Pages

21 September 2008

Na čemu će jadni mali Rumuni da odrastu?

B92 prenosi da su Rumuni zabranili prodaju hamburgera, pica, slatkiša, slanih grickalica i svih štetnih napitaka u okolini škola. Komentatori su oduševljeni! Što narod voli da zabranjuje stvari tuđoj deci, čudo jedno.

Ja nisam nutricionista, ali sam prilično ubeđen da je burek sa mesom, koji sam jutros pojeo, štetniji od dva Big Mac obroka. Morao sam nekako da obeležim Svetski dan srca.

3 comments:

FlyLord said...

sve je stetno ako se preteruje i ako se samo to jede non stop ... i to je najveci problem. Ja jako mnogo jedem hranu koja "goji" i izaziva pojavu holestorola, ali ja ipak ne jedem non stop jedno te isto, jedem mnogo biljne hrane, fizicki sam jako aktivan ( i ne jedem bas svasta :P ) tako da nemam problem ni sa gojaznoscu, ni sa holestorolom ili srcem...

Marko Paunović said...

flylord:

Nije poenta u tome sta jedete, nego u tome da to treba da bude samo i iskljucivo vasa licna stvar.

Ko zeli da zivi na tofuu - super, sve dok ne tera mene i moje dete da se isto hranimo.

alektrich said...

Deci ništa nije zabranjeno. Ako im se baš jede hamburger neka se prošetaju malo dalje od škole (taman će da sagore višak energije).
Škola treba da bude institucija koja decu između ostalog uči i zdravom životu. Zato, podržavam ovu zabranu, jer se odnosi samo na okolinu škole.
Ovo o čemu pričate (slobodni izbor itd.) u ovom slučaju apsolutno ne stoji.
Deca treba da imaju slobodan izbor samo u onolikom rasponu u kome mogu da rasuđuju dovoljno dobro šta je štetno, a šta korisno za njih.
Znače li vaši argumenti da deci treba dozvoliti da kupuju i cigarete u blizini škole, ako je to njihov slobodan izbor?
No, kao što rekoh, ništa im nije zabranjeno (van okoline škole), ali škola je dužna da promoviše zdrav život, a to se ne odnosi isključivo na nju samu, već i na njeno neposredno okruženje.