Pages

03 September 2009

Da li ste loša osoba?

Strane ambasade često postavljaju pitanja u formularima za vizu koja se odnose na služenje vojske, terorističke aktivnosti, ratne zločine, krivična dela i slično. Uglavnom ih razumem jer im to omogućava da kasnije zbog laganja na formularu deportuju problematične osobe. Sa druge strane upravo sam na formularu za Veliku Britaniju naišao na najzagonetnije pitanje ikada: Have you engaged in any other activities that might indicate that you may not be considered a person of good character?

Znam da je prilično grupo odgovoriti pozitivno na bilo koje pitanje u ovom delu formulara ali oko ovoga sam stvarno morao da se zamislim. Odgovor zavisi od toga ko procenjuje koje aktivnosti su moralno prihvatljive ili ne. Čak i da prihvatimo da postoje neki objektivni standardi na nivou određenih grupa (religija, etnicitet) nemoguće ih je primeniti na zemlju koja je heterogena poput Sudana jer ono što je prihvatljivo u jednom delu ne mora da bude u drugom. Ovde bi me veliki broj ljudi smatrao osobom lošeg karaktera jer pijem alkohol iako je na jugu Sudana to i zakonom dozvoljeno a i moralno prihvatljivo. Ipak ću odrično da odgovorim na ovo pitanje bez obzira što bi verovatno pao u Trenutku istine. Ovaj rizik se isplati jer je proizvod verovatnoće da budem uhvaćen i potencijalne kazne relativno nizak.


1 comment:

grh said...

i kada uzimas drzavljastvo, potreban ti je svedok karaktera (da si of good character).

inace nesto slicno imaju u pravnom sistemu, kada uzimaju u obzir intent.
recimo, ne moras da placas porez u uk ako u njoj ne provodis vise od 90 dana godisnje - po zakonu.

e, sada, ti mozes da provodis uredno po 89 dana, ali poresko mozes da te tuzi i da tvrdi da je uk tebi u stvari domicil, jer recimo tu imas kucu i porodicu, te sud moze da presudi i onda ti ne vredi sto provodis manje od zahtevanih 90 dana.

to zovu intent of the law ili tako nesto i cini mi se da je sustinski slicno ovome. mozda nisi bio osudjivan, ali ostavljaju sebi za pravo da odluce da ipak nisi "person of good character"