Pages

15 August 2008

"Poljska nikad nije dala kvislinga"

Mislim da ova vest zaključuje našu raspravu na prethodnom postu, kao i mnoge druge slične rasprave. Dakle, važan ruski general preti, a niko od političara ne demantuje, da će Rusija u slučaju instaliranja radara i protivraketnih sistema u Poljskoj "100%" napasti Poljsku NUKLEARNIM oružjem. Kaže general da ruska vojna doktrina dozvoljava upotrebu nuklearnog oružja protiv zemalja koje "na određeni način pomažu zemljama sa nuklearnim arsenalom". Jasno, Poljska pomaže nuklearnu silu Ameriku na način koji se Moskvi i njenoj vojnoj doktrini ne sviđa, dakle na Poljsku treba baciti atomsku bombu.

Ne znam da li su Rusi toliko ludi da bi zaista napali Poljsku bilo kakvim, nekmoli atomskim oružjem. Gledajući reakcije Zapada na njihovu invaziju Gruzije, ne bi me ni to najcrnje začudilo. Da recimo gađaju radare nekim konvencionalnim raketma ili umarširaju malo tenkovima iz Belorusije da naprave "tampon zonu" prema neprijatelju, kao u Gruziji.

Dobri čovek Donald Tusk, liberal i pacifista, (inače poljski premijer) zabrinut je zbog iskustva sa ruskom invazijom Gruzije, i traži jače garancije od NATO-a. Smatra da je mobilizacija protiv Rusa bila vrlo spora i da može proći dva-tri dana dok NATO reaguje u slučaju napada na Poljsku. "Mrtvim ljudima ne treba pomoć", kaže Tusk.

Da podsetim, Amerikanci nameravaju da postave radare i defanzivne rakete u Poljskoj i Češkoj, koji po tvrdnji samih Rusa nisu nikakva odbrana protiv ruskog ofanzivnog oružja, već protiv napada iz zemalja kao što je Iran. Ipak, Rusi prete da će da pretvare Poljsku u palačinku.

P.S. Ovde je tekst lidera ruske opozicije (zabranjene) Gari Kasparova o situaciji u Gruziji.

13 comments:

Lighthouse said...

Kasparov je u ovome potpuno u pravu. Mada njegov parareligiozni pokret koji tvrdi da je Isus rodjen pre nekih 1000 a ne 2000 godina ne smatram ozbiljnom opozicijom koja može ugroziti putinizam. U žalosnom stanju je demokratija u Rusiji, kada je vođa opozicije bizarna figura poput današnjeg Gari Kasparova, i kad njegove reči o Putinu toliko pogadjaju suštinu. To bi bilo kao da je u vreme Miloševića glavni vođa opozicije bio neko poput Ducija Simonovića.

Što se Poljske tiče, ona je jedan od stubova EU i NATO, pa mislim da je Nogovicin pucao u svoju i Putinovu nogu. To sigurno neće proći, jer i van Poljske žive milioni ljudi kojima je Gdanjsk otprilike ono što je Subnorovcima Sutjeska a Espeojevcima Ravna gora.

Lighthouse said...

Liljana Smajlović u današnjoj Politici. Pa kaže:

http://www.politika.co.yu/rubrike/Svet/Mekejnov-predizborni-rat.sr.html

Sve je zakuvao Mek Kejn, kako bi bolje poentirao u predizbornoj kampanji. Da nije i Politkovsku i Litvinjenka ubio, a Juščenka nagrdio Mek Kejn? I tukao gejce u Moskvi? I sravnio sa zemljom pola Čečenije? I zabranio opoziciju u Rusiji? I razjurio investitore? I hvalio ubistvo Đinđića? Opasan neki čovek.

Mora da mnogo očekuju od Obame kad su temu stavili na naslovnu stranu. U svakom slučaju, ono što je do te mere dobro za DSS ne može biti dobro ni za Srbiju ni za SAD ni za stvar slobode.

Ivan Jankovic said...

Ali, lighthouse, muka pregolema, Obamini spoljnopoliticki savetnici su Medlin Olrajt, Vesli Klark i slicni. Nema pomoci Americi.

Bocconiano said...

