Pages

04 August 2009

Kviz

Evo jednog kviza koji se ne može guglovati. Ovo je iz engleskog Economista:

Italija je jedina G7 zemlja u kojoj je produktivnost opala u poslednjih deset godina. Sa uprkos tome rastućim platama, Italija je sve manje i manje sposobna da se takmiči sa drugim zemljama iz evro-zone, poput Nemačke.

Economist ovde pravi jednu ne faktualnu nego logičko-ekonomsku grešku. Koju?

7 comments:

alektrich said...

Ne poznajem dovoljno italijansku privredu (pa i neprivredu), te ne znam da li uopšte postoji greška.

Ali, sa padom produktivnosti, plate su porasle?

Opet, možda tu vode plate u državnom sektoru (mada, ne znam koliki je...)

alektrich said...

No, možda mislite na to što uzima u obzir nivo plata kao kriterijum za konkurentnost...

Saša said...

Pročitah ceo tekst na Ecoonomist-u. Prilično je konfuzan i što bi rekao moj profesor ekonomije "skarabudžen"! Evo šta meni nije logično?

"The IMF forecasts that GDP will shrink by 4.4% this year, less than in Germany but more than in Britain, France and Spain."

"With real wages rising despite this, Italy is becoming less and less able to compete with other euro-area countries such as Germany."

GDP Italije se smanjuje u procentu manjem od nemačkog, ali se govori o nemogućnosti tržišnog takmičenja sa tom istom Nemačkom.

"Unemployment is still under 7%, but that partly reflects dreadful productivity, measured in output per person."

Ovo ne mora ništa da znači! Pravi pokazatelj će se dobiti kada se uporede stope nezaposlenosti drugih zemalja, koje su možda veće, a i to što produktivnsot opada takođe ne mora ništa da znači, jer je vrlo moguće da je italijanska produktivnost uprkos padu veća od produktivnosti nekih drugih zemalja.

I najvažnije!

"In a global crisis, its performance looks better, but only because other economies have fallen so fast."

????? Koje li to performanse, pored produktivnsoti, Economist uzima u obzir? Pa naravno da je to zbog toga što su drugi lošiji. A zar se može drugačije biti bolji? Neko mora izgubiti da bi drugi dobili... Dok američka i nemačka vlada spašavaju "nacionalne" automobilske industrije Fiat preuzima Chrysler.

Ja bih rekao da Berluskoni prilično dobro vodi svoju zemlju... Uostalom to pokazuje i poverenje birača.

Веља said...

Не такмичи се Италија са другим земљама из евро-зоне, већ се предузећа из Италије такмиче како међусобно тако и са предузећима из других земаља, укључујући и она из остатка евро-зоне, наравно у оквиру референтног тржишта/тржишног сегмента у коме послују или у коме намеравају да послују.

perica said...

If real wages are rising,then Italy IS able to compete with other euro-area countries, despite productivity fall.

Slaviša Tasić said...

Pobednik je Velja.

Nema potrebe za celim drugom rečenicom u pasosu: "Italija je sve manje i manje sposobna da se takmiči sa drugim zemljama iz evro-zone, poput Nemačke." Loša stvar za Italiju je što produktivnost pada, i zbog toga je siromašnija. A da li u drugim zemljama raste ili opada je irelevantno. Zemlje se na takmiče ni u čemu. Ako italijanska produktivnost opada to je za njih loše samo po sebi, bez obzira na sve druge.

Štaviše, čak suprotno je slučaj, ako u Nemačkoj produktivnost raste to je onda bolje i za Italiju jer se taj napredak bar malo preliva tamo.

Saša said...

Može biti da je opadanje ili porast produktivnosti potpuno irelevantno, verovatno se zbog toga što je irelevantno se i meri... Naročito je irelevantno sa aspekta konkutentnosti kada produtivnost opada u manjem iznosu u odnosu na druge... Tasiću, nadam se da sa svojom nepokolebljivom logikom ne tvdriš da je manja produktivnost ključ za uspeh u tržišnoj utakmici... Drugim rečima, ako sam ja razumeo bolje je da konkurentske zemlje imaju veću produktivnost nego produktivnost tvoje zemlje opada po manjoj stopi od produktivnosti konkurensktih zemalja...To je tvoja teza? Drugo, ako ćemo već da cepidlačimo, ne postoje grane ili privrede zemalja sa ekspanzijom ili opadanjem privredne aktivnosti...Postoje samo preduzeća koja svoju strategiju baziraju na iskorištavanju tržišnih prilika i tako rastu i razvijaju se... Treće, Velja je 100% u pravu, ali za rečenicu koju ste izvukli iz konteksta... Celokupan tekst se bavi pre svega analizom pozicioniranosti italijanske privrede u odnosu na privrede (vrlo, vrlo površno i petparački), pre svega evropskih članica G7 i još nekih drugih evropskih zemalja (poput Španije koja nije članica G7)...nikako u odnosu na sve privrede sveta... Pa su tako, u obzir i uzeti samo pokazatelji evropskih zemalja, a ne SAD ili Kanade... Drugim rečima, predmet analize su makro pokaztelji poput GDP, produktivnosti industrija, stope nezaposlenosti, prosečnih plata itd...Nikako predmet analize nisu mikro pokazatelji... tako da ne može biti govora o logičko-ekonomskoj grešci u smislu o kome vi govorite... Pored nesumljive tendenciozne površnosti teksta, jedina ozbiljna gluparija je rečenica "In a global crisis, its performance looks better, but only because other economies have fallen so fast." koju vi, gle čuda, niste ni naveli... Tvrditi da je neka zemlja bolja od drugih samo zato što su druge zemlje lošije i pri tome to staviti u negativan kontekst, može samo ili zlonamerna ili glupa osoba...