Pages

10 September 2009

Mali gradovi i sela odumiru

U Švedskoj i Danskoj.

5 comments:

perica said...

Eto veselja! Još razloga da država interveniše.

BluesRocker said...

Mali gradovi svuda izumiru upravo zato što ne obezbeđuju uslov slobodnog tržišta radne snage, kapitala, kupaca, obrazovnih ustanova, kvalifikovanih stručnjaka. Ne postoji prava konkurencija. Ne postoj dovoljna konkurencija koja bi vodila napretku.

Marko Paunović said...

Nije to uslov slobodnog trzista.

Ni drzava ne otvara dom zdravlja, bioskop, skolu i supermarket u svakom selu.

BluesRocker said...

Ja sam iz manjeg grada (30+k stanovnika) ali radim u Beogradu jer tamo nema posla u mojoj struci. A kad bih hteo da otvorim firmu u istoj struci, ne bih mogao da nađem radnike. A i kad bih našao, ne bi se mnogo trudili i tražili bi više para nego što vrede jer znaju da nemaju konkurenciju.

Saša said...

Ne znam kako da protumačim ovu vest, osim možda da je Perica upravu kada kaže da će to biti samo dodatni razlog da država interveniše... Inače, čini mi se da je neko ovde već pisao o tome kako je dobro što sela u Srbiji odumiru, da je to znak napretka... Zato i ne znam kako da protumačim ovu vest? Kao znak propasti države blagostanja ili šta?

Što se mene lično tiče, pa šta ako odumiru? Kapital je plašljiv kao srna, a proždrljiv kao svinja...Očigledno da tu nema više šta da se jede... :-)
Šalu na stranu, tim ljudima nije ograničena sloboda kretanja, mogu slobodno, u potrazi za boljim životom, da se presele u veće gradove...ili da ostanu tu gdje jesu, ako im se tu više sviđa...