Pages

20 September 2009

Koliko vredi menadžer?

Velika se dilema vodila oko pitanja da li su plate menadžera visoke. Teško osporiva tvrdnja je da su plate nekih menadžera u srpskim paradržavnim institucijama previsoke i ako su 1 dinar, ali to i nije predmet posta. Pravo pitanje je da li su previsoke plate ako su one milion ili 100 miliona dolara godišnje, odnosno da li menadžeri stvaraju toliku vrednost.

Na ovom blogu su su već dati dobri odgovori, ali meni je još sinoć pao na pamet dobar primer argumenta koji razume cela Srbija, a od nas ponajviše Slaviša.

Koliko bi vredela košarkaška reprezentacija Srbije bez dobrog menadžera na njenom čelu? Drugim rečima meni se čini da je razlika između sunovrata i zvezda samo u dobrom menadžeru koji je od luzera i raštimovane bande stvorio tim vredan najvećeg respekta.

4 comments:

Lighthouse said...

Da neke komercijalne firme na Zapadu plaćaju svoje menadžere previše, te firme bi brzo propale, jer bi konkurenti postigli isti rezultat uz uštedu na menadžerskim platama. Znači, plate na koje je tolika povika u stvari su realne, rezultat su delovanja kakvog takvog tržišta rada.

Kod nas su takve plate menadžera u privatnom sektoru. S platama u državnim firmama je stvar nejasna, prvo zato što nije definisana odgovornost a samim tim ni posao kao takav pa ne znamo za šta je neka plata prevelika ili premala, a drugo zato što (naročito kad su u pitanju menadžeri) ne znamo žive li oni doista od plate ili od sukoba interesa u raznim oblicima.

Slaviša Tasić said...

I ne samo u košarci, isto se desilo i u fudbalu sa reprezentacijom.

A plate trenera to najbolje pokazuju, privatni vlasnici klubova ih plaćaju približno isto kao i najveće igračke zvezde.

Aleksandar Stevanović said...

I nema Vuleta Avdalovića u timu...

mileusna said...

Žoze Murinjo je najplaćeniji fudbalski profesionalac u Italiji. Iza njega idu Samjel Eto i ostali fudbaleri :)