Pages

09 April 2009

Geoinženjering

Obamin savetnik za nauku John Holdren je izjavio da su "sva moguća rešenja za problem klimatskih promena na stolu", uključujući i geoinženjering.

Ideja deluje relativno jednostavno - ako se Zemlja zagreva, dobar način da je ohladimo je da sprečimo Sunčeve zrake da dođu do Zemlje, tako što ćemo u više slojeve atmosfere lansirati razne reflektivne čestice. Na prvi pogled, meni ova ideja deluje dobro. Deluje mi znatno jeftinija od radikalnog smanjenja korišćenja fosilnih goriva. Još ako je moguće i povlačenje tih čestica ukoliko se ukaže potreba, onda super. Takođe, za razliku od smanjenja fosilnih goriva, ovo rešenje ne zavisi od razloga Zemljinog zagrevanja. Jer, ako se Zemlja ne zagreva zbog CO2, nego zbog nečeg drugog, smanjenje emisije CO2 verovatno ne bi pomoglo, ali bi emitovanje reflektivnih čestica pomoglo. Sve u svemu, čini mi se da je ovo najjeftiniji način da se globalno zagrevanje, ako je uopšte realan problem, zaustavi.

Da li ima šanse da se ovo i desi? Grubo posmatrano, postoje dve grupe ljudi - oni koji smatraju da je GZ realni problem i oni koji smatraju da je cela priča oko GZ-a prenaduvana. Ovi drugi svakako neće podržati predlog. Ali, ja mislim da ni oni prvi neće podržati predlog. Zašto? Pa, zato što za većinu njih borba protiv GZ nije cilj, već sredstvo. Oni ne žele jednostavna i jeftina, visokotehnološka rešenja, koja nam omogućavaju da nastavimo da spaljujemo naftu i gas - oni žele da mi radikalno promenimo svoj način života, a GZ je tu samo korisno sredstvo.

Tako da mislim da od geoinženjeringa nema ništa.

No comments: