Pages

16 July 2009

Prvo su došli po Kurir...

Ne znam da li nešto propuštam, ali upadljivo mi nedostaje reakcija druge Srbije na predlog zakona o informisanju. Nemam pristup svim medijima, ali gledajući internet, na Peščaniku se može naći jedino Basarin tekst koji (nevešto i kontradiktornim argumentima) podržava zakon. Sa druge strane, najodlučniji tekst protiv zakona napisao je Slobodan Antonić na NSPM. Antonićev tekst je odličan i svako treba da ga pročita.

Ne znam da li su liberalne snage, ili oni koji za sebe misle da su to, svesne opasnosti uvođenja ovakve kontrole medija. Preskočimo priče o važnosti držanja principa slobode iznad političke oportunosti. Pitajmo samo, šta se događa kada na sledećim izborima pobede radikali? Sa dve struje radikala i dosta potencijalnih koalicionih partnera, to je vrlo realna opcija. Ko će onda biti kažnjavan? Biće kažnjavan Peščanik, a pomoć odgovornim medijima dobijaće Pravda. I sve će biti po zakonu. Ako se to desi, meni neće biti žao nijednog medija, političara ili javnog intelektualca koji je sada glasno ili prećutno podržao ovaj zakon.

Nadam se da za godinu dana neće biti potrebno vaditi ovaj post iz arhive.

6 comments:

Ivan said...

Evo jedne reakcije od strane "druge srbije" (inace jako glup naziv po meni, ali se izgled odomacio)
http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=72802&sectionId=37

perica said...

Slaviša:
U vreme "javne rasprave" pre ustavnog referenduma, Antonić je ustavni predlog branio smešnim argumentom o "lakoći promene ustava" ako se neka rešenja pokažu lošim. Pitam se da li on shvata da je ovako loš zakon omogućen lošim ustavom.
Ivane:
Profesor Pravnog fakulteta (sic!) na pitanje kako predlog zakona konkretno krši ustav, odgovara "Kazne su previsoke!" Kakve veze ima visina kazne sa ustavom!?!? Profesore! Problem je u tome što ovaj predlog zakona NIJE u suprotnosti sa ustavom! Ovaj šuplji ustav DOPUŠTA ovakve diktatorske zakone.

Igor said...

Slavisa:

evo tekstova:

Milos Vasic na Danasu (preneseno i na Pescaniku)
Link.

Uvodnik Borbe
Link.

Jos jedan link.

E-Novine
Link.

Nece biti da je Antonic najveci borac za slobodu govora. Taj njegov tekst ne kaze nista. Nesto velikih reci, podsecanje na proslost i to je to. Nikakva analiza predlozenog teksta i onda naravno napad na CJ.

A zakon, k'o zakon. Ne znam da li je neko primetio ali hiperprodukcija neprimenjivih/neprimenjivanih zakona koja srbijanska skupstina donosi je fascinantna.

Najsmesnije je kada Vucic prica o "Slobinom" zakonu na koji ga valjda ovaj podseca. A u cije vreme je on bio ministar informisanja. I cije (Vuciceve) koalicione partnere Antonic sanja na vlasti.

Бошко said...

Slaviša,

ta tzv. druga Srbija uopšte nije liberalna, već uglavnom staljinistička. Njihova logika je: mi smo u pravu; svi ostali su zlikovci koje treba zgaziti svim sredstvima. Pogledaj malo bolje tekstove njenih predstavnika.

tiki said...

putnik
potpuno si u pravu , druga srbija ima sve oblike stanjinizma , oni bi vešali (praziLuković) oni bi ubijali i zatvarali ko se ne uklapa u njihov ljevičarsko anacionalni Šablon. Njima su duhovnici Ranković i Krcun dok su bili "strejt" jedino što ih razlikuje od Knojevaca je što su GEJFRENDLI i malo pismeniji.

Dusan said...

kanda je jos Linkoln rekao da demokratija moze postojati bez vlade ali ne bez slobode stampe... dobra ideja...