Pages

02 June 2009

Ministarstvo državnog zdravstva

Aktuelni ministar državnog zdravstva, koji se pogrešno predstavlja kao ministar zdravlja, poznat je po svojim izjavama koje su tužne i vrlo često nagone na razmišljanje kako nekome tako nešto uopšte može da padne na pamet.

Najnoviji crni biser je nalaz da je problem kod smrti šestomesečne bebe od bolesti koja ne bi smela da ima ovakvu posledicu u Evropi 21. veka nepotpuna medicinska dokumentacija, a ne lekarske procedure. Bez želje da glumim Majkla Mura koji tendenciozno i nedotupavno kuka nad propustima sistema, ovo je užasno.

Stoga i ne čudi što neki lekari ponosno izjavljuju da svi pacijetni dobijaju isti tretman,što je u potpunosti tačno jer ko je nekada otišao samo sa zdravstvenom knjižicom u, na primer, Narodni front, znao bi da je to istina i da je taj tretman jednako ponižavajući za sve koji nisu spremni da plate onima koje inače plaćaju kroz zdravstveno osiguranje.

Kombinacija politike "da za svoje pare nikada nećete moći da birate između državnog i privatnog zdravstvenog osiguranja", stvaranja jakih strukovnih udruženja koja nikada neće presuditi da je lekar pogrešio i birokratskog promišljanja o razvoju sektora zdravstva dovelo je do toga da je malo ko zadovoljan onim što za svoj novac dobija u zdravstvenim ustanovama Srbije. Neko će reći koliko para toliko muzike, ali to je netačno, imajući u vidu da su izdvajanja za zdravstvo zasigurno mnogo veća od onih koje beleži zvanična statistika koja ne obuhvata koverte i poklone babicama, lekarima i praktično svima u lancu korupcije. Naravno, mnogo građana ne želi da učestvuje u toj igri i pored toga što izdvaja sredstva za državno zdravstvo ide isključivo u privatne klinike gde ih mnogo češće tretiraju kao ljude. Ako se na ova dva dodatna izvajanja dodaju izdašne donacije koje je dobilo zdravstvo u Srbiji nikako ne može proći parola o jeftinom zdravstvu sa posledično "ponekim problemom".

Konačno, nameće mi se jedno pitanje. Da li bi u slučaju da je neka beba umrla od meningitisa u privatnoj klinici krivi bili jedino papiri?

11 comments:

glas naroda said...

uopste ne podrzavam ministra ni zdravstveni sistem u srbiji, ali histericna hajka na lekare koja se vec nekoliko meseci vrti po medijima je stvarno prevrsila svaku meru. odjednom svako susa koja u zivotu nikoga nije pregledala ili izlecila zna da se meningitis vrlo lako da izleciti.

Goran Rakić said...

Ja sam izjavu razumeo kao da po papirima izgleda da su uradili sve što su trebali po medicinskoj proceduri, a u kontroli je ustanovljeno da postoji sumnja da ti papiri nisu u redu. Zato je sve prosleđeno u tužilaštvo gde će se ustanoviti ko je brljao i krivotvorio dokumentaciju.

Ako sam to tačno razumeo šta je drugo ministar mogao da izjavi? Da bude sudija i veša ljude na Terazijama? Živimo li u zemlji sa pravnim sistemom ili ne? Ne bi me čudilo ni to što neki mediji svesno satanizuju ministra i namerno izvrću vesti.

Sa druge strane veoma je moguće da nisam ispravno rastumačio izjavu i onda je kritika na svakom mestu.

Vlada said...

Bar je ovde na TR napisano mnogo tekstova o tome u kom pravcu bi trebalo usmeriti reformu zdravstvenog sistema.

A da je Srbija država kao što nije, roditelji bi mogli da tuže i bolnicu i lekare i ministra. I ako se ustanovi krivica, ministar bar podnese ostavku, a bolnica plati debelu odštetu roditeljima (iako je njihov gubitak nezamisliv).

A lekari? Pa koja bolnica bi zapošljavala lekare zbog čije nestručnosti bi dolazila u situaciju da plaća velike odštete.

Rešenje: sve privatizovati, lečenje socijalno ugroženih rešiti preko vaučera i pooštriti kontrole. Lično sam iskusio razliku u lečenju a posebno tretmanu u privatnoj i državnoj bolnici.

Aleksandar Boskovic said...

Aleksandre,
Srbija je (koliko znam) JEDINA drzava na svetu u kojoj nikada nije doneta NI JEDNA presuda protiv nekog lekara zbog smrti pacijenta ili pogresnog lecenja.
Prema tome, odgovor na Vase pitanje je, DA!

BluesRocker said...

U Kanadi je zdravstvo državno (privatno ne postoji) i besplatno za sve pa se niko ne buni zbog loše usluge.

Marko Paunović said...

Zato sto su mediji pod kontrolom drzave! :)

grh said...

ja znam za jednu koja je iz kanade dosla u srbiju jer je istraumirana kanandskim zdravstvom. no joke.

problem je valjda, sto tamo ne mozes da dobijes pristup specjalisti kad ti hoces, nego samo kada lekar opste prakse misli da trebas, a tamo su lekari opste prakse izgleda mnogo opusteniji nego u srbiji, pa mnogo redje misle da treba. a ova bas htela kod specjaliste...i tako.

true story.

BluesRocker said...

Jeste, ne pomažu šuška, veza ni viski da se neke stvari ubrzaju, ali očigledno je da su kod njih lekari opšte prakse dovoljno stručni da ne moraju da šalju pacijente kod specijalista bez potrebe.

Možda jednostavno Kanađani ne žele da imaju kaste u državi već da svi imaju osnovna ljudska prava.

Marko Paunović said...

Mislite na pravo da ne vidis specijalistu, ili na pravo da se ceka u redu?

glas naroda said...

"Srbija je (koliko znam) JEDINA drzava na svetu u kojoj nikada nije doneta NI JEDNA presuda protiv nekog lekara zbog smrti pacijenta ili pogresnog lecenja."

ma daj covece, znam za bar dva slucaja gde su lekari osudjeni na 3 godine zatvora. ali, to krvolocnoj rulji nije dovoljno.

BluesRocker said...

@Marko [Ako može bez persiranja :) ]
Mislim upravo na pravo da ne vidi specijalistu ako lekar opšte prakse proceni da može sam da ga leči. Ni kod nas ne može čovek da ode kod specijaliste bez uputa.

Da, i pravo da se čeka u redu bez onih silnih koji upadaju preko reda pa se čekanje otegne. :) A umesto čekanja se zakaže pregled, a postoje i oni brojevi koje otcepiš kad dođeš pa kad dođe do tvog broja znaš da si na redu.