Pages

09 October 2008

Dva linka i propust McCaina

1) Sajt Narodnog hedž fonda, novoosnovanog i najvećeg na svetu sa 700 milijardi dolara poreskih obveznika.

2) A ovde možete ponuditi Hanku Paulsonu da država, kao što otkupljuje bezvredne hartije od vrednosti investicionih banaka, otkupi i vaše bezvredne stvari.

Bailout je nepopularan u narodu i mislim da je John McCain glasanjem za njega u Senatu propustio veliku šansu da sustigne Obamu. Oba kandidata su glasala za, ali McCain je onaj koji je trebalo da glasa protiv. Zato što a) je republikanac; b) ima reputaciju antiestablišment senatora; c) to je bila prilika da se dodatno distancira od malo popularne Bushove administracije; d) u situaciji je kada, pošto kaska za Obamom, mora da rizikuje. To je bila jedinstvena prilika da uradi nešto istovremeno pametno i popularno, što je moglo da ga katapultira kao pravog kandidata promene, i to na delu, a ne samo kao Obama na rečima.

Umesto toga, McCain je kao i ostali glasao za bailout, a onda je u sinoćnoj debati predložio nove subvencije, odnosno državnu kupovinu hipoteka za iznos od dodatnih 300 milijardi dolara, tako da bi dužnici umesto što duguju bankama počeli da duguju državi, ali pod nekim povoljnijim uslovima. Naravno, o trošku onih koji nisu uzimali kredite koje ne mogu da vrate.

6 comments:

Ivan Jankovic said...

Da, apsolutno, trenutak je bio sve ili nista. Ovako, Obama skoro sigurno dobija izbore, i mozda je cak i bolje tako, jer je Mekejn apsolutna sprdnja od kandidata koji bi kompromitovao stvar svojim predsednikovanjem. Ovo glasanje je pokazalo da covek nema ni hrabrosti ni intelekta za ozbiljno vodjstvo. Obama ce nazalost da poveca poreze, potrosnju, health care finansiranje i sve ostalo, pogorsace krizu, i za dve godine ce da dobije republikanski Kongres, kao sto je Klinton dobio 1994. I za 4 godine imamo sansu da Sarah Palin preraste u ozbiljnog konzervativnog kandidata koji ce da pobedi.

Aleksandar Boskovic said...

Ivane,
nakon svega pisanog o njoj, zanimljivo je Vaše mišljenje o g-đi Palin. A ja mislim da će ona jednostavno nestati sa američke političke scene... Hoćete da se kladimo?

O Obami nemam neko naročito visoko mišljenje, ali bih ipak sačekao. (Nisam ni toliko ubeđen kao Vi da će dobiti izbore.) Priče o propasti sveta su uvek pomalo preterane.

Ivan Jankovic said...

passenger,
ni ja nisam siguran u njenu politicku buducnost. Ko moze biti siguran? Ali, ona, za razliku od Mekejna ima neke kvalitete koji joj omogucavaju da mobilise tradicioanlno jezgro konzervativaca, a njen otpor korupciji i pork barel investicijama joj omogucavaju da stekne pozitivne poene i kod libertarijanaca. Ne treba zanemariti ni njen izgled i pol koji joj mogu biti dodatna prednost.

Naravno, videcemo sta ce Obama uraditi. Ja donosim sud o njemu na osnovu oog sto obecava, i na osnovu track recorda u Kongresu. Uzimajuci u obzir ta dva parametra, po mom sudu nema mnogo razloga za optimizam.

Aleksandar Boskovic said...

Ali ako pogledate kako se stvari odvijaju u američkoj politici, videćete da se tu često dogodi da dođe do iznenađenja... (npr, Th. Roosevelt, koji je slučajno postao predsednik, se pokazao kao sasvim dobar, i to u vreme kad su se SAD etablirale kao supersila... što su ekonomski već bili, a ima još primera.) Mislim da malo potcenjujete Obamine ekonomske savetnike - ima tu pristojnog sveta.

Mada, da ne bude nikakve sumnje, za mene je ova g-đa pomahnitala fundamentalistkinja, i jednostavno mislim da je isuviše konzervativna za "mainstream" američke glasače. Znate, Aljaska je po mnogo čemu izuzetak kad se radi o američkim saveznim državama - nisam siguran da bi ona bila na bilo kakvoj važnoj političkoj funkciji u bilo kojoj drugoj državi.

Ivan Jankovic said...

Sto se Obame tice, ja gledam ono sto on predlaze u kampanji a to je dosta uzasno, a ne ko su mu savetnici. Ne znam ko personalno stoji iza predloga za drasticno povecanje poreza, federalnih programa i regulacija, ali meni , a verujem i americkim glasacima, to i nije primarno pitanje. Sto se mene tice, moze da bude sam Milton Friedman, to nista ne menja na sadrzaju.

Sto se Sare Pejlin tice mislim da preterujete sa pricama o fundamentalizmau. Vecina republikanskih glasaca naginju njenom konzervativnom stavu prema abortusu. Ne znam da li bi bila funkcioner drugde, ali ja vise cenim nacin na koji je ona postala guverner na Aljasci, nego Obamin nacin politicke promocije u Ilinoisu, i kasnije na federalnom nivou, uz pomoc novca i logistike radikalnih levicarskih grupa poput ACORN-a i bivseg teroriste Ayersa koji je bio njegov glavni promoter tokom 1990-ih.

marko said...

Kako tumacite ovakve Sarine promotere na Aljasci?

http://www.salon.com/news/feature/2008/10/10/palin_chryson/