Pages

14 April 2009

Sa skupštinske govornice

Ovako je tekla rasprava u parlamentu o Zakonu o turizmu:

Toma Nikolić: Ne rekoste koliko ćemo da uložimo u setvu ove godine, šta ćemo da jedemo, ali pričate o skijanju. U šta ćete da ulažete, u elitni turizam? Što ne ulažete u seoski turizam, da turisti vide pravo selo. Tek da nešto kaže.

Ostojić (LDP): je kazao da su prihodi od turizma veoma mali i kao razlog za to naveo preveliko mešanje države. Mešanje države su verovatno razne dozvole za osnivanje, porezi i slično. Ne mislim da je to kod nas toliki problem, pre bih rekao da ako su prihodi od turizma loši onda je to zato jer nemamo mnogo toga interesantnog da ponudimo turistima. Ipak sviđa mi se pristup.

Dinkić: mu je na to odgovorio da ima stvari u koje država mora da se meša, pogotovo u onim slučajevima gde tržište ne daje efekte i pogotovo u vremenu ekonomske krize. Prvo nije jasno odakle Dinkiću podatak da tržište ne daje efekte u ovom slučaju. Drugo, nije objasnio kako država može da pomogne. Konačno ako je prvo tačno to nikako ne znači da drugo rešava problem.

Arsen Đurić (DSS): kritikovao je predloženo zakonsko rešenje, navodeći da se tim zakonom vrši centralizacija, a ne decentralizacija vlasti, kao i da se opštinama uzimaju određene nadležnosti koje sada imaju. Sa ovim se slažem. Ako država već želi da se bavi stvarima kao što su turizam onda je bolje da o tome odlučuju niži nivoi vlasti. Bilo bi zgodno kada bi se to radilo isključivo iz izvornih prihoda odnosno kada bi opštine više živele od sopstvenih prihoda nego od republičkih transfera. Kako bi onda trošile taj novac bi bio problem svake opštine. Ako ulažu u turizam ili u vola na ražnju a njihovi glasači to podržavaju, odlično.

Milutin Jeličić (NS): rekao je da bi u Vladi Srbije trebalo da postoji posebno ministarstvo za turizam, dodajući da je upravo to razlog za male prihode od turizma i loše rezultate u toj oblasti. Ovaj nema pojma.

Dinkić reloaded: se složio da je potrebno više ulagati u turizam, kako bi država ostvarivala i veće prihode. Vodi se pretpostavkom da se na jedan evro uložen u turizam vraća jedan+ evro kroz povećani poreski prihod. Wishful thinking. Uostalom da su to tako dobre investicije valjda bi privatnici gradili žičare a ne Agencija.

No comments: