Pages

11 December 2008

Izviđač u budućnost MIlan Nikolić

U Vremenu:

"OZBILJNA OGRANIČENJA KAPITALIZMA I PARLAMENTARNE DEMOKRATIJE, KAO I POSTOJEĆEG SVETSKOG PORETKA danas se obznanjuju preko ekonomske krize i globalnih klimatskih promena a već sutra mogu dovesti do velikih pomeranja ljudskih masa u potrazi za hranom i pijaćom vodom, a onda i do velikih i strašnih konflikata sa upotrebom sveg pa i nuklearnog oružja. Srbija, kao mala i nejaka država, mora potražiti svoju bezbednost pod kišobranom EU i (za sada) NATO-a, ali se i sama može pripremati za ono što dolazi tako što će politička i ekonomska elita više poštovati (i bolje finansirati) intelektualnu elitu kao svojevrsnog izviđača u budućnost i razviti pravu brigu za opšte dobro preko dugoročnog planiranja kao pripreme na ono što donosi budućnost. Takođe, moraju se smanjiti i staviti pod kontrolu korupcija i organizovani kriminal, kao što se mora zahtevati određena doza ekonomskog patriotizma od preduzetničke elite. Kao korektiv i kontrateža, treba pomoći razvoj trećeg sektora a posebno ekološkog, sindikalističkog, feminističkog, antiglobalističkog i sličnih pokreta, i raznih formi neposredne demokratije i, iznad svega, održati nezavisnost i kritičnost medija. Kako sada izgleda dominantna ideologija do polovine ovog veka, zbog datih globalnih okolnosti, biće neka mešavina socijaldemokratije i ekologizma koja će ići na korigovanje i dopunjavanje kapitalizma i parlamentarne demokratije a ne na njihovu zamenu. Naš doprinos bi mogao biti jedan set ideja baziranih na našem iskustvu sa decentralizacijom i samoupravljanjem očišćenim od ideologije i svedenim na realne prednosti i nedostatke."

Ima li neka glupost koja se da zamisliti a da u ovom odeljku nije predložena? Ja lično mislim da je Nikolićevo kardeljevsko samoupravljanje kao srpski doprinos civilizovanju kapitalizma ipak nedostižni šampion u kategoriji "idiotizam godine". Takođe, zapazite "finansiranje intelektualnih elita" da bi bile vladin "izviđač u budućnost"!? Treba im, drugim rečima, dati para da budu ovako pametni kao Milan Nikolić. A tek "ekonomski patriotizam"? A državno finansiranje antiglobalizma? A "pomeranje ljudskih masa u potrazi za hranom i vodom"? Bože, čovek stvarno treba da bude posebno talentovan da bi toliko idiotizama sabio u petnaestak redaka.

14 comments:

Slaviša Tasić said...

Video sam članak u Vremenu i samo sam te čekao :)

Mada mislio sam da ćeš prvo da se osvrneš na ono da nas do 2050 očekuje porast temperature 6-7 stepeni celzijusa. Javilo mu se...

Slaviša Tasić said...

Ipak glasam za "samoupravljanje očišćeno od ideologije". :))

Ivan Jankovic said...

Da u pravu si, zaboravio sam na 6-7 stepeni. Izgleda da cita Trece Oko, a i "tajne izvestaje" Pentagona. :)

Ivan Jankovic said...

Koliko ja vidim, on prognozira 6-7 stepeni zagrevanja do 2025, jer o tom periodu je tekst. Jos ludje! Mislim da to ni Al Gore ni Jim Hansen zajedno u kokainskom transu ne bi bili u stanju da smisle...

Slaviša Tasić said...

Kaže do polovine veka u toj rečenici.

Ivan Jankovic said...

A, da u pravu si, jeste polovina veka, mada je i to vec kokainski trip, s obzirom da je najveci prognozirani porast po IPCC 4,5 C do 2100.

Miloš said...

Ovo je stvarno tužno, ali ja se ipak već 10 minuta smejem i ne mogu da prestanem. Kakav uopšte komentar dati na ovo?

Znate ono, kad treba nešto da prokomentarišete što ima kvalitet ili makar neku relevantnost (na bilo koji način), pa onda ima smisla i dati argumentovanu i racionalnu kritiku? E pa ovaj tekst spada u onu drugu grupu, gde se nalaze takve gluposti na koje ne vredi trošiti reči. Tekst skoro kao da je napisao neki spam-robot. Pokušavam nešto koherentno da napišem, ali ne ide mi baš. Sve što mi pada na pamet je da kažem samo užas, katastrofa.

Ali kad sam pročitao onaj komentar za Gora i Hansena, umalo nisam pao sa stolice. Fenomenalno!

tiki said...
This comment has been removed by the author.
tiki said...

a trebalo je da piše
"Ako ti je zima, onda ništa"

Milan Jovanović said...

Jedini komentar na ovo je

"It's not even wrong!"

Kada neko ima pogrešne polazne pretpostavke, pa onda primeni pogrešnu logiku, a zaključci mu čak ni po toj pogrešnoj logici ne slede iz tih pogrešnih pretpostavki...

Igor said...

"OZBILJNA OGRANIČENJA KAPITALIZMA I PARLAMENTARNE DEMOKRATIJE..."
Zizekan(t)ski!

Ivan Jankovic said...

Nije, Zizek misli da su kapitalizam i demokratija ciste podvale koje treba odmah ukinuti i uvesti policijsku drzavu u ime emancipacije covecanstva, tj povratka spasonosnoj ideologiji drugova Lenjina i Staljina. :)

Igor said...

Ma znam Ivane, al on uvek pocinje sa "problemima" u demokratiji i kapitalizmu. tako UVEK pocinje.

Aleksandar Boskovic said...

Ivane,

Žižek se (najčešće) zafrkava - ako ga uzimate ozbiljno, činite nešto što više niko na svetu ne čini (a najmanje on sam)... I malo ste nefer prema Kardelju, on je bar bio pragmatičan (odnosno verovao je u nešto - ma koliko se mi ne slagali sa tim)... ovaj ovde stvarno ne veruje ni u šta... niti može.