Pages

17 December 2008

JAT u stečaj

Imamo informaciju da su bile obećane pare JAT-u u oktobru, međutim, ni do danas nismo dobili nijedan dinar i iz toga se vidi da smo bukvalno prepušteni samo sebi kaže prvi JAT-ov sindikalac. Finansijska podrška poreskih obveznika, odnosno preduzeća koja su stvarno prepuštena samo sebi, se po njima podrazumeva. U slučaju da ne dobiju pomoć prete štrajkom i protestima.

Privatizacija JATa nije rešenje jer to očigledno više nije moguće. JAT mora u stečaj. Vlada treba da iskoristi svetsku ekonomsku krizu kao izgovor i zatvori ovu kompaniju. Ne samo što bi taj potez unapredio kvalitet avioprevoza i snizio cene preko noći već bi se poslao i jasan signal ostalim državnim gubitašima i njihovim sindikatima da ne zahtevaju nemoguće. Pa ako njih 1800 želi da danima protestvuje ispred vlade, neka izvole. Decembar je sjajan mesec za takve akcije.

7 comments:

alektrich said...

Eee, baš si surov... :)

tiki said...

A kako je Mlađan bio lucidan sa Bankarima/cama u bundama
šteta što se priča nije nastavila

blue swan said...

Једно од решења је и оно што је у Србији радио краљ Милутин у 13-ом веку.Он је увезао рударе Сасе из Саксоније, данашња Немачка и тако развијо рударство,ковао новац,увео професионалну војску,изградио болнице,манастире...развио државу.Тако да и сад би требало увести део радничке класе из Европске Уније.Унији та класа је непотребна, а Србији би одговарала, јер за разлику од наше, европска радничка класа никад није била на власти, па уме сама да заради новце.
Али ми се упорно одричемо традиције и знања сопствених предака.Зато смо у проблему.

X X said...

Paz' da nece da ih zatvore... Nemam televizor u kuci, ali cim prodjem pored nekog tv-a, cujem neku pricu o tome kako strategija vlade u vezi sa recesijom mora pre svega da bude orijentisana na cuvanje radnih mesta po svaku cenu...

X X said...

blue swan, na koji deo radnicke klase konkretno mislis?

blue swan said...

Станко,
Прво, мислим на нашу радничку класу која је од 195о године,кад је у сплитској "југопластици" уведен први раднички савет и тиме радничка класа устоличена као власник предузећа у друштвеној својини. То је био почетак а крај би требало да буде 31.12 2008.кад се и последње предузеће приватизује и тиме ће радничка класа уз власт изгубити и власништво.Неће више бити класа већ лумпен-пролетеријат или српски речено пука сиротиња.А сиротиња је и Богу тешка.зато је се треба што пре отарасити и увести отпуштене фијатове раднике из Италије или отпуштене раднике из " Ал Италије" и сличних фирми.
Знате поштовани Станко,један од великих проблема у приватизацији је и недостатак радниучке класе која жели и зна да ради и зарађује.Радничка класа код нас је 50 година самоуправљала или владала,па је једноставно атрофирала тј.заборавила да ради.

Menage said...

@blue swan
Pretpostavljam da si samo hteo da ilustrujes poentu al' bi valjalo pomenuti par stvari da ljudi ne bi stekli pogresnu predstavu.

Sasi nisu 'uvezeni' iz Saksonije vec su bezali pred pohodima Mongola, najverovatnije sa podrucja Vlaske. Uticaj ove migracije i integracije je bio izvanredan iako je ovo sto navodis malo preterano.

Inace su na podrucje srpske drzave stigli 40-ih godina XIII veka, pre nego sto se Milutin rodio.