Pages

09 September 2008

Kazačok Boška Mijatovića

Lazar je dao link ka jednom intervjuu Boška Mijatovića, koji se može pročitati na sajtu B 92.

Mene je najviše zaintrigirala blago rečeno čudna optika koju on ima kada su u pitanju razne privatizacije u Srbiji. Da budem precizniji, to što ima jednu optiku kad je reč o svim ostalim privatizacijama, a potpuno drugu, političku, kad je reč o NIS-u. Mijatović generalno kritikuje tendenciju da se privatizacije vrše mimo tendera, direktnim pogodbama, recimo u slučaju Bora ili Zastave, što do srca pozdravljam i slažem se. Ali je zanimljivo da mu uopšte ne smeta što nema tendera za NIS. Tu je direktna pogodba sasvim ok. On čak na jednom mestu prekoreva Vladu što okleva da zapečati taj direktni dil sa Gaspromom.

Kada je reč o samoj Zastavi, Mijatović kaže da će dobro proći Fijat i Kragujevac, a loše država Srbija koja će morati da plaća izgradnju dodatne infrastrukture i odriče se budžetskih prihoda zbog obećanih poreskih olakšica Fijatu, kao i da brine o višku zaposlenih. Ok, shvatam. Ali, opet interesantno, intervjuisani ekonomista ne primećuje da će ista ta država Srbija proći takođe dosta loše i u dilu oko NIS-a, jer je logično pretpostaviti da bi se na tenderu dobilo znatno više para od 400 miliona (ili možda ne bi, ali ajde da proverimo), i da su Gaspromu takođe obećane poreske olakšice i čak monopol u trajanju tri godine, i da neće morati da poštuje skoro nikakve ekološke standarde, i da takođe nema nikakvih garancija za zaposlene, koje će, baš isto kao i u slučaju Zastave, morati Vlada da zbrinjava. To sad odjednom nije problem? Da ne govorimo o tome da Mijatović na direktno pitanje o gasnom aranžmanu ne "primećuje" odsustvo garancija o magistralnosti gasovoda u sporazumu sa Rusima, 51:49 odnos vlasništva u gasnoj kompaniji i slične kardinalne stvari.

Ali, zato primećuje da ne treba Ruse ljutiti jer će onda oni suspendovati sporazum o slobodnoj trgovini, a Fijat je navodno došao na prvom mestu da bi izvozio u Rusiju. Dixit Mijatović: Kao da se ne razmišlja o tome da bi Rusija, zbog „zavitlavanja“ sa NIS-om, mogla da pokvari sporazum sa Fijatom?! Oh, da, hiljadu razloga ima za ispravan spoljnopolitički kurs. Svi putevi vode u (Treći) Rim. Ne samo kosovski...

4 comments:

Lazar Antonić said...

Da si pitao Mijatovica pre sest meseci sta misli o dilu za NIS verovatno bi rekao isto sto i za JAT. Prodati ga na tenderu. Ovome sada verovatno prilazi pragmaticno iz ugla, sporazum je vec potpisan sada od odustajanja moze biti vise stete nego koristi. Nigde u tekstu on ne brani direktnu pogodbu oko NISa.

Unknown said...

Lazar Antonić je potpuno u pravu, ali da odgovorim svojim rečima:
1. Janković mi prebacuje da nešto nisam pomenuo. Nije li to malo blesavo? Zar ja treba da u svakom intervjuu kažem sve što znam i što mislim kompletnosti radi?
2. u intervjuu sam govorio generalno o prednostima tendera, što svakako znači da se to odnosi i na pojedinačlne slučajeve, kakav je i NIS,
2. Fijat i Bor sam pomenuo eksplicitno stoga što im tek predstoji privatizacija, dok tender za NIS nisam sugerisao stoga što je stvar završena još zimus međudržavnim sporazumom,
3. Ali, u svoje vreme, prilikom potpisivanja tog međudržavnog sporazuma i protokola, rekao sam sve što o njima mislim: u slabosti sam uključio i odsustvo tendera, i poreske olakšice, i 51:49%, i monopol... Sve se to može naći u izjavi koju je 2-3. februara objavio Danas. Stavio bih ovde link, ali ne umem.

A nisam znao da će ovaj skorašnji intervju pročitati Janković, niti šta će ga interesovati, pa da zadovoljim njegovu radoznalost. Neka mi sledeći put dostavi spisak tema na koje treba da se osvrnem, pa da se ne kačimo ovako preko blogova.

Pristojnosti radi, ovog puta neću komentarisati Jankovićeva politička podmetanja.

Ivan Jankovic said...

Hm, meni se cini da nesto nije kako valja sa tom logikom "svrsenog cina" kao objasnjenjem nespominjnja jednog vaznog skupa cinjenica o koem vas novinar pita. Sa NIS-om je stvar zavrsena, pa pojeo vuk magarca, nema svrhe o tome sada ni govoriti, cak ni izraziti neko misljenje na dvaput ponovljeno pitanje novinara o gasnom aranzmanu i ceni NIS-a (osim upozorenja da ne treba ljutiti Ruse, jer znaju da budu nezgodni). No, dobro, recimo da je stvar sa NIS-om zavrsena (iako nasi ministri kazu da nije, bar sto se cene tice). Ali, na isti nacin je stvar "zavrsena" i sa Zastavom, zar ne? I tu je potpisan neki memorandum, sporazum, predugovor, a nije jos samo zvanicni ugovor, bas kao i u slucaju Gasproma. Ali, odluka je takodje vec doneta, i stvar je u tom smislu "zavrsena", kasno je za tender. Cime se onda Zastava kvalifikuje da bude predmet detaljnih lamentacija na temu prednosti tendera, a NIS se ne kvalifikuje?

U tom kontekstu, moj zakljucak da je ova zagonetna asimetrija politicka je prilicno ocigledan, zdravorazumski zakljucak, a ne neko "podmetanje". No, dobro, mozda to nije bilo tendenciozno (kao sto sada mi insajderi saznajemo da nije) - onda bih rekao da sticajem nesrecnih okolnosti nepristrasnom citaocu samo neodoljivo lici na tendencioznu politicku optiku.

Unknown said...

Maskenbal.
Zasto su svi blogovi povrsni i samo slazu novu jalovinu? Oni su meka replika javnih politickih prica. Svako stavi masku koja mu odgovara i veseo ide u Teatro Fenicce. kad bismo znali ko je iza maske..kad i gde rodjen, ko su mu mama i tata, koje je skole zavrsio, da li je hteo da sapce drugovima ili nije, u kojoj je stranci bio ili strankama bio, sta je juce govorio a danas progresa radi govori drugo..blog bi imao smisla. Ovako, kaobajagi neko nesto tvrdi a drugi kaobajagi njemu replicira. Neiskreno, dosaddno, passe.