Pages

04 August 2008

Globalni rizici

Lepo je kada neku zanimljivu knjigu uređuje naš čovek. Tako je Milan Ćirković (koji radi u beogradskoj opservatoriji, a ima i blog na B92) jedan od urednika zbornika "Globalni katastrofalni rizici". Knjiga predstavlja skup eseja o velikom broju rizika sa kojima se čovečanstvo suočava, od prirodnih katastrofa, poput globalnog zagrevanja ili erupcija supervulkana, do globalne totalitarne vlade.

Knjiga samo što je izašla i meni lično deluje veoma zanimljivo (uvod možete pročitati ovde). Milan Ćirković takođe deluje kao zanimljiv lik, što govori i moto koji mu stoji na sajtu: "Najveći je uspeh zamagliti liniju između posla i igre." Koliko vidim, Milanu to uspeva.

Jedan od često pominjanih ekonomista na ovom blogu, Bryan Caplan, je autor poglavlja o mogućnosti formiranja globalne totalitarne vlade. Na temu odnosa globalne vlade i globalnih rizika, Caplan kaže (a ceo tekst je sjajan):

"Jedna od najvećih lekcija u istoriji totalitarizma je da su umerenost i tromost u delovanju veoma potcenjeni. Malo problema na kraju ispadne toliko nepodnošljivo kao što se činilo u početku, a i mnoga rešenja su često bila lošija od samog problema. Na primer, države koje nisu ništa radile u borbi protiv siromaštva tokom 20. veka su često postajale bogate kroz postepeni ekonomski rast. Sa druge strane, države koje su vojevale totalni rat protiv siromaštva najčešće su, ne samo ugušile ekonomski rast, već i gladovale.

Imajući to na umu, jedan posebno zastrašujući scenario je da preterani kataklizmički strahovi postanu opravdanje za uvođenje svetske vlasti, trasirajući put za neanticipiranu globalnu katastrofu: totalitarizam. Oni koji pozivaju sve zemlje sveta da se ujedine protiv neke opasnosti treba ozbiljno da razmotre mogućnost da je samo ujedinjavanje država zbog rešavanja problema veća opasnost nego sam problem."

4 comments:

Andrej Stanimirović said...

Caplanov tekst je zaista sjajan!

Ivan Jankovic said...

Milan M. Cirkovic je, koliko sam ja upucen, fizicar svetskog ranga. Osim toga, javio mi se pre nekoliko meseci sa idejom i predlogom za objavljivanje Crne knjige komunizma, sto takodje dosta govori.

Marko Paunović said...

Mislim da je ova knjiga (makar koliko sam iz uvoda mogao da zakljucim) dobra jer celoj toj prici oko globalnih rizika pristupna prilicno hladno, racionalno i ideoloski nepristrasno. Takodje, celo jedno poglavlje je posveceno pristrasnostima naucnika kojih treba biti svestan, a mislim da je to veoma bitno.

Jeste da je to tema koja je nama generalno strana, jer u principu prica o "globalnim rizicima" trazi i neka "globalna" ili ako ne bas globalna, ono svakako "drzavna resenja". Ali, meni licno ne smeta baviti se mogucnostima sudara sa asteroidom, ili slicnim stvarima.

Ivan Jankovic said...

Caplanov tekst je koliko sam iz prvog citanja mogao da zakljucim zapravo "plisana" verzija Normana Dodda koga smo ovde spominjali - teorija o zaverama sa ciljem formiranja svetske vlade kao novoj vrsti totalitarizma. Posebno je zanimljiva i meni vrlo bliska teorija o katastrofickim strahovima (posebno ekoloskim) kao orudju formiranja svetske vlade. Odlican tekst, najbolji koji sam ja citao od Caplana.