Pages

03 November 2008

Da li će Obama biti izabran?

Praćenje masovnih medija u Americi pred ove izbore pruža vam jedan depresivan doživljaj o stanju u američkom društvu. Koja je slika koju svako od nas ima o američkim medijima? Energični privatni preduzetnici, senzacionalisti željni tiraža i ekskluzive, prate svaki trag, spremni su da unište svakog političara ako nađu neki osnov za to, niko ne može mirno da spava od njih. To je zemlja u kojoj štampa može da smeni predsednika, tj. natera ga da podnese ostavku, kao Niksona.

Ali, džaba ćete tragati na stranicama NYT ili WP ili na programima CNN i durgih mreža za jednom jedinom kritičkom notom o Baraku Obami, kandidatu koju je prava pozivnica za sva bezobrazna njuškala (videti pod Ayers, Rezko, Wright, ACORN, itd itd). No, u njegovom slučaju mediji su neverovanto pitomi. Funkcionišu kao servis u kampanji, koji pokriva i zataškava sve njegove brljotine i problematične stvari, i dijabolizuje i proglašava rasistom svakog ko se usudi da ga iz bilo kog razloga kritikuje. Pogledajte samo jednu činjenicu, koja upućuje da je potrebno ne samo neko novinarsko njuškalo, već vrlo verovatno i Bob Vudvord. Barak Obama najverovatnije nije rođen u SAD, što ga po slovu Ustava automatski diskvalifikuje za mesto predsednika. Philipp J. Berg, advokat iz Filadelfije i pristalica Hilari Klinton je tužio Obamu jednom sudu u Pensilvaniji, tražeći da ovaj obezbedi izvod iz knjige rođenih (pošto je navodno rođen na Havajima). Obama se izvlači na sudu na tehnikalije, tvrdeći kako nije u nadležnosti tog suda da raspravlja o ovom pitanju. Znimljivo pitanje - ako je zaista rođen tamo što ne pokaže izvod nego se izvlači? U međuvremenu se na sajtu Obamine kampanje pojavila elektronska kopija dokumenta koji je predstavljen kao njegov izvod iz knjige rođenih. Ali, odmah su mnogi počeli da ga sumnjiče, uključujući i stručnjake. Uočeno je recimo da dokument po formatu ne odgovara izvodu kakav je u vreme njegovog rođenja izdavan na Havajima, i da nema pečat. Kasnije se ispostavilo da je "izvod" običan faklsifikat koji je jedan Obamin pristalica "kreirao" i štampao na laserskom štampaču! Povučen je sa sajta! Dalje, Obamina majka se vrlo brzo po Barakovom rođenju razvela od njegovog oca i udala za Amerikanca indonežanskog porekla, sa kojim su kasnije prešli u Indoneziju. Filip Berg je obezbedio dokaze da je Obama bio upisan u indonežansku školu pod imenom Bari Sojero, dakle pod prezimenom svog očuha. Da bi neko u to vreme išao u školu u Indoneziji morao je da ima indonežansko državljanstvo, i ni jedno drugo (njihov zakon nije dozvoljavao dvojno državljanstvo). Po američkom zakonu, Obama je tada izgubio američko držaljanstvo i sada ne može da bude kandidat. Jednostavno pitanje - ako sve ovo nije tačno, zašto Obama ne pokaže original izvoda sudu i prekine sve spekulacije, umesto što se izvlači na legalističke smicalice? Jedini logičan odgovor je da sertifikata nema, i da čovek nije rođen u SAD. Ja ću tako misliti sve dok se ne pojavi sa izvodom i pokaže ga. Zašto to ne učini ako je sve desničarska teorija zavere? Najbolji način da se opovrgnu teorije zavere je da se pokaže da nisu tačne.

Stvar koje je meni zapanjujuća u celoj ovoj aferi (i mnogim sličnim vezanim za Obamu) je fenomenalno zataškavanje od strane medija. To se baš ne uklapa u sliku koju svi imamo o američkim medijima. Zar ovo nije bogomdani zadatak za njuškala željna Pulicera? Odmah otići na Havaje i videtei gde je ta bolnica, razgovarati sa osobljem, tražiti izvode drugih ljudi, upoređivati. Otići u Keniju i iskopati sve što se može, uključujući razgovor sa Obaminom babom po ocu koja je izjavila da je bila u sobi gde se mali Barak rodio u Keniji. Otići u Indoneziju i probati da pronađete školu gde je Obama išao, tražiti dokumente o njegovom upisu i saznati da li je ili nije bio indonezijski državljanin. Ništa od svega. Nada. Maca pojela jezik i istraživački elan! Nigde "dubokih grla", tajnih izvora i curenja! Ali, zato su veliki resursi usmereni na spinovanje i istraživanje da li je Sara Pejlin prekršila etički kod kad je otpustila siledžiju,muža svoje sestre iz službe, da li je odeća koju nosi u kampanji njena ili iznajmljena, itd.

