Pages

13 February 2009

Istok kao novi Zapad

Već smo ovde notirali dvojicu državnika (prvi i drugi) iz Istočne Evrope koji predstavjaju svetlu tačku u Evropi, a možda i svetu u ovom neveselom trenutku zapadne civilizacije.

Evo još jednog. Bivši estonski premijer Mart Laar, jedan od najuspešnijih ekonomskih reformatora u svetu, a verovatno najuspešniji u Istočnoj Evropi, ima tekst u Wall Street Journalu o ekonomskoj krizi. Njegovi zaključci su slični Tuskovima, a mere koje sadašnja estonska vlada preduzima sastoje se u smanjenju državne potrošnje za 10% i smanjenju poreza.

Margaret Tačer je svojevremeno sa tipičnom britanskom arogancijom izjavila da je sloboda stvar anglosaksonskog sveta. Kako presmešno ta tvrdnja danas izgleda. Da prorokujem - ako odnekud dođe efektivna protivteža ludilu u koje klizi zapadni svet, biće to Istočna Evropa.

1 comment:

Igor said...

Mislim da to ima veze sa relativnom istorijskom perspektivom u kome su, od pada komunizma, vecima istocnoevropskih zemalja imale veci godisnji rast standarda i GDP-a od zapadnoevropskih.
Nekako se cini da su "zapadnjaci" nesto zaboravili kako im je bilo za vreme Tacereve ili im nikad ni nije doslo iz dupeta u glavu (Francuzi). :)