije. Problem je, cini mi se, u medijima, koji ne insistiraju na odgovorima na takva pitanja.

nagnatron said...

Posle tih hipotetičkih izbora ne zna se ko bi s' kim tako da je možda sa političke strane i pametno što ne izlaze sa čvrstim stavovima. Naravno ni meni se to ne sviđa i voleo bih da znam više od onog što piše na sajtu.