Pages

08 August 2008

Rat u Gruziji

U Gruziji je počeo rat. Gruzijska vojska je napala otcepljenu pokrajinu Južnu Osetiju, posle neuspeha pregovora. U pokrajini žive uglavnom Rusi i žele da se pripoje Rusiji. Ruska vojska se "uključila" u konflikt tako što je bombardovala neke krajeve Južne Osetije i što ušla na teoritoriju Gruzije tenkovima: To je Sakašvili nazvao "aktom otvorene agresije", dok Rusi najavljuju da će razmotriti priznanje Južne Osetije.

Najzanimljiviji su mi komentari domaćih rusofila koji "navijaju" za Rusiju u ovom konfliktu, a istovremeno se nadaju ruskoj pomoći oko Kosova. Ali, to je vrlo glupa računica. U Gruziji je na delu separatistički pokret koji je sličan onom na Kosovu - stanovništvo jedne pokrajine koje većinski želi da se otcepi od matične države. I Rusi će po svoj prilici to priznati. I sad srpski rusofili očekuju da će Rusija istovremeno da nastavi u međunarodnim forumima da brani njihovu politiku oko Kosova - "teritorijalni itnegritet i suverenitet", dok će s druge strane da ima potpuno suprotnu politiku priznajući Južnu Osetiju. Naravno, Zapad koji podržava Gruziju je takođe nedosledan jer je priznao Kosovo a Južnu Osetiju neće, ali oni bar imaju neku teoriju, neko objašnjenje - Kosovo je "poseban slučaj" zbog njegovg istorijata i nasilja koje je Miloševićev režim tamo sprovodio (ne kažem da je to obrazloženje uverljivo, ili čak iskreno, kažem samo da za njega postoji osnov i u Rezoluciji 1244 koja Kosovo zaista definiše kao "poseban slučaj" u odnosu na sve druge separatističke regione). Rusi nemaju nikakvo slično objašnjenje koje se ne bi moglo primeniti i na Kosovo, osim golog realpolitičkog cinizma - hoćemo tako. Stoga, oni svakako neće žrtvovati Južnu Osetiju zarad Kosova. Njihova argumentacija će verovatno izgledati ovako: "mi smo protiv separatizma, načelno i svuda, zato smo se borili protiv nezavisnosti Kosova, ali kad ste vi već napravili taj strašni presedan i priznali ga, mi sada nemamo ni jedan argument da zauzdamo separatiste u Osetiji. Zato moramo da ih priznamo."

I naravno, srpski nacionalisti će (kao i uvek) ostati kratkih rukava, i za nekoliko meseci ruski "principijelni stav u Savetu Bezbednosti" će postati malo manje "principijelan", i na kraju će oni tiho izgubiti interes za Kosovo, koje će priznati skoro sve zemlje sveta, uključujući moguće i samu Rusiju na kraju.

Dakle, ma kako zvučalo paradoksalno, onaj ko se uzda u rusku podršku oko Kosova, trebalo bi da "navija" za Gruziju, tj da se nada da Rusi nikada neće priznati severnu Osetiju.

7 comments:

Marko Paunović said...

Postoji jedna bitna razlika - i Rusi i Gruzijci su pravoslavci. I to, Gruzija - nastarija hriscanska drzava na svetu i Rusija - najveca pravoslavna drzava.

Ali, osim tog detalja, Zakavkazje i Balkan imaju mnogo slicnosti - tragicnu daleku i blisku istoriju ratova i genocida, nekoliko malih naroda ponosnih na svoju istoriju, okruzeni velikim silama. S tim sto Balkan ima ogromnu prednost da se ipak nalazi u Evropi.

Inace, ne bih se ja uopste tu uzdao u neku principijelnost. Sasvim mi je zamislivo da Zapad ne prizna, a Rusija prizna nezavisnost Juzne Osetije (i sutra mozda Abhazije), ali da Rusija ne prizna nezavisnost Kosova. I jedni i drugi ce tvrditi da je slucaj specifican i nikom nista.

Bocconiano said...

