Pages

16 July 2009

Zašto bi mi bilo šta radili?

Srbija je ratifikovala Kjoto sporazum pre dve godine. Olako, ako mene pitate.

Radi se o sledećem. Cilj Kjoto sporazuma je da se smanji emisija CO2, kroz poskupljenje korišćenja fosilnih goriva. Problem je u tome što je cena energije vrlo, vrlo, neujednačena širom sveta. Litar benzina u Srbiji danas košta oko 1,5 dolara. Cena u Americi je oko 0,7 dolara po litru, a toliko je i u Kini.

Što se mene tiče, mi smo naš deo posla odradili. Neka se ostatak sveta javi kada i kod njih gorivo bude koštalo kao kod nas.

8 comments:

Dejan said...

Slazem se da Srbija ne treba nista da radi po ovom pitanju (posebno ako bi se retroaktivno dodale sve restrikcije energije, par-nepar, iskljucenja po grupama, rastezanje 10L benzina mesecima... da ne pominjem fakat da je "fica" bio luksuz kad sam ja bio klinac, dok su u USA automobilima tada rezervoari bili otprilike velicine fice)...

Medjutim, ni drugi ne bi trebalo da se olako zalecu u bilionske troskove za smanjenje CO2 emisija, lepo ovde obrazlaze Lomborg.

Marko Paunović said...

Imali smo mnogo tekstova na temu globalnog zagrevanja... Poenta mog teksta je da cak i ako prihvatite sve argumente "druge strane", Srbija opet nista ne treba da radi.

Dejan said...

Moj komentar i nije bio na temu globalnog zagrevanja. Cudim se da to niste primetili.

Lighthouse said...

Ima stvari koje Srbija treba da uradi nezavisno od (vrlo sumnjive) priče o globalnom zagrevanju, CO2, itd. Fosilna goriva neće trajati večito, i toga su svi uglavnom svesni, dakle neće nikad više biti jeftina kao što su bila u vreme Fiće. Ono što Srbija može danas da uradi je da podigne cenu električne energije, tako učini komercijalno isplativom njenu proizvodnju, a zatim krene u privatizaciju i liberalizaciju. To treba da uključi i lako dobijanje dozvola za male hidroelektrane, za male proizvođače biodizela i drugih biogoriva, kao i otvaranje ka nuklearnoj energiji. Značajno poskupljenje struje, bar do njenog "realnog" nivoa (cene u susedstvu), uz to, podstaklo bi mnoge da nabavljaju sunčeve kolektore za grejanje vode (u Turskoj i u najvećoj zabiti svaka druga kuća ima kolektor na krovu). A danas je došlo dotle da se ljudi u nekim gradovima u Srbiji čak razmišljaju da li da uvedu centralno grejanje ili ne, čak i onda kad im cevi gradskog grejanja prolaze ispred kuće, jer ih mami niska cena grejanja na struju.

Lazar Antonić said...

Kada su moji uvodili centralno grejanje, sto je kostalo par hiljada evra, ja sam ih savetovao da to ne rade jer ce im trebati preko 15 godina da se ta investicija isplati. To je bilo pre nego sto je gas poskupeo.

Marko Paunović said...

Lazare,

Ako nisi u obzir uzeo cinjenicu da se vrednost stana uvecava ako ima centralno grejanje, moze da bude da si ih zeznuo. :)

Lazar Antonić said...

Good point :)

Ali vrednost stana ti u sustini nije bitna ako imas samo jedan stan, koji ne nameravas da menjas.

Sto se tice centralnog inace, ono sto mi smeta je sto ga pale i gase u odredjeno vreme. Secam se kada sam ziveo u grckoj svaka zgrada je imala svoje centralno, sto je teorijski bolje resenje medjutim tamo su se penzioneri u zgradi demokratski dogovorili da gase grejanje u 9 uvece a pale u 6 ujustru, sto mi nikako nije odgovaralo ali nisam mogao nista da uradim po tom pitanju.

Marko Paunović said...

To je zato sto ne zivis u Pozarevcu. Nama grejanje radi 24h dnevno. :)