Pages

20 September 2009

Defile

Svečanim defileom i bacanjem šapki u vazduh najmlađi oficiri Vojske Srbije ispred Doma Narodne skupštine proslavili su dobijanje čina potporučnika. Ponosno su centrom Beograda marširali mladi, novi potporučnici, srećni što su ušli u red profesionalnih vojnika. Tačno 138 šapki poletelo je u vazduh kao znak da su spremni da se u buduće brinu o svojoj zemlji i građanima. Najboljim diplomcima obratio se predsednik Srbije Boris Tadić.


Odmah da kažem da lično nemam ništa protiv profesionalnih vojnika. To što neko hoće da postane oficir vojske Srbije je lični izbor, možda i genetska predodređenost, a sa moje tačke gledišta blaga devijacija ličnosti. Ali šta je tu je, niko ne sme da im zabranjuje da se bave čime hoće. Ono što međutim nije u redu, je dopustiti ovim individuama da se šetaju centrom Beograda, gde naša deca među kojima su potencijalni naučnici, sportisti ili privatni preduzetnici, mogu da vide njihov defile. Neka oni ostanu u svojim kasarnama, neka se druže među sobom i nećemo dirati ni mi njih ni oni nas. Ne kažem da vojnicima, voleli ih ili ne voleli, treba uskratiti pravo na defile. Ali mogli bi da ga organizuju evo recimo na Ušću.

38 comments:

Vlada said...

Odličan komentar... Ako ne mogu jedni ne bi trebalo ni drugi.

Lighthouse said...

Toliko publike koliko je bilo (jedva sva bliža rodbina novoproizvedenih oficira) taman govori u prilog tome da je defile lepo mogao biti održan i u krugu neke od srednje velikih kasarni. Tužno, pre svega za njih, ali i meni u jednom trenutku bi žao.

Stvarno, za šta ih plaćamo? I njih i policiju?

Чокањ said...

"Stvarno, za šta ih plaćamo? I njih i policiju?"

Da zaratimo onda? Da ih uposlimo?

alektrich said...

Očigledno ne pravite baš razliku između sistema odbrane i njegove promocije i seksualnosti (koja je stvar ličnog izbora) i njene promocije.

To je isto kao kad upoređujete okupljanje u cilju promocije libertarijanizma i okupljanje radi promocije masturbacije.

Sistem odbrane je "normalno" promovisati (u smislu da se to očekuje od države i sistema), konkretnu seksualnu orjentaciju promovisati je potpuno nesvrsishodno i, pre svega, šteti samoj gay populaciji.

S druge strane, promocija potporučnika može sistemu odbrane doneti samo korist, složićete se.

Ali kako to objasniti ljudima, koje je gay lobi (koji direktno svojim postupcima ugrožava većinu gay populacije - najava paljenja zastave, npr.), ubedio u suprotno, na meni nepoznat način...?

perica said...

@Blogdan
Vojska i policija nisu isto odnosno nemaju istu ulogu. Vojska bi trebalo da odvraća spoljnog agresora. Država Srbija je svoju vojsku osakatila jer se ne boji toliko spoljnog neprijatelja koliko unutrašnjeg - stanovništva Srbije. Vojska je samo za cirkus.
Policija je međutim glavni oslonac državnog aparata, instrument okupacije teritorije. Policija je u stalnom ratu sa stanovništvom, na strani državnog aparata. Dakle nema potrebe da zaposlimo policiju, već su oni sebi obezbedili posao. Ali je sasvim validno pitanje - za šta ih mi plaćamo?

@alektrich
Promocija potporučnika u centru grada je inscenirana sa ciljem da se izazove lažni utisak o vojnoj sili države. Promocija masturbacije bi bila mnogo korisnija i iskrenija.
Za državu ne bi smelo da ima razlike između okupljanja, država nije sposobna da proceni ciljeve okupljanja i nije joj to posao.

fg said...

Da covek ne poveruje da je ovo pisao Slavisa Tasic!

Naravno, razumem bes zbog desavanja oko "Parade ponosa", ali kakve veze to ima sa promocijom potporucnika VS?

Чокањ said...

@Perica

Pa, privatizujmo je onda. Možda bi vas to zadovoljilo?

Lighthouse said...

Fg,

Ako su javna okupljanja u centru grada zabranjena, onda treba da budu zabranjena za sve. Nemam ja ništa protiv postojanja vojske, niti protiv njene promocije, a najmanje protiv mladih ljudi koji su juče dobili svoje prve činove. Imam protiv duplih standarda. Imam protiv nerada države, koja je uvek gotova da paradira a nije gotova da radi svoj posao.

Alektrich,

Naprotiv, ako ćemo tako kako vi upoređujete, onda je Povorka ponosa trebalo a Pomocija potporučnika nije trebalo da se održi. Jer, gayci su diskriminisani i potrebnija im je promocija, dok potporučnici nisu (ili bar ne toliko) diskriminisani. Ali, nečije pravo na nešto ne proizilazi iz veličine njegove potrebe za tim!

Još nešto: kao što se od države očekuje da promoviše sistem odbrane, tako se od nje očekuje i da štiti svačije pravo na mirno okupljanje.

Najgore od svega je što je juče pre podne država abdicirala od svoje obaveze da štiti ljudska prava i slobode, pa bi joj, juče popodne, bilo bolje da se pokrila preko ušiju, počevši od svog najvišeg čelnika, umesto što se gizdala, paradirala i izvodila skupe leteće bravure pred šakom posetilaca, uglavnom lično zainteresovane rodbine novoproizvedenih oficira.

Saša said...

Stvarno, ne može razuman čovek da se ne zapita, zašto je promocija održana ispred Doma Narodne skupštine, a ne u nekoj kasarni... Ne ulazeći u opravdanost zahteva iz političke platforme organizatora Parade, tužno je da je država kapitulirala pred jednom ili dve klerofašističke organizacije... Postavlja se pitanje šta će nam MUP uopšte...a i država ako hoćete...

slavkoni said...

Sramno je upoređivati ove dve stvari. I kažu da nam država propada? Pa i ne propala....

Željka Buturović said...

"Ako su javna okupljanja u centru grada zabranjena, onda treba da budu zabranjena za sve."

koja su to okupljanja zabranjena? mozda gresim, ali parada ponosa je otkazana zbog nemogucnosti policije da garantuje bezbednost ucesnika, ne zbog svog sadrzaja.

rado cu se pridruziti kritici nesposobnosti drzave da obavi svoje osnovne funkcije. ovo je tipican slucaj gde je potrebno napraviti distinkciju izmedju male i slabe drzave. mala drzava radi malo stvari, ali to sto radi (sprovodjenje reda i zakona) radi energicno i sa uspehom. umesto toga, srpska drzava je jedan dzinovski mlakonja koji hoce da upravlja svime a ne ume skoro nista.

moze se eventualno dovesti u pitanje i policijska odluka zabrane dogadjaja za koje nije sigurno da se mogu kontrolisati, mada ja to ne bih radila jer o tome, realno, nista ne znam.

ali, nijedno ni drugo nema veze sa dvostrukim standardima i diskriminacijom. parada vojnika (kao i mnoge druge parade) prosto ne nosi isti rizik i zahteva manje policijskih resursa.

Vanja said...

Zeljka, za ovaj vikend zabranjena su javna okupljanja u Beogradu.

Željka Buturović said...

pa jel' ovo spada u "javno okupljanje"?

perica said...

Željka šta je ako nije javno okupljanje? Privatna žurka? Uostalom i glavni maneken lupeta kako "će država Srbija zaštititi sve svoje građane". Nije rekao da će država od toga odustati ako to nosi rizik i zahteva policijske resurse.

perica said...

@Blogdan
Skoro da je tako. Policiju treba privatizovati vrlo brzo, vojsku nešto kasnije. Ali, da bi bilo jasno šta pričam, preciziraću šta mislim kad kažem privatizovati. Jer u državogovoru "privatizacija" je širok pojam koji prakično ne znači ništa. Na primer, NIS je privatizovan tako da je sad otprilike vlasništvo 50% država Srbija a 50% Ruska federacija!?!? Očigledno da tu nema nikakve privatizacije ali mamlazi to tako zovu.
Prava privatizacija nečega što je sada najčešće državni nasilni monopol mora da se izvede iz nekoliko koraka. Prvo je izravnavanje igrališta tj. ukidanje prednosti koje uživa državna kompanija u odnosu na privatne. To je najčešće slučaj zato što državna kompanija istovremeno poseduje prirodni resurs, na primer ugalj u slučaju EPSa, ili infrastrukturu, na primer prugu u slučaju Železnica ili fiksnu telefonsku mrežu u slučaju Telefonije. Prvo mora da se odvoji usluga od infrastrukture i prirodnog resursa. Onda se dereguliše usluga odnosno omogućava ulaz svim zainteresovanima za pružanje usluge pod jednakim uslovima. Znači ugalj sve elektrane kupuju po istoj ceni a svi telefonski provajderi koriste fiksnu mrežu pod istim uslovima. A onda se državna kompanija "razbije" na deonice i sve te deonice se prodaju na berzi. Cilj je da se tržište dotične usluge dovede što bliže obliku u kojem bi se našlo da se razvijalo u katalaksiji, dakle u odsustvu državnog nasilja, monopola i pljačke.
U Srbiji međutim "privatizacija" znači prodaja dela "prava" na eksploataciju nasilnog monopola.
Dakle, u slučaju usluga bezbednosti, katalaksija bi dovela prvo do toga da svako ima pravo na samoodbranu odnosno na posedovanje i nošenje oružja. Dalje, u katalaksiji ne bi bilo besmislene prohibicije narkotika i ograničavanja slobodnog tržišta seksualnih usluga. I svakako ne bi bilo nasilnog monopola države na agresivno i odbrambeno nasilje - cilj privatizacije je da se svakom dozvoji da se brani kad ga bilo ko napadne a svima zabrani da napadaju.
Dakle prvi korak ka oslobađanju tržišta usluga bezbednosti bio bi deregulacija odnosno omogućavanje da bezbednosne usluge vrše drugi ponuđači, privatne bezbednosne agencije. Infrastruktura ili prirodni resurs u ovom slučaju su pare u budžetu za policiju. Državna policija bila bi samo jedan od ravnopravnih konkurenata za pare. Udeo u budžetu određivao bi broj građana sa kojima je određena agencija sklopila ugovor o zaštiti i tokom recimo deset godina policijski budžet bi se linearno smanjivao kao i porez a povećavao udeo koji se direktno plaća kešom. U nekom trenutku bi se akcije državne policije pojavile na berzi i bile rasprodate.
Vojska međutim ne može još da se privatizuje jer su agresivne države na sve strane odnosno sve države su agresivne i neophodan nam je kredibilan faktor odvraćanja. Vojni budžet bi trebalo povećavati do nivoa procenta BDP kao u SAD. Vojska je jedini deo države koji je libertarijanski prihvatljiv. Libertarijanska minimalna država sastoji se samo od vojske i to do trenutka kada države nestanu.

alektrich said...

Nisam shvaćen kako valja.

Očigledno neki ne razumeju da je gay parada štetna za gay populaciju.

Ja NISAM protiv te parade, ne smetaju mi. Samo mi je čudno što misle da će time nešto postići.

"Najviše" što mogu da postignu jeste da većini budu polomljene kosti od strane divljaka koji nemaju druga posla, te da ta slika obiđe svet. Zatim, za gay organizacije otvaraju se vrata za nove sponzore i podržavaoce.

Tako ja vidim "svrhu". A ona, čini mi se, ne odgovara nijednom homoseksualcu, koji pritom nije i mazohista.

alektrich said...

E, da, neka mi neko objasni kako pade na pamet organizatorima Parade Ponosa da najave paljenje zastave?!

Koja je poenta toga, sem da se namerno izazove krvoproliće?

Da li država može da računa na policajce da će profesionalno braniti homoseksualce i pored zastave koja gori? Ja mislim da ne može. Stoga i ne čude njeni postupci.

Mogu oni da zaprete policajcima, ali to ne znači da se i tako ne preuzima ogroman rizik.

Miloš Bošković said...

@Alektrich

Ja sam čuo da im je neko upao na sajt i to podmetnuo, mada to su samo glasine...

Lighthouse said...

Paljenje zastave je predložila grupa očiglednih provokatora, preko Interneta, a nisu ga predložili organizatori. Koliko god su organizatori imali grešaka u koracima, ovo nije bila jedna od njih, nego najružnija podmetačina. Ko je bio u stanju da smisli takvu podmetačinu, takođe je negde, makar intuitivno, jasno.

Anonymous said...

Sta reci , sem cirkus .
Zabrane javana okupljanja , potom krse tu zabranu sto predstavlja jos dodatno krsenje gradjanskih prava jer rec o diskriminaciji .

Bota izigrava velikog vrhovnog komandanta , zaludjuju klince da upisuju u vojnu akademiju .
Hoce covek da bude kao Tito .
Izgradnja "besplatnih stanova" , Kina , Nesvrstani . Jos samo fali "dobrovoljni" otkup zita .

