Pages

07 January 2009

Božićni post

Najbolji razlog za verovanje u boga -- Paskalova dilema:

Ako verujete, a bog ne postoji, trošak je samo to što ste tokom života nepotrebno verovali u boga. Ali ako ne verujete u boga a posle smrti saznate da on postoji, imate mnogo veći trošak jer verovatno idete u pakao. Ili sa druge strane, ako verujete i u pravu ste, korist posle smrti je ogromna jer idete u raj. Ako pak verujete u boga i niste u pravu, trošak vam je relativno mali u poređenju sa mogućim dobitkom. Dakle postojao bog ili ne postojao, bolje je biti dobar vernik. Trošak pogrešnog neverovanja u slučaju da bog postoji je ogroman, trošak nepotrebnog verovanja u slučaju da bog ne postoji je mali.

Najbolji razlog za neverovanje u boga -- odbrana koju je nevernik Bertrand Russell spremio za svoj sudnji dan u slučaju da se ispostavi da bog ipak postoji:

"Not enough evidence, God, not enough evidence!".

12 comments:

Marko Paunović said...

Problem je sto ako postanes vernik samo zato sto je to dominantna strategija, Bog ce to da zna pa ce da te kazni zato sto nisi bio iskreni vernik. mislim da je njemu ipak bitna i iskrenost.

Tako da sada, posto si napisao ovaj post, niko ti nikada nece poverovati da tvoje navodno verovanje ne predstavlja samo pakleni plan da stignes u raj, a i Sveti Petar ce imati pisani dokaz. :)

Inace, kljucna Paskalova pretpostavka je da je trosak odlaska u pakao "beskonacan". Bilo koji konacan broj bi ucinio neverovanje mogucom alternativom (ako smatras da je verovatnoca postojanja Boga dovoljno niska, ili ako dovoljno "cenis" poroke).

Dejan said...

Mislim da je Pakao nepravedno ozloglasen... ^_^

Lazar Antonić said...

Samo me zanima kako je Paskal izracunao da je trosak verovanja mali. Verovanje obicno podrazumeva dosta odricanja, makar je u pitanju samo odricanje od slobodnog vremena ili trosak alternativa.

Takodje, pravi pretpostavku da ako nema boga onda vernici nece imati vremena da se pokaju. Ja mislim da je bitno uzeti u obzir koliko bi se kajali bez obzira da li ce imati vremena ili ne. Isto kao sto preduzeca moraju da pokazu potencijalne troskove (contingent liabilities) u svojim knjigama bez obzira da li ce se ti troskovi ikada naplatiti. Posto se ne zna, treba ih uzeti u obzir.

I konacno, koja je verovatnoca da ces izabrati pravu religiju. Muslimani ne veruju da hriscani idu u raj ali to ne veruju ni pravoslavci za katolike. I da verujes imas verovatno manje od 5% sansi da izaberes pravu religiju.

Lazar Antonić said...

A sto se tice troska, u pitanju je i monetarni trosak. Skoro smo pricali kako se u Austriji, Nemackoj i negde u Svajcarskoj placa crkvena taksa. Naravno, samo ako se deklarises ko vernik.

Kos nas se daju dobrovoljni prilozi, kupuju svece, ikone i slicno. Luksuzni automobili za svestena lica takodje kostaju. Znaci trosak sigurno nije mali.

perica said...

Nazavisno od toga da li veruješ u te gluposti ili veruješ da su gluposti, u Srbiji te globi država. Doplatne markice "za hram svetog Save". "Spomenici kulture". I najgore - veronauka u školama, svinjarija bez granica. Kao i svaka otimačina - previše je čim je ima.

Slaviša Tasić said...

Što kaže Marko bitno je da je trošak pakla beskonačan (osim ako je neopravdano ozloglašen medijskom kampanjom), pa je onda nebitno kakav je trošak verovanja i kakve su verovatnoće jednog i drugog, njihov proizvod je uvek manji od beskonačnog.

glas naroda said...

"Što kaže Marko bitno je da je trošak pakla beskonačan (osim ako je neopravdano ozloglašen medijskom kampanjom), pa je onda nebitno kakav je trošak verovanja i kakve su verovatnoće jednog i drugog, njihov proizvod je uvek manji od beskonačnog."

osim ako je verovatnoca pakla nula. zapravo, ovo moze i da se okrene i da se tvrdi da sama cinjenica da ateizam postoji ukazuje da postoje oni za koje je ta verovatnoca nula.

Marko Paunović said...

Ako je verovatnoca pakla nula, a trosak pakla beskonacno veliki, proizvod te dve cifre nije nula... Koliko se secam gimnazijske matematike, taj je broj potpuno nedefinisan.

alektrich said...

Hmm... kalkulativno hrišćanstvo, novi hrišćanski pravac ;)

Slažem se s Russell - om, to je i moja odbrana. Mislim, ako je već neverni Toma dobio dokaze, nek dobiju dokaze i nove Tome... Nije fer...

glas naroda said...
This comment has been removed by the author.
glas naroda said...

"Ako je verovatnoca pakla nula, a trosak pakla beskonacno veliki, proizvod te dve cifre nije nula.."

nisam ni rekla da je nula.

inace, verovanje u boga cak ni po tvom racunu ne moze da bude 'dominantna strategija' jer daje losije rezultate u slucaju kad bog ne postoji.

Željko Tadić - zike said...

S obzirom da je pakao odvojenost od boga, a ja ionako živim svoj ateistički život (što znači bez boga), znači ja sam već u paklu. Stoga ne kažu bez veze da je ovo možda pakao neke druge planete (-: I složio bih se s Markom što se tiče verovanja samo da se stigne u raj. Čini se da je čitav put u raj računanje odnosa troška i dobiti... Čemu onda gubiti vreme i opterećivati se, kad možeš uživati u životu (jedinom životu, ovde na Zemlji)