Pages

05 January 2009

Hristos se rodi!

Iz Božićne poslanice SPC...

Prvo, o Globalnom zagrevanju:

Klima se menja, topi se led na Severnom polu, nestaje poredak godišnjih doba; rastuća toplota priprema Zemljin šar da, ne daj Bože, sagori jednoga dana u ognju.

Onda, o Svetskoj Ekonomskoj Krizi:

Pored toga, danas je čovečanstvo veoma zabrinuto započetom surovom ekonomskom krizom. Najčešće se, međutim, previđa da ta kriza nije samo ekonomska nego je mnogo dublja i složenija. Zar nije čudo da se ona javlja prvenstveno kod najbogatijih: najuplašeniji su upravo oni koji su najimućniji. Njihova nezajažljiva pohlepa za novcem i uživanjima, preterana potrošnja prirodnih i materijalnih dobara, rađa neuravnoteženost ljudskih odnosa, odnosa prema najdubljoj tajni života i odnosa prema sveukupnoj tvorevini. Što znači: iza ekonomske krize se skriva duhovna i moralna kriza, i time kriza same čovečnosti.

Šta reći... Srećan Božić!

3 comments:

Dejan said...

Dobro, barem jednom nismo van sveta. ;-) Mislim da je skoro isto to rekao i Papa u svojoj poslanici, s tim da je jos potkacio i destrukciju ljudske prirode putem homoseksualnosti. Vaistinu se rodi!

perica said...

Šta mi vredi da pišem što mi je na srcu kad ovi brišu uvredljive komentare. A nema te "uvrede" koju šamani nisu zaslužili.

Svima hepi kwanza i hanukkah!

Andrej Đivuljskij said...

kakvi su ovi crkvenjaci... da nema svetske finansijske krize i globalnih klimatskih promena (a sudeći po našim Tržištarcima, nema ih, srećom), ne bi ni primetili da nešto ne valja.

i oni žele da se gađaju bombastičnim stvarima radi manipulacije, demagogije; tako mi se čini.

na stranu delovi teksta sa kojima se slažem, samo ih formulišem drugačije. no, ne verujem im, kao svak' normalan koji ih se gadi kao organizacije.