Vojne doktrine cesto nemaju puno veze sa demokratijom. One se prave za slucaj rata. Ne bi me iznenadilo da US ima slicnu doktrinu. Zemlja u kojoj je smesten radar i koji narusava balans, odnosno moze da onemoguci nuklearni protiv udar, sa vojnog aspekta u odredjenim ekstremnim scenarijima moze biti smatrana metom za upotrebu nuklearnog naoruzanja. Ovo po meni nije iznenadjujuce.
Da li je cilj ove opreme odbrana od moguce pretnje sa bliskog istoka? Tesko.. ako se ne varam imali su ponudu Putina da svoju opremu instaliraju mnogo blize Iranu. To je Bus odbio.
Sto se Gruzije tice, koliko je meni poznato u Chinvaliju skoro da nije ostalo zgrade koja nije ostecena ili unistena. To su predpostavljam Rusi i Osetijci bombardovali glavni grad pokrajine?
Sasvim je jasno da potpuno identicnu situaciju kao kod Kosova nigde necemo naci.
Do koje mere neka druga teritorija mora da bude slicna Kosovu da bi se pozvala na njegov slucaj? Da u nazivu ima 6 slova, da budem cinican?
Kosovu cak ni treci nalaz Badinterove komisije nije pomogao.
Ne zelim da ispadne da branim Rusiju niti da mi je simpatican Putin, ali mi neki od argumenata protiv izneti u ovom postu ne deluju validno.
Pokusao sam da nadjem Moskovski ugovor koji daje mandat mirovnim snagama ZND rasporedjenim u separatistickim pokrajinama, ali nisam uspeo. Na osnovu detalja koje znam o njemu iz medija, operacija ruske vojske mi deluje legalna, za razliku od operacija NATO bombardovanja '99 i u Afganistanu.

Ivan Jankovic said...

boconniano,

Osetiji nece pomoci niko, jer ih niko osim Rusa nece priznati. To je svetska politika. Nije pitanje da li neko ima pravo da se poziva na neki presedan, vec sta tim pozivanjem moze da postigne. Evropske zemlje su uz mnogo oklevanja i odugovlacenja priznale Kosovo, ne zato sto mrze Srbiju, vec zato sto nisu mogle da smisle nista pametnije od toga, sto niceg pametnijeg nije ni bilo a da garantuje neku perspektivu i ima sanse da zivi. Osetija je sasvim druga stvar, i oni mogu da zaborave odmah na bilo kakvo priznanje. Kao i Baskija i svi drugi. Svima je jasno da je Kosovo bilo presedan i da se pozivanjem na to nece mnogo ovajditi. Tako da je cela ta paralela kako zapadnih tako i domacih "analiticara" o odnosu Osetija-Kosovo, uz prigodno prenemaganje i kukumavcenje nad nepravdama i nedoslednostima svetskih mocnika (za razliku od "doslednosti" Rusiej koju upravo gledamo) u osnovi bespredmetna.

Vojne doktrine predvidjaju svasta. Ali generali vojski civilizovanih zemalja ne prete drugim civilizovanim zemljama da ce da ih sravne sa zemljom atomskim oruzjem i to "100 posto". Tacka. Sve drugo je samo bezocna podrska jednom diktatorskom rezimu i njegovim ludackim ambicijama da upotrebom sile rusi demokratske vlade.

Legalnost operacije ruske vojske? Nemoj me zasmejavati. Rusi udju sa svoje teritorije i okupiraju trecinu Gruzije, ukljucujuci i mnoge gradove van Osetije i Abhazije, i to je onda "legalno". Znam da bi vam bilo nanjzgodnije sad se pozvati na "legitimnost" ("zastitu civila" od Sakasvilija-Hitlera), ali je muka sto je taj argument legitimnosti vec koristio Bus u napadu na Irak, a vi (tadasnji) "pacifisti" ste ga toliko zduzno odbacivali. Zato vam sada treba "legalnost" ruske invazije kao "argument", ali to je cista smejurija. Ovo je invazija i okupacija strane zemlje. Sta god da pise u sporazumu, tesko da moze pisati da Rusi imaju pravo da osvoje trecinu Gruzije i izvrse pomorsku blokadu.

tiki said...

Ja sam "pretnju" pročitao u prevodu i koliko sam svatio tip je rekao da u slučaju sukoba postaju meta 100%$
.Dakle u slučaju sukoba nemože da i omane . Dakle stavit če ih na nišan kad postave radare a ne da če ih tutto drito zbombat odmah.Ježim se uopšte od pomisli na sukob ali poznajući povjest Rusko Poljskih odnosa nebi ih ni trebalo skidat sa nišana. Preventivno. Jel gledajući iz Ruskih cipela nije bitno dal je poljska demokratska ili ne, nego dal im je pretnja ili ne ,a sa poljske teritorije pretnje su dolazile često . E sad očekujem priču o "eshatonskoj koristi unijačenja"

Gavrilo said...

