Pages

06 January 2009

Spisak

Šta mislite, koliko u Srbiji ima javnih preduzeća? 20, 50, 100?

Po ovom spisku Narodne banke, ima ih oko 500 (mrzelo me je da brojim, ali dokument ima 34 strane sa po 16-17 javnih preduzeća po strani).

Najveći deo su lokalna komunalna preduzeća (vodovodi, groblja, parking servisi, toplane i slično), ali ima i nekih preduzeća za koja apsolutno nemam pojma čemu služe i čime se bave. Na primer, Opštinska stambena agencija Kraljevo. Takođe, ima dosta takozvanih Direkcija za izgradnju, koje su, iz meni popuno nepoznatih razloga, javna preduzeća a ne državni organi. Valjda zato što, da su državni organi, ne bi imali upravne odbore.

3 comments:

perica said...

Javna preduzeća praktično (ne formalno) jesu državni organi. Praktična funkcija javnih preduzeća je da produktivne aktivnosti stanovništva (privredu ili ekonomiju) stave pod potpunu kontrolu države. Javna preduzeća nisu pod kontrolom stanovništva (slobodno tržište) već su instrument nasilnog oduzimanja (otimanja) dobara. Javna preduzeća su negacija slobodnog tržišta odnosno obostrano dobrovoljne razmene, javna preduzeća su otelotvorenje komandne privrede odnosno porobljavanja stanovništva okupirane teritorije. Dalje, javna preduzeća su mehanizam regrutovanja u državni mehanizam, neka vrsta okupatorske pete kolone. Zaposleni u javnim preduzećima najgorljivije će braniti lažni argument o neophodnosti zaštite "javnog interesa" u njihovoj delatnosti, nasiljem ako ne ide drugačije. Tako svaka branša brani "svoj" aspekt države i svi zajedno (ne shvatajući to) čine front odbrane državnog nasilja od slobodnog tržišta. Konačno, vrh države odnosno vrhovi političkih stranaka koje su trenutno "pozicija" odnosno režim koriste javna preduzeća da najistaknutijem ološu obezbede lagodno participiranje u plenu pljačke.

Ivan said...

Meni vecita nepoznanica je javno preduzece "Sklonista". Imaju super poslovnu zgradu na Novom Beogradu i to u najatraktivnijem delu. Zgrada izgleda odlicno, znaci da se odrzava i da tamo neko i radi nesto, samo mi nije jasno sta?

Marko Paunović said...

Evo sta im pise na sajtu:

Pored velikog broja izdatih skloništa I ostalih prostora, Javno preduzeće za skloništa raspolaze I pruža mogućnost korišćenja prostora za različite delatnosti.Kao uslov, pored naše ponude, mora biti, pre vaše ideje obilazak prostora i vizuelni utisak, bez koga je praktično nemoguće osmisliti i sagledati vaše zahteve. Da li možete ostvariti svoju ideju u prostoru koji je specifičan, ali i sa određenim pogodnostima, moguće je samo ako ponudu koju vam nudimo , vidite I sa nama razgovarate , pozovite nas, dođite u naše sedište ili poslovnice.

Do sada je izdato oko 400 sklonista i drugih prostora u Republici Srbiji.

Objekti se koriste za proizvodnu delatnost
–Nameštaj svih vrsta, preradu mesa, montažu, šivenje dečije, sportske i druge konfekcije.
–Sportsku delatnost,teretane, streljane, fitnes klubovi, kuglane, igraonice,
internet kafe-i, dečije proslave, obuke na računaru, restorane,
magacine razne robe,veleprodaje, vinoteke, štamparije, garaže, muzički klubovi, diskoteke
studija.

NEVEROVATNO!