Pages

07 January 2009

Energetski sigurno

Marko je ranije pisao kako energetski sporazum ne mora da znači i energetsku sigurnost. Od kako je došlo do spora između Ukrajine i Rusije to je očigledno. Dostavljanje ruskog gasa neće samo zavisiti od mogućeg političkog ucenjivanja Rusije već i od svih zemalja kroz koje gasovod prolazi pre ulaska u Srbiju.

Ne kažem da gasovod ne treba da se gradi, iako smatram da ne treba da se gradi novcem poreskih obveznika, već samo da njegova izgradnja ne garantuje takozvanu energetsku sigurnost. Naprotiv, može da proizvede i suprotan efekat ukoliko se odlučite za ovaj izvor energije a nemate alternativu. Treba naglasti da država ne može da ima energetsku sigurnost ili nesigurnost, već mogu da je imaju samo pojedinci ili preduzeća koja samostalno donose odluke koju vrstu energije će koristiti.

Ali izgleda da ni pojedinci ne treba da se brinu: Mirko Cvetković je rekao da Vlada u potpunosti kontroliše situaciju u energetskom sektoru.

4 comments:

perica said...

Država čini sve kako bi građanima obezbedila grejanje, izjavio predsednik Boris Tadić. Ha, ha! Da li mi verujete!?
Neka, hladne glave se bolje misli.

Lighthouse said...

Pa gasovod i nije predviđen da se gradi novcem poreskih obveznika Srbije, nego novcem strane države i da bude 51% u vlasništvu te države. Usput je i naftna kompanija, dakle izvor energije alternativan gasu, prodat, jeftino i ispod žita, istoj državi, a ko zna da im neće sutra (morati?) prodati i EPS. Umesto, kad već imamo antimonopolske odredbe čak i u Ustavu, da se ne dozvoli da ista firma drži i naftu i gas, a kamo li struju, tj. ugalj i reke. I da se da koncesija, dozvola, poziv, molba, preklinjanje, ili šta već treba, da i Nabuko prođe ovuda, pa da svaka firma i pojedinac imaju izbor dobavljača nafte i gasa. I da se odmah otvori tržište za uvoz benzina i drugih naftnih derivata i otvaranje svačijih pumpi posvuda po Srbiji. I da se skine zabrana gradnje nuklearki. I da se prestane sa subvencioniranjem struje, kako bi njena proizvodnja postala isplativa, pa neka svako ko hoće i može gradi mini hidrocentrale na potocima, vetrenjače, solarne kolektore i šta god drugo nađe da mu se isplati.

perica said...

Lighthouse, pa tada bi nastala energetska anarhija! :))) Ko bi onda brinuo o građanima!? Ko bi zaštitio javni interes? Letećeg mi čajnika, that would be the day!

Lazar Antonić said...

Interesantno Lighthouse. Ja sam mislio da ce to da finansira zajednicka srpsko ruska firma. Pretpostavljam da ce u najmanju ruku Srbija morati da plati troskove zemlje kroz koju prolazi gasovod, eminent domain.