Русија је од 1804. до данас знатно више времена или била незаинтересована или радила директно против српских интереса, него што нам је била савезник. Пре 2.св. рата никаквог значајног русофилства у Србији није било. Свако русофилство у Србији данас је, дакле, КОМУНИСТИЧКОГ порекла и никакво другачије! И то се лепо види, можда не на први, али већ на други поглед...

tiki said...

pa niko nije pričao da su nam oni prirodni saveznici, jel takvih i nema . jedino savezništvo (koje se zlo po njih završilo) je bio ww1. U WW2 Gruzijac Staljin forsirao je KPH , a KPS nije postojala .Broj članova KPJ u srbiji bio je minoran a pola od njih su bili dekadentni guzonjini sinovi(ko Koča P), No postoji jedna druga stvar stvoren nam je loš marketimg da su nam oni savezici, I da su "zli srbi stvorili Brozni komunizam" i velikosrpskokomunističkehegemonije za vreme druga Tita :)
u igrici za preraspodjelu resursa trenutno nismo recimo interesantni kao saveznici britancima i amerima (nekad mi se čini da je to Bogu fala jel oni svoje saveznike troše nemilice)
Dakle nemislim da treba nužno igrati samo sa Rusima , ali sljepo sljediti Britance i Amere da bi dokazali našu privrženost slobodi i demokratiji ,fala lepa , Dražo je probo i...
Demokratski sistem i pravni poredak možeš izgraditi samo sam kad građani budu verovali da je nužno biti će . Oktroisana i poklonjena sloboda ne postoji. A saveznici, pa ovisi o trenutnoj situaciji koliko ti treba i koliko mu trebaš o tome ovisi cena

Gavrilo said...

"Dakle nemislim da treba nužno igrati samo sa Rusima , ALI..."
"Али, али, али, али - зар се овај дечко шали?"

andreas breme said...

"Русија је од 1804. до данас знатно више времена или била незаинтересована или радила директно против српских интереса, него што нам је била савезник. Пре 2.св. рата никаквог значајног русофилства у Србији није било. Свако русофилство у Србији данас је, дакле, КОМУНИСТИЧКОГ порекла и никакво другачије! "

e sa ovim ne mogu bas da se slozim, mada nisam neki poznavalac istorije. rusija je vojno pomagala srpski ustanak od 1804 pa do pred kraj, bilo je regularne ruske vojske u srbiji i to je dosta zanemareno u zvanicnoj istoriji. zatim, nakon toga su bili ruski dobrovoljci u srbiji za vreme od ratova sa turskom u drugoj polovini 19. veka. i mislim da je bilo dosta rusofilstva, od prvog ustanka 1804. (medju nekim vodjama ustanka... Dobrnjac, Petrovic...) pa nadalje kroz radikale u drugoj polovini 19. veka

Gavrilo said...

„А што је мене најпосле стало за то трпели ме или не Русија. Ја не једем лебац зубима русијским, нити сушаствујем заслугом Русије, него мојом сопственом и још више мојих предака. Кад се мој отац борио за данашњу слободу мог отечества, кад је он крв своју за то проливао, није он ни знао има ли тијех Руса на свету. Ти исти Руси су причина, хоћеду да ја будем њихов роб и слуга, но ја то нећу бити. Кад ја приметим да Русија буде могла мојим отечеством располагати, ја ћу да онда их само сожељавати. Нису ове мисли без основа и Русија нека их оповргне, па ћу се ја застидети. Русија би хтела унистожити све што тежи за напретком српства, те су намере очевидне, али то и ако учини, ја нисам рад и да се догоди са нашом помоћи“.

tiki said...

"Али, али, али, али - зар се овај дечко шали?"
pozivamo na zdrav razum citirajući herojinske pokojnike ili.....

Gavrilo said...

Што упокојисте живог човека?!? Ако је и у смислу каријере, мало је претерано! А такође, Која није био на хероЈину. Извињавам се на нетачном цитату, стих гласи:
"Али, али, АВАЈ, али - зар се овај дечко шали?"

А изгледа да се не шали?