@Perica

Svaka cast , covek nije istinski slobodan bez posedovanja oruzja jer mu ono garantuje osnovno ljudsko pravo - pravo na nuznu odbranu kako od privatnog tako i od drzavnog terora .

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
nagnatron said...

Devijacija ličnosti?

Željka Buturović said...

"Željka šta je ako nije javno okupljanje? Privatna žurka?"

pa nije privatna zurka, u tome i jeste (potencijalna) razlika. ja mislim da je ovo bila zvanicna drzavna manifestacija a ne dobrovoljno okupljanje pojedinaca. pretpostavljam da postoji relevantna tehnicka distinkcija.

inace, prilicno sam sigurna je da bi javni skup "'ajde da slavimo vojsku" zakazan za ovaj vikend takodje bio zabranjen. na kraju, mislim da policiji, a pogotovo u ovom trenutku, uopste nije u interesu da doliva ulje na vatru dvostrukim arsina. to je jos jedan razlog da zakljucim da ovo nije slucaj dvostrukih arsina.

verujem da se svi (osim perice) ovde slazu da je jedna od osnovnih funkcija drzave da obezbedi pravo svih gradjana na mirno okupljanje i da je nemogucnost organizovanja parade ponosa ukazuje na problem drzavne efikanosti. ono oko cega postoji spor je validnost analogije izmedju parade ponosa i oficirskog defilea. po meni, analogija ne stoji iz najmanje dva razloga: razlike u stepenu rizika (sto kao posledicu ima sposobnost policije da stiti sigurnost ucesnika nekih ali ne svih dogadjaja) i razlike u prirodi dogadjaja.

Slaviša Tasić said...

željka:
"verujem da se svi (osim perice) ovde slazu da je jedna od osnovnih funkcija drzave da obezbedi pravo svih gradjana na mirno okupljanje i da je nemogucnost organizovanja parade ponosa ukazuje na problem drzavne efikanosti."

mislim da se ne slažu. što se tiče države, nije ovde reč o efikasnosti nego o njenoj volji da obezbedi uslove za paradu. taj "rizik" parade nije neka elementarna nepogoda koja se ne može kontrolisati, nego obične pretnje nasilnika. to država može da neutrališe ako hoće. jedan način je da izvede dovoljan broj policajaca i demonstrira silu; drugi je da objasni da će se nasilnici odmah hapsiti, a napadi tretirati kao podstrekivanje javnog nasilja i pokušaj linča i objasni kakve kazne su za to predviđene. neka se sete uroša.

i jako je važno bilo da je to sada uradila da bi se napravio presedan. iz istih razloga zbog kojih države ne pregovaraju sa ucenjivačima (teroristima), ne sme se ovako povlačiti pred nasilnicima. sada su ohrabreni i sledeći put će pretiti još više.

što se tiče analogije, ona nije usmerena na državu, nego na one koji protestuju protiv parade (tipa par komentatora na nspm). oni istim ovakvim rečnikom objašnjavaju da paradu ne treba održati zato što im se ne dopada taj sistem vrednosti. u tom smislu analogija stoji jer je samo promenjen objekat, meni se ne dopada vojni sistem vrednosti ili izbor vojske kao zanimanja pa preslikavam njihov argument da pokažem apsurdnost.

alektrich:

to da li je parada dobra za gejeve ne igra nikakvu ulogu. država nije njihov marketinški savetnik da im objašnjava kakav način reklame im je potreban. bitno je da svako ima pravo da se mirno zalaže za šta god hoće.

Željka Buturović said...

"što se tiče države, nije ovde reč o efikasnosti nego o njenoj volji da obezbedi uslove za paradu. taj "rizik" parade nije neka elementarna nepogoda koja se ne može kontrolisati, nego obične pretnje nasilnika. to država može da neutrališe ako hoće."

ne slazem se sa ovim tvojim ocenama. po tebi, obezbedjenje dogadjaja poput planirane parade ponosa je maltene trivijalna stvar za koju je potrebno samo malo dobre volje. po meni su to veoma kompleksni i nepredvidljivi dogadjaji, gde stvari vrlo lako mogu da izmaknu kontroli i gde tragicne posledice nisu izuzetak.

