Pages

17 July 2009

Možda je dostižna, ali je mnooogo spora

Na sajtu Ustavnog suda Srbije, u delu "Sudska praksa", se nalaze rešenja i odluke Ustavnog suda. Za sada samo iz 2009. i 2008. godine, ali sve jedno, ima zanimljivih stvari.

Prvi slučaj na koji sam naleteo je odluka o usvajanju ustavne žalbe, kojom je Ustavni sud utvrdio da je povređeno pravo na suđenje u razumnom roku, a po ustavnoj žalbi izvesnog Vidoja Jankovića.

Naime, suđenje je počelo, pazite sad, 1978. godine, a prvostepena presuda je doneta 17. oktobra 2008. godine. Radi se o nekoj ostavinskoj raspravi, detalji nisu ni toliko bitni.

3 comments:

Vlada said...

Kako vreme prolazi sve sam ubeđeniji da Srbiji treba da se desi jedan Augusto Pinoče.

Sve ostalo je mlaćenje prazne slame.

perica said...
This comment has been removed by the author.
perica said...

Vlado:
U tom ubedjenju nisi usamljen, naprotiv, mnogo ljudi uvereno je da do rešenja ili bar smanjenja društvenih problema može da se dođe "prosvećenim apsolutizmom", da ne ulazimo sad u besplodnu raspravu o Pinočeu. Teza je da je neophodan benevolentni diktator da postavi stvari na svoje mesto. Nije tako, ali nam tako izgleda, jer smo dresirani kolektivizmom.
Nema potrebe da pametujem, o principima je sve već napisano. Rečima Ajn Rend:
Motivi ne menjaju prirodu diktature.
... Kada govorimo o dobroj i lošoj diktaturi, ključno je da prihvatamo suštinski princip diktature - pravo diktatora da okupira i porobljava ljude u ime onoga što on (dženderizam notwithstanding) smatra da je dobro i vredno. Od tog momenta, jedino je pitanje ko je šef Gestapoa. Nikada nećemo doći do sporazuma o tome šta je valjan razlog za primenu brutalnosti a šta nije. Dakle sporazuma neće biti a brutalnost će biti sveopšta, naravno u službi najjačeg, najbezobzirnijeg, najdaljeg od "ideala" - dobronamernog silnika. ...
Pitanje nije: pod kojim uslovima imamo pravo da porobljavamo ljude? Pitanje je: da li iko ima pravo da ih porobljava.
Videti: Ayn Rand, Textbook of Americanism, 1946.
http://www.laissez-fairerepublic.com/textbook.htm