Pages

07 November 2008

Change.gov

Sam naziv sajta je već zastrašujući. Change.gov, to je juče uspostavljeni sajt Obamine prelazne administracije.

4 comments:

Ivan Jankovic said...

Treba pogledati njihov ekonomski program "Revitalizing economy". To je tek zastrasujuce.

wk said...

Ma da, niposto nikakav change, posto je ova administracija bila super i najbolja do sada.

Uopste mi niste jasni. Toliko ste se uplasili Obame, kao da ce sutra da dodje i da vam otme vase pare. Covek je dosao na vlast govoreci da su Americi potrebne promene. Pa kako da nazove sajt onda? "sameasbefore.gov"?

Da je ova Busheva administracija bila po bilo cemu liberalna pa da vas jos i razumem, ali ovo zaista nema nikakve logike. Bush nije uradio nista vredno paznje po pitanju slobodnog trzista. Nije sprecio ni ekonomksu krizu, napravio gomilu problema po svetu, i sada je odjednom ispao vas idol.

Slaviša Tasić said...

Nije uopšte u pitanju Bush, ni ja ne mogu da ga pohvalim. U pitanju je koncept radikalne promene, levičarski progresivistički ideal. Do sada smo i mogli da mislimo da je to samo predizborni slogan, ali izgleda da je čovek stvarno opsednut promenom. Pretpostavka iza ideala promene je naravno da je nešto u Americi užasno loše, pa je potrebna promena ne administracije nego zemlje, društva, sistema vrednosti... Kad bi samo mogli da se rešimo rednecksa i svi postanemo starbucks liberali.

Ivan Jankovic said...

wk, ja vas ne razumem. Ako je Bus bio antiliberalan, da li je to razlog da podrzimo Obamu koji je jos gori, i koji kritikuje Busha sto nije bio dovoljno antilbieralan? Kakva je to logika?

Pogledajte onaj Obamin intervju koji sam ja linkovao u jednom od prtethodnih postova iz 2001 gde covek kaze da je americki Ustav fundamentalni problem njihovog drustva, jer ne dozvoljava radikalnu redistribuiju dohotka. On u istom intervjuu kritikuje pokret za gradjanska prava iz 1960-ih jer nije bio dovoljno radikalan. To je problem, a ne slogan promena. Mnopgi republikanci su za promene, pogledajte nekoliko njihovih guvernera poput Boby Jindala iz Lujzijane koji kritikuju Busha zbog bailouta, povecanja potrosnje, korupcije itd. Smatram legitimnim, iako ne i pametnim, i zalaganje za promenu u smislu povlacenja iz Iraka. Sve je to normalno.

Ali, ovo je nesto sasvim drugo. 20 januara ce zakletvu na vernost Ustavu da polozi predsednik koji misli da je sam Ustav jedan od osnovnih izvora nepravde u americkom drustvu i cija je osnovna ideja radikalna preobrazba drustva kakvo je zacrtao Ustav i Deklaracij a nezavisnosti. To niej spekulacija i teorija zavere, to su njegove sopstvene izjave i programski koncepti koej vidiomo i na ovom novom sajtu. Ja uopste ne bih potcenjivao Obamin radikalizam i uljuljkivao se mnogo pricom o njegovom pragmatizmu. No, videcemo prve korake vrlo brzo.

P.S. Zanimljivo je inace da Busha ne kritikujete zbog sramnog bailouta, nego sto nije "sprecio krizu". Kako je on to trebao da "spreci krizu"? POveanjem drzavne potrosnje, ili nacionalizacijom bankarstva, ili kako? Mislim da pridajete politicarima prevelike moci da pozitivno menjaju stvari nekom "akcijom". Mozda zbog toga i toliko ocekujete od Obame.