Pages

18 December 2008

Kapitalne investicije

Jedna od stvari koja mi je zanimljiva u poslednje vreme je zašto je izgradnja postala tako komplikovana stvar.

Recimo, kada je krajem 19. veka građena pruga Beograd - Niš, napravljena je za samo 3 godine (radovi započeti 1881, a završeni 1884. godine). Danas za tri godine ne može ni samo dokumentacija da se pripremi.

Možda je izgradnja Empire State Buildinga još fascinantnija - počeli su da kopaju temelje 22. januara 1930. godine, a zgrada je otvorena 1. maja 1931. godine. Znači, kompletna zgrada od 102 sprata je sa ondašnjom tehnologijom napravljena u sred Menhetna za samo 15 meseci. Meni je to potpuno neverovatno. Sa druge strane, 7 godina nakon napada terorista na Svetski trgovinski centar, tamo i dalje zjapi rupa.

Dakle, danas imamo daleko bolju tehnologiju (počev od specijalizovanog softvera za projektovanje, jačih i jefitnijih mašina, stručnijih ljudi) ali iz nekog razloga ne ide. Zašto?

Ne znam, ali mi se čini da Kinezi, na primer, nemaju takvih problema. Meni deluje sasvim moguće da demokratija, sa stalnom potrebom da se svima izađe u susret i da se da prostor svakome ko se iole može oseteti ugroženim, ozbiljno ograničava mogućnost brze izgradnje. Ne kažem da je to nužno loše, jednostavno mislim da je zanimljivo.

2 comments:

Marco said...

Upravo sam o tome skoro razgovarao sa jednim poznatim stranim investitorom koji ulaze u izgradnju u BG i zakljucak
je bio da je sve isto kao ranije ali je arhitektura mnogo lepsa i funkcionalnija.
Sto se tice projektovanja konstrukcija postoje softveri koji omogucavaju relativno brzo i precizno projektovanje ali se
danas vreme gubi na silnim izmenama projekta sto na kraju daje lepsu i funkcionalniju zgradu - imate primere gde
god se okrenete, zgrade nikada nisu bile lepse i bolje. E sad taj softver jeste brz ali opet neko mora da sedne i da analizira rezultate i da prepozna greske koje su u softveru mnogobrojne. Savremena oprema se koristi (centralni air condition, bazeni, dizel agregati, pokretne stepenice, brzi liftovi, parking liftovi za kola, heliodromi, luksuz) a ako je oprema savremena onda mora da se izvodi konstrukcija preciznije tj sporije. Osim toga pre same izgradnje (a i nakon izgradnje)treba izvaditi milion odobrenja i dozvola - vatrogasci, security, eps, telekom, saobracaj, vodovod, gas, urbanisti, a novost su i tzv "zelene zgrade" (to je ta demokratija koju Marko spominje). Kad smo kod primera empire state, cuo sam da su celicnu konstrukciju na velikim visinama montirali neki indijanci koji nisu imali strah od visina pa nije bilo ni potrebe za sigurnosnim merama na kojima se danas insistira :) Takodje je zanimljivo da su materijali dostigli takve cvrstoce da vise nije problem praviti atraktivne vitke konstrukcije ali je problem sto se onda javljaju vibracije koje su neprijatne i stvaraju paniku (primer: milenium bridge, london) pa se i na to obraca paznja - kako ce se osecati korisnik objekta!

perica said...

Amerika je bila demokratska država i u vreme izgradnje Empajera. Ali ondašnja demokratija nije isto što i današnja. Onda se poštovalo mnogo više ustavnih ograničenja demokratske države nego što se danas poštuje. Amerika danas nije republika nego demokratska diktatura - tiranija bande koja pridobije većinu mamlaza koji glasaju. Kao Srbija.