Pages

24 September 2008

Šta kažu ekonomisti?

Evo pisma koje su ekonomisti koji se protive predloženom planu državne intervencije u spasavanju finansijskih kuća poslali Kongresu. Iako prikupljanje potpisa još nije završeno, lista potpisnika je već impresivna.

2 comments:

Alex Hughart said...

Ovo nije direktno protivljenje ("we want to express to Congress our great concern for the plan proposed") vec izrazavanje sumnji i ukazivanje na nejasnoce i probleme sa planom. A evo i sta predlazu:
"For these reasons we ask Congress ,not to rush, to hold appropriate hearings, and to carefully consider the right course of action , and to wisely determine the future of the financial industry and the U.S. economy for years to come."
Nista oni ovde nisu rekli sto svaki obican gradjanin vec nije rekao. Pitanje je samo koliko ce se izvuci nazad (equity, interest loans, cap CEO payouts, etc.)Samo se bojim da ce ovi prihvatiti CEO caps (vec su se ionako namlatili para - Paulson: 500 miliona $ na pr.)a da ce ostalo pasti u vodu.

Ivan Jankovic said...

Mislim da nisi pazljivo citao jer su prva i treca tacka kljucne i u njima se izrazavaju dve osnovne poente: prvo, da onaj ko donosi odluke mora da snosi i rizik, i drugo da ce ova mera transformisati tj oslabiti i staviti pod rzavnu kontrolu sistem slobodnih finanijskih trzista koji je do sada dao fenomenalne ekonomske rezultate.

Dakle, ovo je direktno i maksimalno moguce i ostro protivljenje, a ne (samo) izrazavanje sumnji.