Pages

21 March 2009

Istiskivanjem posrednika se ne istiskuju njihovi troškovi

Zanimljiva rasprava u komentarima na Markov post o ceni mleka. Pitanje je da li bi svima bilo bolje da se zaobiđu posrednici?

Ruža:
Mleko je skupo zbog posrednika, koji zaradjuju na preprodaji mleka. Takvih je pojava u našoj državi mnogo u oblasti poljoprivrede. Kada npr. seljak kupuje veštačko đubrivo, njemu je đubrivo skupo iz istih razloga. Istisnuti otkupne stanice i firme koje odkupljuju mleko od seljaka pa ga preprodaju mlekarama.

Dejan:
Posrednici mogu da smanje troškove transakcija tako što efikasno obavljaju određene usluge ili funkcije. Čak i kad su proizvođači i kupci u istom gradu, transakcija između njih nosi svoj trošak. Ako npr. 4 kupca traže proizvode od 4 proizvođača, moguć broj transakcija je 16. Ako jedan posrednik opslužuje i proizvođače i kupce, broj transakcija se smanjuje na osam. Posrednici su specijalisti u omogućavanju transakcija (razmena). Oni pružaju vrednu uslugu zbog svog pristupa i kontrole važnih resursa koji se koriste u ispravnom funkcionisanju marketinških kanala.

9 comments:

Marko Paunović said...

Meni je bolji ovaj Stevanov komentar:

"Ko te tera da kupiš od posrednika? Kupi direktno ako ti je tako jeftinije. Ako misliš da posrednik lepo zarađuje... ko ti brani da posreduješ?"

Dejan said...

Samo da podsetim da fragment naveden u ovoj temi nisam ja lično napisao, već preveo (na brzinu) iz dole navedene knjige. Meni je to sve novo i zanimljivo (ekonomija mi nije osnovna struka). Učeći o marketingu sam i sam vrlo nedavno "otkrio" drugu stranu medalje kada su u pitanju posrednici, tj. distribucioni kanali.

---
(Pride et al. 2007. Marketing - core concepts and applications, John Wiley, Milton, Qld. pp.329-331)

Unknown said...

G.Lazare, tacno je da se ne istiskuju varijabilni troskovi, ali i posrednici imaju svoju marzu. Nabavljaju sirovine u drzavi, prodaju sirovine u drzavi, a opremu nabavljaju u inostranstvu (nepisano pravilo sta li). Jeste placaju oni porez, i zaposljavaju ljude koji bi bili zaposleni cak i kada ne bi bilo otkupnih stanica, ali visk kapitala odnosno zarada privatnika ode u inostranstvo. Nadam se da kao i ja smatrate da liberalno trziste i liberalna ekonomija koriste samo bogatima koji mogu da trose, ali ne i vecini stanovnistva koje trosi zato sto mora.

Unknown said...

Dobro G. Dejane odlican i zanimljiv post. Tacno je sve sto ste napisali i lepo obrazlozili, ali "Nesto je trulo u drzavi danskoj", ili nasoj ekonomiji. Kao sto znamo, svi se ugradjuju na cenu proizvoda, i dok proizvod stigne do potrosaca troskovi usluga prevazilaze one troskove prevoza, koje bi kupac imao da je sam otisao po robu, uveliko. Dali drzava treba da izbaci posrednike iz posla, ili da ogranici i fiksira cene usluga.
Ocigledno je da medju posrednicima postoji neki dogovor, jer i ako je trziste slobodno,niko ne spusta cene, a to nije logicno. Ili je to ili je u pitanju monopol, pa vec postojeci posrednici, ko zna kojim metodama sa trzista istiskuju svu konkurenciju? U svakom slucaju krajnji korisnik je nadrljao.

Lazar Antonić said...

Ako monopol postoji, a to verovatno nije tacno, onda ga odrzavaju efikasnom uslugom i niskom cenom. U suprotnom, naslo bi se jos zainteresovanih da dobro zarade.

Unknown said...

Cini mi se da nisam bio jasan u zadnjem postu. Postoji monopol, ali nije fer. Naravno da ima jos zainteresovanih da zarade, ali nemaju mafijasku zaledjinu. Zbog toga i jesu veoma visoke cene usluga u Srbiji. Drzava cuti i ne reaguje. Ja mislim zbog sprege politicara i mafijoza. Pa i sama drzava ima veoma visoke cene svih svojih usluga. Uobicajene usluge, npr izvod iz katastra, placamo kao da je mafijaski reket.

Lazar Antonić said...

Onda nije problem monopol nego mafijasi.

Unknown said...

Mafijaski monopol G. Lazare, sad se razumemo. Problem je drzava i sistem koji dozvoljava ovakve propuste, i vlada koja nece da menja los sistem i ne sme da se zamera mafijozama. U slucajevima kada se kriminal jako prosiri, a mafijasi postanu jaci i od drzave (drzavnog aparata) reket postaje porez i svi smo prinudjeni da ga placamo. Kakva je to sloboda iz vaseg aspekta, kad mafijasi, a ne trziste diriguju ko moze da radi, a, ko ne?

Lazar Antonić said...

Slazem se da nije u pitanju sloboda, ali problem je nesto drugo, a ne monopol. Ne resava se taj drugi problem ukidanjem "takozvanog" monopola.