Pages

05 March 2009

Oglasom protiv suvereniteta

Ministar za Kosovo je zatečen pošto je Blic objavio oglas kosovske agencije za privatizaciju:
Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo i nije normalno da u beogradskim novinama izlaze dokumenta sa grbom i imenom Republike Kosovo?! Ovo je strašan skandal! Sramota! Zaista nemam reči! Šokiran sam! Ne znam koliko to košta, ali bez obzira na pare, ovo je grdna sramota! Ovim bi moralo da se pozabavi Ministarstvo kulture, u čijoj su nadležnosti mediji...

Sa njim se slaže i sam urednik Blica dok istaknuti radikali tvrde da se time podriva i ustavni poredak zemlje. Apsolutno niko nije stao u odbranu slobode govora koja je valjda takođe predviđena ustavom. Razumem zašto pojedinci smatraju da je objavljivanje ovakvog oglasa sramota ali tražiti cenzuru i kažnjavanje medija, što i radi pomenuti ministar, je daleko tužnije.

4 comments:

Igor said...

Mozda bi ministar iz svog dzepa mogao da plati nadoknadu Blicu posto je svaka neobjavljena reklama u stvari gubitak.

perica said...

Hilarious!!! Koja galerija morončina! I naravno pozivanje na beskorisni hodge-podge zvani ustav.

Miloš Bošković said...

Imam utisak da nekako marginalizujete nešto što manje-više jeste problem.

Insistirate na slobodi govora koja se garantuje Ustavom, u redu. S druge strane, u tom istom Ustavu imate eksplicitno rečeno da je Kosovo unutar Srbije (ne ulazimo u to koliko tako nešto u Ustavu sa ovakvim Kosovom ima smisla). I šta podrazumeva uopšte ta sloboda govora? Da mogu da u novinama napišem šta mi padne na pamet, pa i ovo?

S obzirom na to šta u Ustavu piše o Kosovu, ja ne vidim razlog zašto ne tužiti Blic... jasno je svima da je Kosovo izgubljeno, ali valjda je i Blic trebalo da zna da ovakav ispad u ovakvom trenutku ne može sebi da dopusti...

perica said...

Sloboda govora upravo podrazumeva da možeš u novinama da napišeš šta god ti padne na pamet. Sloboda da se piše samo lepo i pametno uopšte nije sloboda nego tiranija onoga ko odlučuje šta je lepo i pametno i silom ućutkuje ostale. Ako u novinama ne može da se pojavi tekst dostojan prezira onda slobode govora jednostavno nema.
Sa ustavom je glavni problem što se njime sve obećava svima. A ništa se stvarno ne fiksira već se sve ostavlja da zakon odredi, kako već fukari u skupštini bude odgovaralo. To NIJE ustav. I na tarabi piše p...., a nije.
Jedino što se u ustavu decidno tvrdi je laž da je država "Srbija" još uvek okupator teritorije Kosova. Stanovništvo Kosova oslobodilo se jednog okupatora. Good for them! I moje saučešće, odmah su sebe osedlali državom "Kosovo".