"i jako je važno bilo da je to sada uradila da bi se napravio presedan. iz istih razloga zbog kojih države ne pregovaraju sa ucenjivačima (teroristima), ne sme se ovako povlačiti pred nasilnicima. sada su ohrabreni i sledeći put će pretiti još više."

ako je sve to tako lako i jednostavno, sigurno je poznato i relevantnim decision-makerima u srpskoj policiji. koji je tacno interes policije da podvije rep i zabrani miting?

po meni, za policiju bi bilo mnogo gore da miting nije otkazan a da je doslo do velikih nereda i da je neko poginuo. zabrana svih javnih okupljanja im je opet omogucila da ocuvaju odredjeni autoritet, tim pre sto su pohapsili one koji su zabranu prekrsili.

sto se tice analogije sa defileom, radi se o dogadjajima (objektima ) koji nisu analogni pa mi nije jasno kako argumenti mogu biti analogni. sto ne znaci da inicijalni argument protiv parade nije pogresan - samo to da njegova pogresnost ne izvire iz analogije na kojoj insistiras.

Чокањ said...

A, kakav je uticaj celog ovog spektakla oko gej parade, na posećenost sajtova, gledanost i rejting medija, prodaju štampe?

Možda grešim, ali koliko sve ovo razumem, cela ova halabuka i nezadovoljstvo raje se stvara ne bi li medijima skočila popularnost i ne bi li oni povećali profit.
Cela ta priča -- ljudska prava, lgbt prava VS. patrijarhalni moral, common sense ethics, itd. se toliko pompezno najavljivala danima, kao kakva utakmica, gde imamo naše i njihove, pa ti slušaj ili gledaj prenos i navijaj.
Sve ja to vidim kao entertainment i šou biznis, i ne verujem da bi se bilo šta promenilo u zemlji Srbiji ako bi par gejeva promarširalo mašući golim guzicama.

Održala se, ne održala parada -- mediji su dobili to što su hteli.

perica said...

Željka:
Da li mi policiju toliko plaćamo i opremamo da bi obavljali samo trivijalne stvari? Policija POSTOJI zbog kompleksnih i nepredvidljivih događaja gde je moguće da stvari izmaknu kontroli. Srbijanska policija izgleda nije u stanju da obavi ništa izuzev trivijalnih bezbednosnih poslova. A glume neku kao snagu.

"koji je tacno interes policije da podvije rep i zabrani miting?"
A koji je interes političara da podviju rep i zabrane miting? Možda su se političari uplašili da bi policajci mogli da se stave na stranu huligana i da još lepšu sliku o Srbiji pošalju u svet? Svedočanstvo o tome da je država u Srbiji potpuno podivljala.

"zabrana svih javnih okupljanja im je opet omogucila da ocuvaju odredjeni autoritet"!?!?!
Željka, Zemlja zove. Ako je kapitulacija i podvijanje repa za prezir, zabrana svih javnih okupljanja je već zločin. Šta je vama?

perica said...

Blogdane:
Grešiš. Ne razumeš.

Чокањ said...

Možda, Perice. Bilo bi lepo da potkrepite malo to argumentima, ali nije nužda, ako vas mrzi da kuckate. Razumeću.

Mada, ja stičem utisak da je glavni razlog zbog kojega je ljudima krivo što je odložena parada taj što propuštaju ogromni spektakl.

A i sami vidite, brinete se za to kakva će slika da ode u svet, taman kao da smo organizatori evrovizije ili šampionata u košarci.

Željka Buturović said...

perice, ne razumem zasto ste se na mene okomili, s obzirom da se u najvecoj meri slazem sa onim sto ste na ovoj temi rekli.

"Da li mi policiju toliko plaćamo i opremamo da bi obavljali samo trivijalne stvari? Policija POSTOJI zbog kompleksnih i nepredvidljivih događaja gde je moguće da stvari izmaknu kontroli. Srbijanska policija izgleda nije u stanju da obavi ništa izuzev trivijalnih bezbednosnih poslova. A glume neku kao snagu."

potpuno je irelevantno sa kojim ciljem mi nesto placamo; bitan je samo efekat koji je to sto smo platiliu u stanju da postigne u realnosti. u ovom pasusu vi i sami procenjujete da policija voli da se puva a u stvari nije u stanju da obezbedi ni jednu povorku ponosa. ja se slazem sa tim i polemisem sa slavisom, koji smatra da zapravo nije tako, da policija moze da odradi taj zadatak bez problema ali to ne zeli, za to "ne postoji volja" (po mom misljenju, volja mozda i ne postoji na nivou nekih neposrednih izvrsilaca, ali oni nisu doneli odluku o zabrani - naprotiv, to je moguce deo razloga za odluku o zabrani kod onih kod kojih volja postoji).

"A koji je interes političara da podviju rep i zabrane miting? Možda su se političari uplašili da bi policajci mogli da se stave na stranu huligana i da još lepšu sliku o Srbiji pošalju u svet?"

sasvim moguce. samo ne znam kako je to u kontradikciji sa bilo cim sto sam ja rekla? ako stvarno postoji velika sansa da se policajci na terenu stave na stranu huligana to zapravo ukazuje na racionalnost onih koji su povorku zabranili. ili vi predlazete da se sumorna realnost ignorise i da se odluke na vrhu donose kao da ce biti izvrsene? pa to bi, po vasem sopstvenom scenariju, bio ekvivalent slanja jaganjaca na klanje, jer gradjane ne bi tukli samo huligani nego i policajci!

"Željka, Zemlja zove. Ako je kapitulacija i podvijanje repa za prezir, zabrana svih javnih okupljanja je već zločin."

to objasnite onima koji se na ovoj temi zale da se zabrana ne sprovodi dovoljno dosledno i da su joj neki dogadjaji promakli. to svakako nisam ja.

inace, u citiranom delu ste ignorisali kontekst. da niste, shvatili biste da se radi o mom pokusaju da objasnim rezonovanje iz perspektive donosilaca odluka u policiji tj. da dam alternativu objasnjenju 'nemanja volje'.

moja poenta je da je, iz policijske perspektive, odluka da se privremeno zabrane svi skupovi mozda i najmanje zlo - nekakav autoritet je ocuvan, a steta je manja nego sto je mozda mogla da bude (mrtvi gradjani, medjunarodni skandal).

Anonymous said...

(y) odlican text(tekstic:)) najvise volim ove sa komentarima tipa: "sramno je porediti te dve svari":):):)

perica said...

S poštovanjem Željka nisam se okomio na Vas nego na ono što ste o ovoj temi rekli i još uvek govorite.

NIJE irelevantno sa kojim ciljem plaćamo policiju. Od najveće je važnosti pitanje za šta odnosno zašto plaćamo policiju. Ako oni u realnosti nisu u stanju da proizvedu željeni efekat onda to plaćanje nije nadoknada za uslugu koju nam vrše (bezbednost) nego otimačina para. Shvatate, uzmu nam pare a za uzvrat za nas ne rade ništa.

Vaša poenta je tačna IZ POLICIJSKE PERSPEKTIVE. Policajcima je najbolje da svi skupovi budu zabranjeni a oni da cevče pivo i da ih niko ne uznemirava. Autoritet im je očuvan. !?!? Autoritet my ass!
IZ PERSPEKTIVE STANOVNIŠTVA Srbije zabrana skupova je zločin, kršenje prirodnog ljudskog prava na slobodno okupljanje i slobodu govora. Kakav autoritet ima onaj ko krši ljudska prava? "Autoritet" zločinca.

Besmisleno je da se tešimo time da je "steta je manja nego sto je mozda mogla da bude". Štete UVEK može da bude, uvek postoji rizik da neko pogine i da se desi skandal. Ako će policija da dozvoli skupove samo onda kada nema rizika, šta će nam uopšte policija? Dovoljan je biro za procenu rizika, kad ga ima okupljanje je zabranjeno, kad ga nema okupljanje je dozvoljeno. To bi bilo mnogo jeftinije, slažete se?

perica said...

Blogdane, tačno, mrzi me da kuckam jer toliko grešiš i toliko ne razumeš da moje kuckanje nema smisla. Ali ako tebe ne mrzi da radiš na sebi, daću ti pointere. Osnovna ljudska prava. Pravo na mirno okupljanje. Sloboda govora.

Чокањ said...

Neverovatno je koliko ste sigurni i uvereni u to što pričate. Prosto Vam se divim.

Ne znam jesam li Vas u ranijim porukama nečim uvredio, te ste se dali u omalovažavanje i drsko uzeli za pravo da mi dajete smernice i savete. Ili "pointere", kako Vi to nazivate.
Svejedno, savetnik mi ne treba i molim Vas da se, ako ništa drugo, barem uzdržite od glume narodnog prosvetitelja kada mi se obraćate.

perica said...

S poštovanjem Blogdane, siguran sam i uveren u ono što pričam jer se radi o jednostavnim, takoreći očiglednim stvarima. Ja verujem svojim očima i jednostavnoj logici. U komplikovane priče se ne upuštam jer su nepotrebne. Sve je vrlo jednostavno. Čim je komplikovano, po sredi je neko zamazivanje očiju i prodaja m... za bubrege.
Čuli ste verovatno za Okamovu britvu, najjednostavnije objašnjenje pojave je skoro uvek istinito. Sve dok društvene fenomene gledate sa pretpostavkom da je država mehanizam za uređivanje društva, da je država koristan mehanizam - sve je fantastično komplikovano, pet doktorata treba da bi se moglo samo diskutovati, a kamoli objašnjavati i predviđati. Ali ako pođemo od pretpostavke da je država metod porobljavanja i pljačke a političari hulje - stvari odjednom postaju jasne, logične, jednostavne.
Ne vredi da Vam "iznosim argumente", jer ako se oko osnovnih principa razilazimo, džaba argumenti. Principi koje sam ja doslovce prihvatio su osnovna negativna ljudska prava. Iz Vašeg pak viđenja dogašanja oko Povorke ponosa očigledno je da pravo na mirno okupljanje i slobodu govora ne uzimate ozbiljno. Zato pointeri.

Чокањ said...

Evo jednog interesantnog teksta ovde.

andreas breme said...

sam tekst mi nije nesto posebno, ali recimo vidi sledeci komentar, nije los:

""Поштовање "права мањина у друштву" стигло је тако до сопственог апсурда. Некада угрожени, болесни или несрећни људи, дижу се се сада као мењшевици и прерастају у бољшевике, а затим пуцају са Ауроре. Али, то ће уједно бити и крај, јер ће тај пуцањ победе означавати крај људске врсте."

Gresite.
Nece taj pucanj oglasiti kraj ljudske vrste nego kraj evropske civilizacije.
Treba imati u vidu, da vise od 5/6 ljudske populacije zivi u drustvima cije vrednosti ne dozvoljavaju razvoj dogadjaja na nacin kako ste ga opisali.
Evropljani misle da napreduju u pogledu ljudskih prava, a zapravo vrse ubistvo sopstvene civilizacije.
Zasto? Zato sto stare i odumiru. Umesto da trose snagu na radjanje i podizanje novih generacija, oni se trose na perverzije. Onda manjak populacije nadoknadjuju imigracijom, pre svega sa Bliskog Istoka.
Dovode ljude koji su moralno i duhovno zdraviji od njih i nemaju nameru da prihvate bolesni sistem "evropskih vrednosti" i integrisu se u njega. Ovi ljudi(Muslimani), polako ali sigurno formiraju i razvijaju svoja drustva unutar Evrope. Nase generacije ce verovatno doziveti trenutak kada ce oni pokusati da preurede Evropu prema svojim potrebama. Ovo ce neizbezno izazvati lomove.
Povratak hriscanskom nacinu zivota i sistemu vrednosti je jedan od mogucih odgovora evropljana.
To podrazumeva odbacivanje sistema koji ste opisali. Alternativa je uspeh Muslimana. U tom slucaju oni ce ukinuti sistem koji ste opisali.
Kako god, on nema buducnost. Nagradno pitanje je sta mu je alternativa.

Karijes said...

Ne mogu da verujem da neko moze da napise ovakav tekst. Vojska, policija i sudstvo moraju da postoje. Sve ostalo je nepotrebno i nevazno, sto se tice uplitanje drzave u zivote gradjana (to je teza Adama Smita).

Pisati o tome da je neko ovakav ili onakav zbog toga sto je u vojsci, je suludo i fasisticki. Ako neko mrzi vojsku to je njegova stvar i stvar njegovog politickog ubedjenja i vaspitanja i svih drugih faktora koji su uticali na takav stav. Ali nije uredu omalovazavati one koji su spremni da urade nesto za sebe i svoj zivot na nacin na koji sami odaberu, pa makar to bilo i prijavljivanjem u vojsku.

A parada je legitimna i legalana, to gradjani finansiraju i treba da vide. Oni stite gradjane ove drzave i njene institucije. Neka se pokazu.

Svako se raklamira pa moze i vojska. Neka se i oni malo okrenu trzistu i konkurenciji, i time dodju do boljih kadrova.