Pages

12 February 2009

Vojin Dimitrijević

Jutros je bio u Kažiprstu na B 92. Meni je bilo najzanimljivije njegovo uzgredno filozofiranje o "velikim stvarima", a ne analiza srpske spoljne politike. Uvek se razočaram kad inače lucidan govornik o jednom pitanju, potpuno prolupa kad počne da govori o drugom. Jedva da imam šta prigovoriti analizi profesora Dimitrijevića kad je reč o EU integracijama Srbije. Ali, pogledajte (poslušajte) šta on ima da kaže o dugoročnijim perspektivama i velikim temema: Prof Dimitrijević proriče da će u Srbiji za 20 godina Komunistička partija biti vrlo jaka, zbog "pohlepe tajkuna" koja će da izazove reakciju, a onda to istorijski "podupire" znamenitom tezom da je slavna Oktobarska revolucija učinila da se "zapadni kapitalizam umeri", pošto je izazvao oštru reakciju!?

Kad neki od brojnih novo-staro-levičarskih borniranih mozgova sa BU i okolo njega priča o pohlepi kapitalista kao i kad slavi emancipatorski potencijal Slavne Oktobarske revolucije to nije mnogo zanimljivo ni vredno pomena, ali kad profesor Dimitrijević to radi, onda je to tužno. Slobodnomisleći profesor, borac za demokratiju i ljudska prava misli da najkrvavija apokaliptička tiranija u XX veku koja je pobila desetine miliona svojih stanovnika u gulazima, ciljanim izgladnjivanjima i kampanjama terora, ima neke "emancipatorske" učinke. Jezovito...

Kada je reč o osnovnoj tezi o pohlepi, mislim da je najboja kritika te odomaćene gluposti ovaj poznati nastup Miltona Friedmana. Preporučujem profesoru Dimitrijeviću.

1 comment:

tiki said...

Za one mlađe ili one koji misle da je istorija počela 8. sednicom
radi se o liku koji je predvodio "zdrave snage" u čiščenju BU, zatvaranju i istjerivanju profesora PF koji su smatrali da ustav iz 74 nema veze sa mozgom. Da u ustavu nemože biti poimence imenovan predsjednik države , pa je on i predsjednik i kad rikne da prostite.
al eto revolucionarna krv skkpj ponovo vrije.Uskoro će tajkuni biti proglašeni velikosrpskom buržoazijom .......
davno viđen lik
i davno pročitan