Pages

26 December 2008

Mapa puta

Jedan od besmislenijih naziva dokumenata je čuvena "Mapa puta" za dolazak na belu šengensku listu (sa njime se po besmislenosti naziva mogu meriti samo novopotpisani "Osnovni uslovi za osnovni sporazum o saradnji").

Danas Danas piše da srpski parlament treba da usvoji još tri zakona kako bi smo ispunili sve uslove za belu listu: Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Zakon o zabrani diskriminacije, kao i Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći. I naravno, tekstom provejava razmišljanje "samo da parlament odradi svoj posao, usvoji zakone i sve je ok".

Prvo što mi je palo u oko je, pogađate, Zakon o zabrani diskriminacije. Razmišljam - "Kakve to veze ima sa vizama?" Pogledam mapu puta i vidim da ima neke, ali veoma male veze. Jedino što u mapi puta piše je da treba doneti i sprovesti zakone kojima će se garantovati da KRETANJE građana i PRISTUP DOKUMENTIMA neće biti diskriminatorno. To je ok, naravno, ali se to valjda ne precizira Zakonom o zabrani diskriminacije, već Ustavom (oko slobode kretanja) i zakonima vezanim za izdavanje dokumenata.

Ja nisam ranije čitao "Mapu puta", ali što je duže čitam, postajem sve veći pesimista po pitanju konačnog stavljanja na belu listu. Naime, neki kriterijumi su prilično nejasni i ostavljaju dosta prostora za tumačenje. Na primer "pružiti adekvatnu infrastrukturu i ojačati odgovorne institucije, posebno u oblasti procedura vezanih za azil i prijem osoba koje traže azil".

Šta tačno znači "adekvatna infrastruktura"? Takođe, kod mnogih kriterijuma neće biti dovoljno samo doneti zakone, već ih moramo i primeniti. A šta to tačno znači i čime se dokazuje, nemam pojma. Sve u svemu, ne verujem da ćemo moći da putujemo u EU bez viza pre 2010.

A zašto ja neću moći da putujem u EU bez viza pre nego što država ojača IT sistem na carini, ili pre nego što napravi prostor gde će da smešta azilante, ili pre nego što počne da oduzima imovinu kriminalcima, meni uopšte nije jasno.

No comments: