Pages

30 September 2009

Bedno i posramljeno

Био сам у ситуацији да у Паризу, где мојој жени спасавају живот, гледам како су у Србији тукли Француза, ни кривог ни дужног, који је потом од тих батина преминуо. И онда сам се осећао најбедније на свету и посрамљено.

Kaže Aleksandar Vučić u intervjuu za Politiku.

11 comments:

Vlada said...

Svako ko je normalan se osetio bedno, posramljeno, nemoćno...sem ministra policije koji posle serije nemilih događaja ne pomišlja da da ostavku...ili ministarke pravde koja takođe ne pomišlja na ostavku posle sramne sudske presude za gaženje deteta...ili mase drugih političara koji su svojom nesposobnošću, neznanjem, nemešanjem u svoj posao doveli do dna na kome se nalazimo. Mi već dugo nismo država, a pitanje je i da li smo nacija.

Marko Paunović said...

Vlado,

Ne moze Ivica Dacic da bude odgovoran za prebijanje, moze samo da bude odgovoran ako policija ne uhapsi one koji su to uradili. Mislim, ne moze policija da garantuje bezbednost svakog od nas u svakom trenutku i na svakom mestu. Odnosno, mozda bi i mogla, ali da se pretvorimo u policijasku drzavu, gde je ceo grad pokriven kamerama i u kojoj se pandur nalazi na svakom cosku. Ja licno to ne zelim.

Slicno vazi i za Malovicku. Ona nije i ne treba da bude odgovorna za svaku konkretnu presudu svakog sudije u Srbiji. Ono zasta ona jeste odgovorna je za Krivicni zakonik koji propisuje, izmedju ostalog, minimalne kazne koje sudije mogu da dosude.

Vlada said...

Marko,

Mislio sam na moralnu odgovornost, pogotovo Dačićevu.

Ili na primer kad se otkriju mahinacije u Kolubari, da ministar energetike ponudi ostavku,
ili kad ljudi umiru posle banalnih operacija i žene posle porođaja da ministar zdravstva ponudi ostavku,
ili kad vlada Srbije časti Miladina miliončetom da ministar spoljnih poslova ponudi ostavku,
ili kad se napravi žičara za dva miliona evra na mestu gde nikad neće biti snega, da ministar regionalnog razvoja da ostavku

.....itd, itd....

Moralno je da se ponude ostavke, a druga stvar je da li će biti prihvaćene. Poenta je da naši političari ne osećaju nikakvu odgovornost. Zajašili su na pozicije i umislili da su mali bogovi.

Saša said...

Nedavno sam pročita članak u Blicu, u kome se tvrdi da sudije u najvećem broju slučajeva preferiraju da dosuđuju upravo minimalne kazne. Neće biti da to nije pitanje za ministarstvo pravde i da nije reč o sistemskom problemu koji upravo ministar treba da reši. Naravno pod uslovom da je tačno to što Blic piše.

thePACE said...

Ministar policije treba da podnese moralnu ostavku iz jednog prostog razloga:
strani drzavljanin je prebijen i na kraju i preminuo od posledica batina , prebijen je u glavnom gradu, prebijen je u samom centru glavnog grada. ovo je nesto sto nigde u svetu ne sme da se desava, a svi zanemaruju cinjenicu da se sve izdesavalo u samom centru grada , to je podrucje gde bi prisustvo milicije trebalo da bude najvece, a ako nije za to krivicu snosi ministar policije zasigurno.

Marko Paunović said...

Ja sam lično slušao bivšeg ministra pravde, Dušana Petrovića, kada je pričao da su kod mnogih krivičnih dela više od 40% kazni ispod zakonom propisane. Tako da je verovatno tačno to što Blic piše.

Ali, veliko je pitanje šta u tom slučaju Ministarstvo pravde može da uradi, a da ne bude optuženo da se meša u nezavisnost pravosudnog sistema.

Suština svega je u tome kako tužilac kvalifikuje krivično delo i koje olakšavajuće okolnosti sudija uzima u obzir. Kod tih stvari praktično moraš da daš tužiocima i sudijama određenu diskreciju, ne možeš zakonom da predvidiš sve moguće situacije.

Marko Paunović said...

thePACE,

Cak mogu da shvatim da odgovoran treba da bude sef beogradske policije, ili tako neko, neko ko pravi operativni plan razmestaja policajaca. Zato i postoji Uprava policije, sve sa direktorom i nacelnicima. To prosto nije posao ministra, njegov posao je da policajcima obezbedi uslove da mogu da rade svoj posao. Ako bi se pokazalo, na primer, da u Beogradu nema dovoljno policajaca, ili da su patrole smanjene zbog nedostatka para, ili tako nesto, onda bi bio odgovoran ministar. Ovako, zaista ne vidim kako moze ministar da bude odgovoran.

Po meni, primarna odgovornost policije nije da direktno ex ante sprecava krivicna dela, vec da ex post efikasnim hvatanjem kriminalaca vrsi opstu prevenciju.

Svakako da moze da se tvrdi da je policija (odnosno pre tuzilastvo i sudovi) kriva za to sto je uopste dozvolila da navijaci pomisle da ovako nesto moze nekaznjeno da prodje. Dakle, ja mislim da je zakazala opsta prevencija, a nije problem u tome sto se bas tog trenutka nije na ulici nasao nijedan policajac.

Kao sto sam vec rekao, ako zelimo da PREDUPREDIMO sva krivicna dela, moramo Srbiju da pretvorimo u policijsku drzavu u kojoj policija sve vidi i sve zna unapred. Ja to ne zelim. Ja zelim da policija efikasno hvata sve koji su nesto lose URADILI (a ne koji ce nesto mozda tek da urade), da ih tuzilastvo i sudovi procesuiraju. To podrazumeva da ce se, s vremena na vreme, desavati ovakve stvari.

Saša said...

Npr. može tamo gdje je predviđena kazna od 1 do 5 godina, da predvidi kaznu od 3 do 5 godina. Odnosno, da kao "organ" izvršne vlasti predloži skupštini na usvajanje zakonsko rešenje kojim se to omogućava. Nikakvog narušavanja nezavisnosti sudske vlasti u tom slučaju neće biti, naravno pod uslovom da je predloženo zakonsko rešenje u skladu sa ustavom. Meni se čini da je problem ili u nedosataku profesionalne hrabrosti ili u tome što ne postoje infrastrukturne pretpostavke za implementaciju predloženih izmena, u smislu dovoljnog broja ludnica i zatvora. Razlog tome ne može biti mogućnost da ministarstvo pravde bude optuženo da se meša u nezavisnost pravosudnog sistema.

grh said...

vidim marko da bi ti jos i glasao za njih samo da imaju program :)

pa jos naslov Излечити ксенофобију у друштву.

ko bi reko, pre samo par godina...

Igor said...

Pa zar nije taj Aca Vucic pre koju godinu pricao o "Sigurnoj kuci za Ratka Mladica"? I zajedno sa tim istim huliganima rusio Beograd posle hapsenja Karadzica?
Da se on oseca bedno i posramljeno nikad vise ne bi izasao iz kuce, a kamoli ucestvovao u politickom zivotu.
E sta ti je Srbija.

nagnatron said...

Slažem se u potpunosti sa svim što je Marko napisao ovde.