Pages

26 May 2009

New York Times napada socijalizam bivšeg predsednika

Ali 1913 godine, i bivšeg predsednika Tedija Ruzvelta, tj njegove predloge za nametanje potpunog socijalizma kroz uvođenje poreza na dohodak, centralne banke i ograničenja konkurencije (sve što je novi predsednik Vilson vrlo brzo i uradio). Ali misli NYT: "American people are too intelligent and have too much common sense to be deluded by the "shallow sophistries of Roosevelt Socialism."

Danas su centralna banka i porez na dohodak mainstream vrednosti koje ni "libertarijanci" ne dovode u pitanje. Državno zdravstveno osiguranje i državno upravljanje bankama i automobilskom industrijom se smatraju normalnim "pragmatičnim" regovanjem na krizu, a oni koji to zovu "socijalizmom" - "ekstremistima". A New York Times, umesto ovakvih tekstova, objavljuje paškvile Pola Krugmana koji misli da Obamin socijlizam nije dovoljno radikalan. Times, they are a'changin'...

6 comments:

Aleksandar Boskovic said...

"državno upravljanje bankama i automobilskom industrijom" je svakako loše, za zdravstveno nisam baš sasvim siguran (ako država ima para...)... što me, pretpostavljam, čini samo 2/3 "esktremistom"...

grh said...

mislis 1/3? :))

Aleksandar Boskovic said...

zavisi iz kog ugla gledate, Gabrijela, za neke moje prijatelje sam "reakcionar", a za neke, "levičar" :D

fg said...

Glad za socijalizmom, je glad za redistribucijom bogatstva koje je danas mnogo vece nego na pocetku proslog veka. Vece bogatstvo je privuklo i vise interesenata za ovu vrstu politike.
Bail out-ovi su mozda pokazali da je"samoubilacki instikt poslovne zajednice" danas izrazeniji nego nekada.
Sto godina "promisljenih" intervencija drzave i "umerene" javne potrosnje rodilo je novu svest, svest o tome da uspeh na trzistu donosi profit i moc, ali da samo drzava donosi besmrtnost.
Tako smo dosli u situaciju da i krupni kapital voli Obamu, a da pod njegovim uticajem i mediji, a i NYT, daje svoju bezrezevnu podrsku.

Aleksandar Boskovic said...

doduše, NYT nije baš mogao napadati Th. R.-a 1913. za pokušaje nametanje poreza na dohodak i t sl., jer je dotičnom mandat istekao 1909...

Ivan Jankovic said...

Passenger, da u pravu ste nije vise bio predsednik, ali je svejedno nastupio u javnosti sa takvom politickom platformom. Stavicu napomenu d aje rec o bivsem predsedniku Ruzveltu.