Uporedite potpunu i apsolutnu ćutnju glavnih medija o prvorazrednoj senzaciji koju imaju pred nosom sa Obamom, sa recimo energijom svojevremeno uloženom u spionovanje i provere (ispostavilo se falsifikovanog) dokumenta o Bušovoj službi u NAcionalnoj gardi, pa ćete videti o čemu pričam. Koliko bi minuta trebalo glavnim medijima da lansiraju analognu priču o Mekejnu?

Obama će skoro sigurno biti sutra izabran za američkog predsednika, ali uopšte nisam siguran da će biti inaugurisan u januaru 2009. Slučaj Berg v. OBama će pre ili kasnije stići do Vrhovnog suda i Obama će biti prinuđen da pokaže originalni dokument o rođenju, koji će, sklon sam da verujem, pokazati da je rođen u Keniji a ne na Havajima, i da shodno tome, ne može da bude američki predsednik. Ovaj put, međutim, mediji neće oboriti američkog predsednika, već će, kladim se u to, zataškavati i prikrivati stvar sve do poslednjeg trenutka.

30 comments:

Crni said...

1. Ne umem da postavim blog, pa mi kazite kako da to uradim. Uostalom, jednostavno je moje pitanje: Da li da dajem 150Evra u drzavni penzioni fond( nemam trenutno penzioni plan, ali imam platu od koje mogu da izdvojim 150E) ili da stedim za stan, ili da ulazem u privatne penzione fondove. Sta se najvise isplati za starost?

Crni said...

2. Naravno da ce Barak biti izabran i inaugurisan, nije smetalo Klintonovima gde je rodjen, sada odjednom da to smeta nekom drugom. Nije nego.

Crni said...

3. Ni McCain nije rodjen na americkom tlu...

Slaviša Tasić said...

Slažem se za medije, ali da ima istine mehanizmi konkurencije bi to već rešili. Ako ne Fox news onda bi mu Clintonova ili McCainova kampanja do sada već pronašli.

Lazar Antonić said...

Mekejn je rodjen u americkoj vojnoj bazi sto je teritorija amerike.

Ako recimo Ustavni sud odluci da Obama ne moze da bude predsednik, posto dobije izbore, sta mislite ko postaje predsednik? Bajden ili Mekejn?

Ivan Jankovic said...

Crni, nije bitno kome smeta ili ne, bitno je da je Berg tuzio OBamu federalnom sudu u Pensilvaniji da nije natural born citizen, a ovaj nije pokazao izvod iz knjige rodjenih. A sada koliko vidim tuzio ga je i Vrhovnom sudu. Ili je rodjen u Americi ili nije. Ako jeste, zasto ne objavi sertifikat i prekine sve spekulacije i glasine? Ako nije, nece biti inaugurisan, ili ce biti impeachovan, to je jasno.

Slavisa, Klinotonovi i Mekejen ne mogu da pronadju nista jer jedino Obama moze da nalozi izdavanje sertifikata i podnese ga sudu, a on to odbija da ucini. Jedino ako ga sud natera sto ce u nekom trenutku morati da se desi.

Lazare, mislim da Bajden postaje predsednik ako Obama "padne" na sudu. Mekejn ne moze ni po kom osnovu.

Crni said...

Ivane,

Hajdemo jednostavno. Ti i ja se kladimo u 500 Eura pred svim svedocima na ovom blogu da ce Obama ne samo pobediti sutra nego i da ce ukoliko sud(bilo koji) bude trazio i dostaviti potrebnu ispravu. Ukoliko sud nista ne preduzme po ovom pitanju, ja opet dobijam opkladu. Ukoliko sud ustanovi tvoju tvrdnju, ti dobijas opkladu.

Ivan Jankovic said...

Ne, ja se ne kladim u stvari u koje nisam siguran. Samo kazem da mi je sumnjivo to sto ne daje izvod.

Zanima me druga stvar - na osnovu cega si ti siguran da on ima izvod? Bas me zanima. Na osnovu toga sto Obama nikad ne laze, ili sto Mesija nikad ne laze, ili jednostavno imas para za bacanje uprkos tome sto nemas ni jedan razlog da veruejs u to sto kazes?

Crni said...

Ne verujem u teorije zavere, osim ako nema snaznih dokaza. Za mene je Glok usporio jer nije promenio gume, a ne da bi pustio Hamiltona. Kada je Obama predavao kandidaturu, morao je dati uverenje o drzavljanstvu. Pa nije mogao postati ni senator a da nije drzavljanin. Izacice na glasanje, znaci da je u birackom spisku, a to znaci da je drzavljanin itd.To sto ni McCain ni Clintons nisu nasli nista o njemu, govori jasno o tome da detektivi i novinari koje su mogli lako da iznajme( a verujem i da jesu) nisu nista nasli, a ne o medijskom mraku u SAD. No, ako hoces da ti dostavim njegov birth certificate, nemam ga. Priznajem da je sumnjivo sto ne daje izvod na uvid, ali...tu i dolazimo do opklade. Mislim da su moje sanse mnogo vece da je dobijem nego tvoje( pa nece valjda dobiti izbore a onda biti opozvan jer nije citizen ), pa zato i nudim tako nesto, racunam da cu zaraditi pre nego da cu izgubiti.
No, u slucaju da se stvarno ovo desi, jednom kada se nadjes u BG( znam da si u Kanadi sada), vodim te na rucak ako bi imao vremena+naravno priznanje koliko si bio u pravu na ovom sajtu.

Goran said...

"To se baš ne uklapa u sliku koju svi imamo o američkim medijima."


??? Mislim da imas jedno "ne" viska u ovoj recenici. Zar posle svega prozivljenog u ovoj zemlji neko moze da napise ovako nesto o tzv. americkim medijima? Mislim, bez obzira na politicku orijentaciju i stranacku pripadnost...

Ivan Jankovic said...

Crni,

nisi pazljivo pratio o cemu sam pisao. Nije rec o toem da li ima drzavljanstvo ili nema, vec da li je natural born citizen ili nije. On moze biti drzavljanin, ali da ne bude natural born citizen ako je rodjen negde drugde, i odmah dosao u SAD. To mu nece smetati ni za dobijanje pasosa, ni za kandidavanje za Senat, ali hoce u slucaju da se kandiduje za predsednika. U tome je razlika.

"Nece valjda da ga izaberu za predsednika pa onda opozovu". Pa naranvo da hoce ako se ispostavi da nema sertifikat.

Inace, nisam u Kanadi jos,a li bicu uskoro. :)

Vanja said...

Bilo kako bilo, draze bi mi bilo da pobedi Obama i da bude predsednik USA, nego da pobedi Mekejn, odapne i predsednica postane ova gospodja sa sumnjivim intelektualnim kapacitetom.

Ivan Jankovic said...

Gorane,

mislio sam na "nas" kojima nisu RTS i antiglobalisticki pamfeltisti izvor informacija. Ne prosecni gradjanin koji je verovao Slobinom RTS-u. I mislio sam na sliku americkih medija ne kao "objektivnih", nego kao senzacionalistickih, energicnih, koji isteruju sve zanimljive stvari na cistac, kojih se politicari boje itd. U tu sliku se ne uklapa ovo sto gledamo ovih dana.

Ivan Jankovic said...

Vanja,

docim je Joe Biden genije nevidjeni.

Vanja said...

Biden ce imati vrlo ogranicenu ulogu ako pobedi Obama.

Crni said...

Znam ja da ce ga opozvati ukoliko si ti u pravu, to je pravna drzava, hteo sam samo reci da je meni to toliko far fetched da sam spreman da se kladim da je natural born kako se trazi u ustavu.
Negde sam nabasao kada si rekao da si u Vankuveru valjda, no nije vazno, sve najbolje tamo.

Slaviša Tasić said...

vanja,

uh, ovo je zapečatilo i ove izbore a i njenu karijeru.

andreas breme said...

ja se kladim na McCaina ako neko hoce

Crni said...

Povodom ovoga sto je Vanja postavio...Kazite mi da nije tacno?

@Breme
Stavljam 50E i dajem ti 3:1 odds.

Vanja said...

Ja ti kazem da se cela Kanada i dalje smeje. Ne znam da li je bilo na nekoj major US network?

Ivan Jankovic said...

Vanja, naravno, svi se smeju jer je smesno. Ranije su na slican nacin naseli Sirak i nekoliko drugih. To se desava. No, u svakom slucaju smo saznali da je pored bivanja guvernerom suvise male drzave, nosenja iznajmljene odece, odustva harvardske diplome, rdjavog seljackog akcenta, i nasedanje na sale losa preporuka za potpredsednika.

Vazno je samo da druzenje s teorirstima iz Weather Underground, dobijanje fiannsijskih usluga od kriminalaca tipa Rezko, duhovno napajanje na propovedima bigota i rasista tipa Wright i zaista fenomenalan narcizam (dve knjige memoara u 47-oj godini, bez i jednog jedinog novinskog ili strucnog clanka bilo gde objavljenog) - nisu lose preporuke za PREDSEDNIKA.

Vanja said...

Daleko od toga da je Obama dobar kandidat. Uopste o tome ne pricam. Niti nameravam da ga branim.

Cata said...

fora sa "sarkozijem" bi mozda bila smesna da su nazvali i obamu ili bar bajdena. mada sumnjam.

andreas breme said...

"@Breme
Stavljam 50E i dajem ti 3:1 odds."

prihvatam. ali kako cu da te nadjem kad budes trebao da mi das pare?

Crni said...

Ja sam u BG. Isplata kod Terazijske cesme u 20h u sredu. Ako nisi u BG, dogovoricemo nesto. Razmisli jos jednom, kazu da je gotovo...

andreas breme said...

ostaje

andreas breme said...

s tim da bi trebalo da mi das bar 5>1

Crni said...

Imas 5:1! Vidimo se sutra u osam...

andreas breme said...

jel moze sutra u 20h?

ajde da ne ostavljam ovde broj telefona ili privatni email javi mi se na andreas.breme@yahoo.com da se dogovorimo

andreas breme said...

moze?