Ivane, ne ulazeci u ostatak tvog posta, moram reci da je po meni termin nacionalisti za one koji se zalazu za teritorijalni integritet svoje zemlje neprimereno odabran.. Stavise, neukusan.
Da li je po tebi znacajna vecina gradjana Srbije izrazito nacionalisticki opredeljena kada se zalaze upravo za to?

Ivan Jankovic said...

bocconiano,

Ja smatram da vecina gradjana Srbije, kao i svaka vecina nekog naroda misli ono sto mu se kaze na medijima i od strane politicara. Vecina njih hoce u EU, ali istovremeno nece da saradjuje sa onima koji priznaju Kosovo (tj zemljama EU), i nece da saradjuje sa Hagom. Tako da ja "misljenju" "naroda" ne pridajem mnogo analitickog znacaja (ni znacenja), i ne mislim da se narod uopste moze uvrrediti. I jos manje mislim da mu treba bilo cija zaastita od mojih etiketa i neuvidjavnosti.

A sto se tice politicara, ja mislim da tu nema sumnje da oni (vecina) jesu nacionalisti, ili koketiraju sa nacionalizmom, sto je jos bednije. A tu pricu o "odbrani teoritorijalnog integriteta" vise nikom ne mogu da prodaju. Trebalo je da je prodaju 1991 Hrvatskoj ili Bosni 1992, pa bi danas mozda i imali nekog kredibiliteta da je guraju.

Marko,

ja ne vidim kakvu ulogu ima to sto su i jedni i drugi pravoslavci. I Grci i Makedonci su takodje pravoslavci, pa ne bih rekao da se njihove elite vole vise od ruske i gruzijske. Takodje, ja ne bih mnogo pridavao znacaja svetsko-istorijskim razlozima i genealogijama, nacionalnim ponosima i ostalim metafizickim objasnjenjima - mislim da je u slucaju Gruzije situacija prilicno jednostavna. Rusi tu zemlju smatraju svojom prcijom i kolonijom, jer je bila njihova prcija i kolonija 200 godina, a posto Gruzija to vise ne zeli da bude, tj zeli u NATO i EU, oni hoce da je zgaze po svaku cenu. I to je sva mudrost. Samo je pitanje da li ce Zapad na tu rusku zelju reagovati u stilu Ronalda Regana ili u stilu Cemberlena. Sve drugo su detalji. A ja se bojim da cemo gledati Minhenski scenario...

Marko Paunović said...

Pitanje je sta je bila cija prcija. Staljin je bio Gruzijac. :)

Marko Paunović said...

A i inace nisam mislio samo na Rusiju i Gruziju. Imas sukob Jermenije i Azerbejdzana oko Nagorno Karabaha, genocid Turaka nad Jermenima, koji su od tada oterani u brda, a tu su i Cecenija i Dagestan. A i, koliko znam, problem sa Abhazijom nije isti kao sa Osetijom, jer tamo nisu vecina ni Rusi ni Gruzijci, vec Abhazi, kojih ima dosta i u Rusiji.

Sve u svemu, potencijalno veci haos nego na Balkanu. Mislim, ipak nije lako biti okruzen Rusijom, Turskom i Iranom.

Slaviša Tasić said...

Ni u Osetiji nisu većina Rusi nego Osetijci, kavkaski narod, jedan od mnogih... Ali su zbog nečega lojalni Rusima radije nego Gruziji.

Tu i tamo sam upoznao par ljudi iz tih predela, i kad ih pitaš odakle su odgovore sa Kavkaza... Pa onda moraš da ih pitaš ponovo za zemlju. Međudržavne granice ih presecaju i teško im je da se identifikuju sa bilo kim.

Unknown said...

Ja vidim i pozitivnu stranu.
Na separatizam ce se gledati mnogo
blaze nego pre, severni deo Kosova se otcepljuje pripaja Srbiji, Republika Srpska takodje. Albanci ostaju van granica Srbije i problem je resen na duze staze. Mislim da je to dobra trampa. Bez instistiranja na nepovredivosti granica.