Pages

25 August 2008

Joe Biden, jedan detalj

Libertarijancima je Joe Biden, Obamin potpresednički kandidat, najpoznatiji po slučaju sa saslušanja sudije Vrhovnog suda Clarencea Thomasa početkom 90-ih. Kao šef Pravnog komiteta u Senatu Biden je ispitivao sudiju Thomasa nominovanog za Vrhovni sud, i u jednom trenutku izvadio knjigu "Takings", najpoznatijeg libertarijanskog pravnika Richarda Epsteina sa Univerziteta u Čikagu, i pitao Thomasa: "Da li verujete u ovu knjigu?" Tačan odgovor je, po Bidenu trebalo da bude "ne". Epstein se u knjizi iz 1985. protivi konceptu eksproprijacije privatnog vlasništva u javne svrhe, poznato kao takings ili kao eminent domain. Takings je predviđen i američkim ustavom, ali malo slobodnije tumačenje ustavne klauzule je dovelo do toga da lokalne vlasti mogu narediti vlasniku da proda svoju imovinu (kuću, dvorište) kompaniji, pod izgovorom da će kompanija tu investirati i razviti celo područje. U ovakvim slučajevima liberali, libertarijanci ili neoliberali brane privatno vlasništvo pojedinca od vlasti i kompanija koje zajednički nastupaju pod plaštom ekonomske efikasnosti i navodnih pozitivnih efekata za ceo region. Jedan takav slučaj, Kelo, je dospeo da Vrhovnog suda, ali je Sud potvrdio pravo na eksproprijaciju (još o tome u ovom ranijem postu).

Elem, Biden je mahao knjigom koja se zalaže za nepovredivost privatnog vlasništva kao da je u pitanju Meinkampf. Clarence Thomas veruje u nedodirljivost privatnog vlasništva i uprkos protivljenju Bidena je bio izabran u Sud, mada je tamo i dalje u manjini.

Najpoznatiji slučaj u kojem jedan političar maše klasičnom liberalnom knjigom je Margaret Thatcher, koja je izvadila Hayekov poredak slobode na sto i rekla "U ovo mi verujemo!". Joe Biden sa Epsteinovim "Takings", ali u negativnom smislu, verovatno na drugom mestu.

2 comments:

Gavrilo said...

БОГ БЛАГОСЛОВИО БАРОНЕСУ ТАЧЕР!
И нек нам је свима Бог у помоћи ако Америку треба да воде људи који не верују у светињу приватног власништва!

tiki said...

jel ima neko link na ju tjubu gde tačerica maše knjgom
Hvala